Artikel top billede

Test: Byg din iPad om til en rigtig bærbar - er det nu også en god idé?

Væk med de flagrende løse tastaturer og ind med en komplet cradle-løsning, hvor iPad'en bliver integreret som skærm i en samlet pakke. Virker det? Se svaret her.

Test af Keys1S iPad-tastatur: I kølvandet på iPad'ens enorme succes har diverse producenter gennem årene lanceret en lind strøm af eksterne tastaturer, der løser en af iPad'ens grundlæggende mangler: Besværlighederne ved at skrive.

Skrivning er den mest fundamentale af alle produktivitets-funktioner på en computer, og skal man for alvor anvende en enhed til andet end blot at se og læse, skal man have et velfungerende tastatur.

Denne anmeldelse er skrevet på en iPad med det eksterne tastatur Keys1S fra selskabet Gizmo, der som navnet måske antyder producerer "gizmos" - altså elektroniske apparater af original karakter.

Lad det være sagt med det samme: Keys1S udfører den grundlæggende opgave, som det skal - nemlig at fungere som et rigtigt tastatur i modsætning til iPad'ens virtuelle tastatur, der på grund af den manglende tastetryk-fornemmelse ikke er egnet til at skrive længere tekster på.

Klikkes ind som skærm

Key1S ligner egentlig en rigtig bærbar - blot består skærm-delen blot af en tom plastic-skal, som man kan klikke sin iPad ind i, mens selve tastaturdelen er bygget i aluminium.

Det er godt tænkt.

Tastaturet og iPad'en er forbundet via Bluetooth, og så snart man tænder for Keys1S, skubbes iPad'ens virtuelle skærm-tastatur væk, og det fungerer omgående og totalt gnidningsfrit.

Man kan skrive i alle typer tekst-egnede apps på iPad'en: Mail, noter, websites, kalender og så videre og videre. Denne anmeldelse er skrevet i tekst-app'en iA Writer.

Udseendemæssigt er Keys1S en modsætning til iPad'ens stilige fremtoning med sin skal af tyndt, gråt plastic, og det ændres der ikke på, selv om tastaturet leveres i et (meget tyndt) etui med et par påsyede cafe-smarte oversize låseknap i knaldende rød, som skal lukkes med en tynd lædersnøre.

For Apple-afficionados er det værd at bemærke, at Apples særlige iPad-kendetegn helt forsvinder, når man anvender Keys1S.

Det gælder såvel skrivemæssigt som brugsmæssigt og udseendemæssigt.

Her bliver iPad'en forvandlet til en almindelig, grå lille bærbar uden ret meget street.

Sådan føles den

Keys1S-skallen er fremstillet i tyndt plastic, og det mærkes især, når man placerer den ikke helt lette iPad i den tynde plasticskal.

Hertil kommer, at den mere kvalitetsprægede tastatur-del i sagens natur får bagvægt, når skærmen - altså iPad'en - vejer en del mere end resten af konstruktionen.

Det har designerne dog meget smart løst ved at støtte skærm-delen mod selve tastaturet på en måde, der gør, at enheden ikke tipper, når den står på bordet.

Sådan kan det ellers godt føles, når man står med den i hånden.

Tryk på skærmen

Museplade er der ingen af, og man skal vænne sig til at skulle skifte håndposition fra tastaturet og til selve skærmen, hvis man hurtigt skal flytte cursoren.

Her viser iPad'en også sine begrænsninger, da det kan være svært i farten at undgå, at "tilbuds-rækken" "select/select all/paste/undo" hele tiden dukker op, når pølserne berører skærmen.

Det er træls og lidt forstyrrende, når skriveriet først kører derudad.

Hertil kommer, at tastaturet ikke er udstyret med flere af de ellers mere populære taste-funktioner, som for eksempel de firkantede klammer, end-tast samt delete-tasten, der sletter mod højre.

Hvorfor disse knapper - men ikke de vigtige?

Til gengæld er der hele tre volumenknapper (lav, mellem, høj) samt to taster til at skrue henholdsvis op og ned for lyset på skærmen og to taster til at markere enkelte ord.

Det er funktioner, der ikke anvendes så ofte som de manglende skrive-funktioner, medmindre tasturet anvendes til at styre film, musik eller lignende.

Men bruger man iPad'en til musik, spil eller film, har man jo ikke brug for et tastatur.

Det understreger måske, at iPad'en primært - også for konstruktørerne af Keys2S - bliver regnet for en modtager-enhed og ikke en maker-enhed.

Her er konklusionen

Batteritiden er helt i top, og tastaturet kan holde til mange dages ret intensiv brug uden at blive ladet op.

Producenterne oplyser, at batterilevetiden er tre måneder ved to timers daglig brug. Det er godt.

Til gengæld skal tastaturet lades op separat med den medfølgende ledning, som ikke er kompatibel med selve iPad'en. Det er en lidt mærkelig løsning, og det smarteste ville have været en konstruktion, hvor de to enheder kunne dele samme batteri - eller iPad'en i det mindste kunne få strøm fra tastaturet.

Keys1S koster 799 kroner.

For de penge får du et ret anonymt, men ok velfungerende, tastatur, som kan løse dets grundlæggende opgave, nemlig at gøre en iPad'en til en basal skrivemaskine.

Men så heller ikke mere.

Problemet er selvfølgelig, at iPad'en ikke er konstrueret til at være skrivemaskine. Det er selvfølgelig ikke tastaturets skyld, men det spiller en rolle alligevel.

Så skriver du meget, vil en rigtig bærbar, der er konstrueret med skriveopgaver for øje, nok være mere anvendelig.

Og skriver du ikke meget, er spørgsmålet, om en Keys1S er værd at investere de 799 kroner i.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.