Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Test: Byg din iPad om til en rigtig bærbar - er det nu også en god idé?

Væk med de flagrende løse tastaturer og ind med en komplet cradle-løsning, hvor iPad'en bliver integreret som skærm i en samlet pakke. Virker det? Se svaret her.

Test af Keys1S iPad-tastatur: I kølvandet på iPad'ens enorme succes har diverse producenter gennem årene lanceret en lind strøm af eksterne tastaturer, der løser en af iPad'ens grundlæggende mangler: Besværlighederne ved at skrive.

Skrivning er den mest fundamentale af alle produktivitets-funktioner på en computer, og skal man for alvor anvende en enhed til andet end blot at se og læse, skal man have et velfungerende tastatur.

Denne anmeldelse er skrevet på en iPad med det eksterne tastatur Keys1S fra selskabet Gizmo, der som navnet måske antyder producerer "gizmos" - altså elektroniske apparater af original karakter.

Lad det være sagt med det samme: Keys1S udfører den grundlæggende opgave, som det skal - nemlig at fungere som et rigtigt tastatur i modsætning til iPad'ens virtuelle tastatur, der på grund af den manglende tastetryk-fornemmelse ikke er egnet til at skrive længere tekster på.

Klikkes ind som skærm

Key1S ligner egentlig en rigtig bærbar - blot består skærm-delen blot af en tom plastic-skal, som man kan klikke sin iPad ind i, mens selve tastaturdelen er bygget i aluminium.

Det er godt tænkt.

Tastaturet og iPad'en er forbundet via Bluetooth, og så snart man tænder for Keys1S, skubbes iPad'ens virtuelle skærm-tastatur væk, og det fungerer omgående og totalt gnidningsfrit.

Man kan skrive i alle typer tekst-egnede apps på iPad'en: Mail, noter, websites, kalender og så videre og videre. Denne anmeldelse er skrevet i tekst-app'en iA Writer.

Udseendemæssigt er Keys1S en modsætning til iPad'ens stilige fremtoning med sin skal af tyndt, gråt plastic, og det ændres der ikke på, selv om tastaturet leveres i et (meget tyndt) etui med et par påsyede cafe-smarte oversize låseknap i knaldende rød, som skal lukkes med en tynd lædersnøre.

For Apple-afficionados er det værd at bemærke, at Apples særlige iPad-kendetegn helt forsvinder, når man anvender Keys1S.

Det gælder såvel skrivemæssigt som brugsmæssigt og udseendemæssigt.

Her bliver iPad'en forvandlet til en almindelig, grå lille bærbar uden ret meget street.

Sådan føles den

Keys1S-skallen er fremstillet i tyndt plastic, og det mærkes især, når man placerer den ikke helt lette iPad i den tynde plasticskal.

Hertil kommer, at den mere kvalitetsprægede tastatur-del i sagens natur får bagvægt, når skærmen - altså iPad'en - vejer en del mere end resten af konstruktionen.

Det har designerne dog meget smart løst ved at støtte skærm-delen mod selve tastaturet på en måde, der gør, at enheden ikke tipper, når den står på bordet.

Sådan kan det ellers godt føles, når man står med den i hånden.

Tryk på skærmen

Museplade er der ingen af, og man skal vænne sig til at skulle skifte håndposition fra tastaturet og til selve skærmen, hvis man hurtigt skal flytte cursoren.

Her viser iPad'en også sine begrænsninger, da det kan være svært i farten at undgå, at "tilbuds-rækken" "select/select all/paste/undo" hele tiden dukker op, når pølserne berører skærmen.

Det er træls og lidt forstyrrende, når skriveriet først kører derudad.

Hertil kommer, at tastaturet ikke er udstyret med flere af de ellers mere populære taste-funktioner, som for eksempel de firkantede klammer, end-tast samt delete-tasten, der sletter mod højre.

Hvorfor disse knapper - men ikke de vigtige?

Til gengæld er der hele tre volumenknapper (lav, mellem, høj) samt to taster til at skrue henholdsvis op og ned for lyset på skærmen og to taster til at markere enkelte ord.

Det er funktioner, der ikke anvendes så ofte som de manglende skrive-funktioner, medmindre tasturet anvendes til at styre film, musik eller lignende.

Men bruger man iPad'en til musik, spil eller film, har man jo ikke brug for et tastatur.

Det understreger måske, at iPad'en primært - også for konstruktørerne af Keys2S - bliver regnet for en modtager-enhed og ikke en maker-enhed.

Her er konklusionen

Batteritiden er helt i top, og tastaturet kan holde til mange dages ret intensiv brug uden at blive ladet op.

Producenterne oplyser, at batterilevetiden er tre måneder ved to timers daglig brug. Det er godt.

Til gengæld skal tastaturet lades op separat med den medfølgende ledning, som ikke er kompatibel med selve iPad'en. Det er en lidt mærkelig løsning, og det smarteste ville have været en konstruktion, hvor de to enheder kunne dele samme batteri - eller iPad'en i det mindste kunne få strøm fra tastaturet.

Keys1S koster 799 kroner.

For de penge får du et ret anonymt, men ok velfungerende, tastatur, som kan løse dets grundlæggende opgave, nemlig at gøre en iPad'en til en basal skrivemaskine.

Men så heller ikke mere.

Problemet er selvfølgelig, at iPad'en ikke er konstrueret til at være skrivemaskine. Det er selvfølgelig ikke tastaturets skyld, men det spiller en rolle alligevel.

Så skriver du meget, vil en rigtig bærbar, der er konstrueret med skriveopgaver for øje, nok være mere anvendelig.

Og skriver du ikke meget, er spørgsmålet, om en Keys1S er værd at investere de 799 kroner i.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektleder

DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Funktionel udvikler med teknisk flair til Oracle EPM
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere