Artikel top billede

Erhvervsminister Henrik Sass-Larsen skal nu svare på hvor mange firmaer, der er blevet ramt af netbanksindbrud. Firmaer får nemlig ikke dækket tabet af banken.

Hvor mange firmaer rammes af netbanksindbrud?

Erhvervsministeren skal nu svare på, hvor mange danske virksomheder der er blevet ramt af netbanksindbrud.

Ved indbrud i netbanken dækker bankerne tabet, hvis private kunder bliver ramt.

Men det er ikke tilfældet, hvis det er erhvervskunder, der får rippet deres netbankskonto.

Imidlertid er det hemmeligt for offentligheden, hvor mange danske virksomheder der egentlig er blevet udsat for netbankstyveri - og hvad de har tabt.

For Finansrådet offentliggør kun én samlet liste over netbanksindbrud.

Rådet ønsker ikke at give indsigt i, hvor mange firmaer der specifikt er blevet ramt og hvad de har mistet.

Læs mere om begrundelsen på næste side.

Større åbenhed, tak

En anden holdning har V-ordfører Michael Aastrup-Jensen, der mener, at erhvervsdrivende har ret til at kende tallene.

"Ja - jeg mener, at vi bør have større åbenhed på dette område, så vi også politisk kan få større overblik over, hvor stort problemet er," udtaler han til Computerworld.

I dag må private virksomheder forsikre sig mod netbanksangreb hos firmaer som Codan, der i øvrigt også efterlyser mere data på området.

Nu vil V-ordføreren så bede erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) om at fremlægge tallene.

"Derfor vil jeg også stille ministeren et paragraf 20 spørgsmål om sagen, for det må være i alles interesse, at dette er så belyst som muligt, for jeg tror, at en masse virksomheder er meget nervøse for dette," forklarer Michael Aastrup-Jensen.

S: Problemstilling bekymrer
Også S-ordfører Benny Engelbrecht mener, at tallene er vigtige. Han vil dog forhøre sig nærmere om sagen i et møde med Finansrådet.

"Jeg vil foretrække at spørge ind til det på et møde med Finansrådet, men problemstillingen bekymrer mig helt sikkert," lyder det fra ham.

Finansrådet: Kun samlet overblik

Hos Finansrådet offentliggør man løbende statistik over netbanksindbrud. Men altså ikke fordelt på henholdsvis borgere og virksomheder.

"Vi offentliggør kun en samlet statistik for alle netbankbrugere, og denne differentierer ikke i, om der er tale om erhverv eller private," lyder det fra juridisk konsulent Henriette Rolskov fra Finansrådet i en mail til Computerworld.

Baggrunden er, at Finansrådet mener, at oplysningerne eventuelt vil kunne misbruges.

"Det er vigtigt for os, at vi ikke udleverer oplysninger, der er så detaljerede, at de eventuelt vil kunne misbruges af dem, der ønsker at begå netbankindbrud."

"På samme måde oplyser vi for eksempel i vores røveristatistik (altså statistikken over "traditionelle" bankrøverier) kun om antallet af røverier, men ikke om udbyttet fra dem, fordi vi ikke mener, det er formålstjenligt, at potentielle røvere kan vurdere, om røverier kan "betale sig"."

Lander på ministerens bord

"Derfor udleverer vi principielt kun den information, du kan se på hjemmesiden," skriver hun videre.

Nu lander sagen så på ministerens bord, der altså skal afveje hensynet til de nervøse virksomheder, der ifølge politikerne fortjener oplysninger, over for hensynet til argumentet fra rådet om mulighed for et eventuelt misbrug af oplysningerne.

På Finansrådets hjemmeside kan man følge udviklingen i netbanksindbrud generelt.

I 3. kvartal 2013 var der 35 netbanksindbrud - 11 af dem med tab. I perioden blev tabet små 700.000 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.