Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nye regler om arbejdstilladelser får alvorlige konsekvenser for danske tech-startups

Klumme: De gamle regler på for ansættelse af udenlandsk område var ikke gode nok. De nye er helt uacceptable og står i dén grad i vejen for, at vores tech startups vækster og bliver globale successer. Det skal laves om.

Nye regler per 10. juni 2016 gør det i mange tilfælde helt umuligt for danske tech startups at ansætte nye nødvendige medarbejdere fra lande uden for EU.

Et af mange eksempler på de nye reglers urimelige konsekvenser er amerikaneren Jessica Navarro, der er ansat hos Airtame.

I Danmark er det et krav, at alle statsborgere fra lande uden for EU/EØS har en arbejds- og opholdstilladelse for at arbejde og opholde sig i Danmark.

En sådan tilladelse kan søges på flere forskellige måder afhængig af den konkrete ansøgers situation.

To særligt anvendte modeller var/er den såkaldte "greencard-ordning" og "beløbs-ordningen".

Indført i 2007

Greencard-ordningen blev indført i 2007 med det formål at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft i Danmark i en tid, hvor der var økonomisk opsving og mangel på kvalificeret arbejdskraft.

I 2008 blev ordningen udvidet med en yderligere jobplan.

Greencard-ordningen gav tredjelandsstatsborgere mulighed for at få en opholdstilladelse med henblik på at søge job.

Ansøgeren blev bedømt ud fra et pointsystem, hvor der blev givet point for sprogfærdigheder, uddannelse og lignende.

Beløbsordningen er en ordning, der giver tredjelands-statsborgere, som er tilbudt arbejde med høj løn, en let adgang til det danske arbejdsmarked.

Der stilles ikke særlige krav til uddannelse, erhvervsområde eller stillingens præcise karakter, men derimod som udgangspunkt alene, at der ansøgeren har en vis minimumsløn årligt.

Greencard-ordning afskaffes nu

Med de nye regler er Greencard-ordningen per 10. juni 2016 afskaffet, mens minimumslønnen under beløbsordningen hæves fra 375.000 kroner årligt til 400.000 kroner årligt.

Konsekvenserne af regelændringerne og det tunge bureaukrati

Konsekvenserne af de nye regler er for det første, at der nu findes en mulighed mindre for at komme ind i Danmark på som tredjelandsstatsborger, mens der endvidere også bliver stillet endnu højere krav til den i forvejen mest anvendte ansøgningsmodel (beløbsordningen).

Det betyder selvsagt, at danske virksomheder nu vil få endnu sværere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, da processerne for at opnå en arbejds- og opholdstilladelse simpelthen vil være for tunge og besværlige.

Endvidere kan en masse personer, der pt. opholder sig i Danmark på de pågældende ordninger få sværere ved at forlænge ordningerne, da der stilles en lang række dokumentationskrav hertil, der også kræver, at der kigges tilbage i tid, blandt andet på indkomstniveauet og længden af faste ansættelser.

Et eksempel på konsekvenserne heraf - samt det i øvrigt meget tunge bureaukrati - finder man også hos den danske start-up virksomhed Airtame.

Læs mere herom.

2. november 2015 ansatte Airtame den amerikanske statsborger Jessica Navarro på Greencard-ordningen. Jessica Navarro havde forinden været ansat i anden virksomhed siden juli 2015.

Kan ikke ansættes

Airtame er utrolig glad for Jessica Navarros indsats i virksomheden, og ønsker derfor naturligvis at beholde hende og forlænge kontrakten.

Men det kan virksomheden ikke. Jessica Navarro kan nemlig i henhold til de nye regler tilsyneladende ikke forlænge sin Greencard-ordning, fordi det er et krav, at hun forinden har været fuldtidsansat i 12 måneder bagudrettet.

Jessica Navarro har "kun" været ansat 11 måneder bagudrettet, hvorfor dette krav ikke er opfyldt.

Jessica Navarro kan heller ikke - på trods af både job, kvalifikationer, sprogkundskaber og lignende. - blive familiesammenført med sin danske mand - som hun også har et barn med - fordi de ikke kan fremvise en lejekontrakt, der er minimum 18 måneder gammel.

Jeg arbejder med tech startups hele tiden som advokat (faktisk er jeg advokat for og investor i Airtame) og deltager aktivt i CPHFTW (http://www.cphftw.dk), der er det vigtigste community for tech startup herhjemme.

Det er åbenbart, at det er et meget vigtig konkurrenceparameter for disse startups at kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og det også fra lande udenfor EU/EØS.

Helt uacceptable

De gamle regler på dette område var ikke gode nok. De nye er helt uacceptable.

Alle med interesse i, at vores tech startups vækster og bliver globale successer bør fortælle vores politikere, at de nye regler er en ommer. (Og det gælder naturligvis også for alle andre med interesser i alle former for danske virksomheder, der har brug for international arbejdskraft).  

Tak til advokatfuldmægtig Mia Boesen hos Bird & Bird for hjælp med dette indlæg




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere