Artikel top billede

Dansk regnskabsrod for 687 mio. kr. kan ramme amerikansk it-kæmpe

Revisor dumper regnskab fra dansk it-firma, som ikke kan redegøre for mere end en halv milliard kroner. Hullet i kassen kan blive en møllesten om halsen for amerikansk it-kæmpe, der ejer det danske selskab.

Det danske it-firma Brightpoint Europe må i sit seneste regnskab lægge ryg til en alvorlig røffel fra selskabets revisor, som ikke vil lægge navn til en regnskabspost på 687,75 millioner kroner.

Brightpoint Europe, der er et datterselskab af den amerikanske it-distributør Ingram Micro, har i regnskabet bogført de mange millioner som "tilgodehavender i tilknyttede virksomheder".

Men revisionsselskabet PwC skriver i sin regnskabspåtegning, at tilgodehavendet ikke er nedskrevet tilstrækkeligt. Og dermed er både årsresultatet og egenkapitalen i Brightpoint Europe ifølge revisoren pustet kunstigt i vejret med et tilsvarende beløb.

Uden de bogførte tilgodehavender ville Brightpoint Europe være kommet ud af sit regnskabsår med et underskud på mere end 650 millioner kroner og en negativ egenkapital på omkring 350 millioner kroner.

Computerworld har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Brightpoint Europe.

Et skarpt forbehold

Regnskabsekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull hæfter sig ved, at revisoren formulerer sit forbehold meget skarpt.

"Det er en af de mest direkte revisionspåtegninger, jeg nogensinde har set. Revisoren er jo ikke i tvivl om, at der er noget i det her regnskab, som ikke stemmer. Så det her revisorforbehold er rigtig alvorligt," siger Lars Krull til Computerworld.

Forbeholdet i regnskabet bliver ifølge Lars Krull ikke mindre alvorligt af, at Brightpoint Europe er ejet af den børsnoterede amerikanske it-koncern Ingram Micro. Hullet i den danske pengekasse kan nemlig sluge op mod en tredjedel af det samlede overskud i den amerikanske koncern.

Computerworld har forgæves henvendt sig til Ingram Micros hovedsæde i Santa Ana i Californien for at få en forklaring på, hvordan man her har indregnet rodet i det danske datterselskab i sit koncernregnskab.

Lars Krull undrer sig over, at den amerikanske koncern ikke har taget højde for den alvorlige revisorkritik fra PwC, der i parentes bemærket også står for at reviderede Ingram Micros globale regnskaber.

"Det her går ikke. Og slet ikke når vi ved, at selskabet (Brightpoint Europe, red.) indgår i en børsnoteret koncern som Ingram Micro. Det er jo ikke småpenge, vi taler om. Deres netincome er kun 310 millioner dollar, så det er omkring en tredjedel af Ingram Micros samlede resultat, der på den måde kan være tvivl om, hvis man ikke kan redegøre for det," siger Lars Krull.

Brighotpoints danske forretning udspringer af det tidligere Dangaard Telecom. Det er to år siden, at Ingram Micro overtog Brightpoint med det formål at få en fod indenfor på det globale marked for smartphones.

Brightpoint Europes rolle i Ingram Micro-koncernen er at tage sig af it-support og andre service opgaver i koncernens europæiske forretningsenheder.

Læs også:

Amerikansk it-gigant overvejer dansk comeback

Ingram køber dansk distributionsjuvel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere