Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Atea scorer stor software-ordre efter udbuds-kludder i Region Sjælland

Fejlen, der ikke måtte ske. Kæmpebrøler tvang Region Sjælland til at aflyse stort softwareudbud, som så endte med at blive vundet af Atea.

Kort før jul måtte Region Sjælland i huj og hast aflyse et stort udbud af software fra Microsoft for næsten 70 millioner kroner.

Den 11. december meddelte Region Sjælland, at udbuddet var afsluttet med KMD som vinder. Men allerede senere samme dag var der mail fra konsulentfirmaet Rambøll, som regionen havde sat til at gennemføre den praktiske del af udbuddet.

Rambøll oplyste, at udbuddet på grund af fejl var aflyst, og at den store ordre nu skulle igennem et ny udbudsforløb.

Fejlen bestod i, at Rambøll undervejs i udbudsforløbet havde glemt at sende et særligt dokument med spørgsmål og svar om udbuddet til Atea, som også havde budt på den store software-ordre. Atea havde derfor ikke haft mulighed for at indarbejde informationerne i deres tilbud, og derfor var Ateas tilbud blevet diskvalificeret i kapløbet med konkurrenterne.

Men fejlen hos Rambøll betød så også, at Region Sjælland kom i konflikt med udbudsreglernes bestemmelser om ligebehandling af tilbudsgivere. Derfor måtte udbuddet af den store softwareordre gå om.

17 dage senere - den 28. december - var der så igen brev fra Region Sjælland. Nu med besked om, at det nye udbud var vundet af netop Atea foran de to konkurrenter KMD og licenspecialisten Crayon.

Af brevet fra Region Sjælland fremgår det, at Atea havde budt ind med en pris på 66,9 millioner kroner - cirka to millioner kroner billigere end tilbuddene fra KMD og Crayon.

Hverken KMD eller Crayon har ønsket af kommentere forløbet.

Utilfredsstillende forløb

Hos Region Sjælland kalder it-direktør Per Buchwaldt forløbet for "utilfredsstillende".

"Rambøll har lavet en teknisk fejl i forbindelse med det første udbud. Det betød, at Atea i første omgang bød på en måde, så deres tilbud ikke var konditionelt (overholdt udbudskravene, red.). Så vi aflyste udbuddet og skynder os at gennemføre et nyt udbud, og det får så Atea som vinder," siger Per Buchwaldt.

Fejlen i det store softwareudbud er dobbelt uheldig for Region Sjælland og Atea, som begge er involveret i den store sag om påstået bestikkelse af nuværende og tidligere ansatte i regionen.

Det gør ikke Per Buchwaldts ærgrelse mindre.

"Ja, det er rigtig ærgerligt, når vi har gennemført udbuddet med den solide juridiske assistance, at vi så alligevel laver en fejl. Vi har selvfølgelig udtrykt vores ærgrelse over for Rambøll, og de har beklaget, og så kan man ikke gøre så forfærdeligt meget mere," siger Per Buchwaldt.

Glæde i Atea

Hos Atea er direktør Morten Felding tilfreds med udfaldet af det fejlramte udbud.

"Vi er sådan set tilfreds med både forløbet og udfaldet. Hvis udbyderen konstaterer at der er begået en fejl og så retter op på det, er det jo godt. Og så er vi naturligvis glade for, at vi ender med selv at vinde ordren," siger Morten Felding.

Udbuddet i Region Sjælland er et såkaldt miniudbud under SKI's rammeaftale 02.06.

Atea har i forvejen vundet et lignende udbud i Region Syd, og samtidig er en række store udbud af software på vej i både kommuner og, regioner og hos Moderniseringsstyrelsen, som samlet set vil løbe op i et sted mellem en halv og en hel milliard kroner.

Morten Felding afviser dog kategorisk, at Atea med sit billige tilbud dumper priserne på software til offentlige kunder.

"Det er korrekt, at der en lang række udbud i gang og flere andre er på vej. Dem satser vi hårdt på at vinde. Vi er en stor forretning, og vi har en ambition om at vinde det, vi kan."

Sætter Atea penge til på de her offentlige ordrer?

"Nej, det kan jeg afvise. Vi har et mål om at skabe profitabel vækst, og vi er ikke på hovedløs jagt efter tom omsætning og ønsker ikke at gå ud og dumpe priser, " lyder det fra Morten Felding.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere