Artikel top billede

Erhvervsminister Henrik Sass-Larsen skal nu svare på hvor mange firmaer, der er blevet ramt af netbanksindbrud. Firmaer får nemlig ikke dækket tabet af banken.

Hvor mange firmaer rammes af netbanksindbrud?

Erhvervsministeren skal nu svare på, hvor mange danske virksomheder der er blevet ramt af netbanksindbrud.

Ved indbrud i netbanken dækker bankerne tabet, hvis private kunder bliver ramt.

Men det er ikke tilfældet, hvis det er erhvervskunder, der får rippet deres netbankskonto.

Imidlertid er det hemmeligt for offentligheden, hvor mange danske virksomheder der egentlig er blevet udsat for netbankstyveri - og hvad de har tabt.

For Finansrådet offentliggør kun én samlet liste over netbanksindbrud.

Rådet ønsker ikke at give indsigt i, hvor mange firmaer der specifikt er blevet ramt og hvad de har mistet.

Læs mere om begrundelsen på næste side.

Større åbenhed, tak

En anden holdning har V-ordfører Michael Aastrup-Jensen, der mener, at erhvervsdrivende har ret til at kende tallene.

"Ja - jeg mener, at vi bør have større åbenhed på dette område, så vi også politisk kan få større overblik over, hvor stort problemet er," udtaler han til Computerworld.

I dag må private virksomheder forsikre sig mod netbanksangreb hos firmaer som Codan, der i øvrigt også efterlyser mere data på området.

Nu vil V-ordføreren så bede erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) om at fremlægge tallene.

"Derfor vil jeg også stille ministeren et paragraf 20 spørgsmål om sagen, for det må være i alles interesse, at dette er så belyst som muligt, for jeg tror, at en masse virksomheder er meget nervøse for dette," forklarer Michael Aastrup-Jensen.

S: Problemstilling bekymrer
Også S-ordfører Benny Engelbrecht mener, at tallene er vigtige. Han vil dog forhøre sig nærmere om sagen i et møde med Finansrådet.

"Jeg vil foretrække at spørge ind til det på et møde med Finansrådet, men problemstillingen bekymrer mig helt sikkert," lyder det fra ham.

Finansrådet: Kun samlet overblik

Hos Finansrådet offentliggør man løbende statistik over netbanksindbrud. Men altså ikke fordelt på henholdsvis borgere og virksomheder.

"Vi offentliggør kun en samlet statistik for alle netbankbrugere, og denne differentierer ikke i, om der er tale om erhverv eller private," lyder det fra juridisk konsulent Henriette Rolskov fra Finansrådet i en mail til Computerworld.

Baggrunden er, at Finansrådet mener, at oplysningerne eventuelt vil kunne misbruges.

"Det er vigtigt for os, at vi ikke udleverer oplysninger, der er så detaljerede, at de eventuelt vil kunne misbruges af dem, der ønsker at begå netbankindbrud."

"På samme måde oplyser vi for eksempel i vores røveristatistik (altså statistikken over "traditionelle" bankrøverier) kun om antallet af røverier, men ikke om udbyttet fra dem, fordi vi ikke mener, det er formålstjenligt, at potentielle røvere kan vurdere, om røverier kan "betale sig"."

Lander på ministerens bord

"Derfor udleverer vi principielt kun den information, du kan se på hjemmesiden," skriver hun videre.

Nu lander sagen så på ministerens bord, der altså skal afveje hensynet til de nervøse virksomheder, der ifølge politikerne fortjener oplysninger, over for hensynet til argumentet fra rådet om mulighed for et eventuelt misbrug af oplysningerne.

På Finansrådets hjemmeside kan man følge udviklingen i netbanksindbrud generelt.

I 3. kvartal 2013 var der 35 netbanksindbrud - 11 af dem med tab. I perioden blev tabet små 700.000 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere