Test af Seagate Innov8: Otte terabyte lækkerbisken

Seagates Innov8 er en ekstern harddisk med astronomiske otte terabyte lagerplads og lynhurtige overførselshastigheder - og så er den dødlækker

Seagates Innov8 er creme de la creme, hvad angår eksterne harddiske.

Ud over at byde på et unikt og smukt design i aluminium byder den halvandet kilo tunge eksterne harddisk på astronomiske otte terabyte lagerplads - den største mængde lagerplads i en så mobil ekstern harddisk.

Det er altså en ekstern harddisk, der byder på noget ud over det sædvanlige, men til gengæld skal du også smide 3.500 kroner for den.

Smuk
Innov8 er et smukt og veldesignet stykke elektronik, som sagtens kan stå fremme på skrivebordet. Ja, det ville faktisk være synd at gemme harddisken væk, og det er ærgerligt, at den ikke kan andet end at gemme filer, når den nu er så flot.

Vi har lyst til at tage den under armen og stolt vise den frem på kontoret med ordene: "Prøv lige at se min flotte harddisk", uden at det nødvendigvis er en misforstået scorereplik fra en nørdet blotter i trenchcoat.

Dog vejer Innov8 1,5 kilo, så harddisken må nok nøjes med at blive stående på skrivebordet som et andet ornament.  

Læs også: Bærbare computere med SSD'er vinder frem: Sådan går det i kampen mellem SSD og HDD Lynhurtige overførselshastigheder
Harddisken benytter et USB C 3.1-stik til at overføre data og kan opnå lynhurtige læse- og skrivehastigheder.

Vi testede harddisken på en Macbook (2016) med USB 3.1 og en stationær computer med Gigabyte GA-Z170X-Gaming 5-motherboard, der også har en USB C 3.1-port.

Seagate lover selv, at den indbyggede Seagate Archive HHD sammen med USB C 3.1 kan give læse- og skrivehastigheder på omkring 190/150 MB/sek.

I forbindelse med diverse benchmarks - heriblandt CrystalDiskMark - oplevede vi læsehastigheder på op imod 200 MB/sek. Det er vildt for en traditionel harddisk (HDD), og i praktis oplevede vi en stabil læsehastighed på 180 MB/sek, da vi overførte en mappe med 100 GB filer.

Skrivehastigheden lever også op til, hvad Seagate lover. Vi kunne overføre en 2,3 GB videofil fra en SSD til Innov8 på 14 sekunder med en hastighed på cirka 180 MB/sek og altså hurtigere end forventet.

Det er gode hastigheder, men skal det gå endnu hurtigere, må du i stedet vælge SSD-disk. SSD-diske er dog markant dyrere pr. gigabyte: Seagate Innov8 koster 3.500 kroner for otte terabyte, imens en SSD (Samsungs EVO 850) på blot én terabyte koster 2.500 kroner.

Er det noget for dig?
Innov8 er en særdeles hurtig ekstern harddisk, men spørgsmålet er, om den er pengene værd.

Normalt sidder 3,5 tommer-harddiske i desktop-computere eller NAS-enheder og har kun fungeret i en ekstern version, hvis der blev tilført ekstra strøm via et strømstik eller via to forskellige USB-porte.

Med USB 3.1 (2.gen) er der blevet mulighed for at overføre nok strøm via et enkelt stik til at drive Seagates gigantiske otte terabyte harddisk. Du slipper for irriterende ekstra kabler og powerbricks hen over bordet - kun et kabel.

En almindelig USB-3.0-port vil ikke give nok strøm til at få harddiskens skiver til at spinne ( i hvert fald ikke stabilt), så du skal have en computer med USB C.

Inden for de sidste 12 måneder er de fleste nye computere blevet udstyret med den flerfunktionelle port, heriblandt Apples Macbook, HP's Spectre 13 samt Dells XPS 13 og 15.

Du skal altså ud og anskaffe dig en relativt ny computer, hvis du vil udnytte harddiskens 3.1-port til de vilde overførselshastigheder, og man kan jo vælge i stedet at investere i en af de billigere otte terabyte-harddiske, som findes på markedet.

Og så er de bare ikke nær så hurtige - eller flotte - som Innov8.

Læs også: Nu er monster-SSD på 15 terabyte klar - prisen er også i monsterkategorien
Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk virksomheden med en effektiv omkostningsstrategi
Det har aldrig været mere påkrævet at kaste et kritisk blik på virksomhedens indkøbs- og omkostningsstruktur og undersøge, hvilke processer og aftaler, der kan optimeres. Det gælder både i almindelighed – en optimeret omkostningsstruktur kan trods alt aflæses direkte på bundlinjen. Men det er særligt kritisk for de mange virksomheder, der ser ind i et marked præget af stigende usikkerhed som følge af manglende transparens og af usikkerheden om, hvilke konsekvenser pludselige politiske indgreb kan få for afsætnings- og konkurrencesituationen. Der er eksempelvis store potentielle gevinster at hente ved at bygge velfungerende strukturer omkring indkøb og samarbejde med underleverandører. Blandt andet i form af realtidsbaseret indsigt i omkostningsstrukturen, herunder i potentialet for forbedringer, samt i form af en styrket forsyningskæde.