Artikel top billede

Atea-direktør slipper for tiltale i bestikkelsessag

Rigsadvokaten afviser klage fra tre tidligere Atea-topfolk over, at Atea-direktør Morten Felding slipper for at blive tiltalt i den store bestikkelsessag.

Ateas administrerende direktør, Morten Felding, slipper for at blive tiltalt i den store bestikkelsessag, der i de seneste par år har trukket en række Atea-kunder i retten, hvor de er blevet dømt for at have modtaget bestikkelse.

Sådan lyder afgørelsen fra Rigsadvokaten, der i begyndelsen af april modtog en klage fra tre tidligere topfolk i Atea, som Rigsadvokaten har afvist.

Morten Felding har tidligere været sigtet i sagen for ikke at have grebet ind over for den udbredte praksis i selskabet med at ‘smøre' kunderne med forskellige former for rabatter eller ydelser.

Bagmandspolitiet droppede imidlertid sigtelsen mod i marts, og det fik de tre tidligere topfolk til at indgive en klage over beslutningen.

Her pegede de på, at Morten Felding var personligt involveret i flere af bestikkelsessagerne, hvor han personligt inviterede personer og godkendte udlæg.

Rigsadvokaten er nu imidlertid nået frem til, at de tre tidligere topfolk ikke er klageberettigede i sagen.

Fire af Ateas tungeste sælgere forlod under stor mystik pludselig Atea i sommer, hvilket du kan læse mere om her: Fire af Ateas tungeste sælgere til det offentlige færdige i selskabet under stor mystik

Indtil videre er en stribe tidligere og nuværende offentligt ansatte blevet dømt for at have modtaget bestikkelse fra Atea i forbindelse med indkøb af store mængder udstyr fra selskabet.

Også Atea som selskab er sigtet i sagen, og det kan på sigt få alvorlige konsekvenser for det store selskab: Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Seks dømt

Bagmandspolitiet har gennem det seneste år sigtet omkring 40 personer i sagen - herunder en række topfolk fra den offentlige sektor og Atea.

Læs også: Atea-chefer beholdte selv iPads og andre gaver: Kan føre til sager om underslæb

Indtil videre har otte offentligt ansatte været stillet for en domstol. De tæller højtplacerede folk i store organisationer som Udenrigsministeriet, Københavns Kommune, Rigspolitiet og DSB.

Heraf er to blevet frikendt, mens seks er blevet dømt for at have modtaget bestikkelse i form af forskellige rabatter eller hardware, som de har modtaget i forbindelse med indgåelse af aftaler med Atea.

Senere har Østre Landsret formildet dommen for to af de ansatte - heriblandt den person, der blev dømt for at have modtaget bestikkelse for 44.000 kroner.

Landsretten mente ikke, at han skulle have fire måneders fængsel og ændrede derfor dommen til 40 dagens betinget fængsel og samfundstjeneste.

Det kan du læse mere om her: Atea-bestikkelsessagen: Offentligt ansatte slipper for fængselsstraf.

Domstolene har endnu ikke taget hul på den største del af sagen, nemlig en dyr forretnings-rejse til Dubai i november 2014, som Atea havde inviteret kunder med på.

Det sker først til oktober: Dato fastlagt: De hovedmistænkte it-chefer og tidligere Atea-topfolk på vej i retten Atea-bestikkelsessag

Her deltog en række af de sigtede i sagen - heriblandt tidligere it-topfolk i Region Sjælland samt top-folk fra Atea.

Kort tid efter hjemkomsten fra Dubai-turen blev 3A-it stiftet.

Det skete i januar 2015, og det kan du læse mere om her: Atea-veteraner går sammen i nyt selskab - vil på storhugst blandt Ateas kunder.

3A-it vandt nogle måneder senere et stort udbud i Region Sjælland, men udbuddet blev i begyndelsen af juni annulleret ganske få dage før, at politisagen tog fart.

Det kan du læse mere om her: Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser.

Atea mener, at de involverede parter - altså de daværende Atea-folk og Region Sjælland-folkene - slet og ret brugte Dubai-turen til at aftale, at det senere stiftede 3A-it skulle vinde det kommende udbud.

Politiet mener desuden, at der har været tale om bestikkelse af mindst en af de offentlige chefer, som har haft rådighed over en stor Atea-konto, konto 2840.

Atea bedyrer imidlertid, at der er tale om en helt almindelig mellemregningskonto.

Hemmelige lydoptagelser har afsløret, at Region Sjælland sikkert ikke har været den eneste Atea-kunde, som har haft en særlig aftale om at kunne trække på en intern Atea-konto.

Det tætte forhold mellem de daværende Atea-folk og folk fra Region Sjælland går angiveligt langt tilbage.

Bagmandspolitiet har i hvert fald blandt andet sigtet en tidligere it-medarbejder i Region Sjælland for at have været på en privat rejse til 39.000 kroner til Dubai i november 2012, som har været betalt af Atea, der i en årrække har været en af de helt store it-leverandører til regionen.

Læs også:

Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelse af de samme kunder for bestikkelse?

Atea-chef efter bestikkelsesrapport: "Problemet ligger ikke hos Atea, men hos regionen"

Bestikkelsessag: Lydfil belaster Ateas danske topchef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance – i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere