Artikel top billede

Microsoft klar med første Linux-kernel nogensinde: Er grundlaget i nyt chipdesign rettet mod IoT

Microsoft fortsætter sit indtog i chip-verdenen med Azure Sphere: Har skrevet første Linux-kernel nogensinde.

Microsoft har blikket stift rettet mod det spirende kæmpemarked for løsninger til IoT-markedet. Nyeste fremstød er et helt nyt, Linux-baseret OS, et nyt chipdesign samt en ny service til microcontrollere.

Det nye stack hedder 'Azure Sphere,' og det består af en række microcontrollere - som Microsoft licensierer uden beregning - et nyt Azure Sphere-OS til dem samt en tilknyttet it-sikkerhedsløsning, som spiller en ganske afgørende rolle.

Den første Azure Sphere-chip bliver bygget af MediaTek. Microsofts juridiske chef, Brad Smith, meddeler, at der er ‘mere hardware på vej.’

Ifølge selskabet vil den nye chip blive ‘fem gange mere powerfull’ end konkurrerende chip.

Selskabet skriver i dette blogindlæg, at Azure Sphere ‘kombinerer alsidigheden og musklerne i en [ARM] Cortex A-processor med’ forskellige fordele i en Cortex-M processor.

Mediatek, der skal bygge chippen, kalder den for MT3620.

Hvis du er teknisk interesseret, kan du læse mere om den hos Mediatek her: Microsoft Azure Sphere Secure IoT Platform with vast I/O peripheral subsystem for diverse IoT applications.

Den nye chip sigter direkte mod det spirende IoT-marked, som inden for nogle år ventes at komme til at bestå af flere milliarder enheder.

It-sikkerheden er central, og den forsøger Microsoft at tage højde for med det nye chip-design.

Computerworlds amerikanske nyhedsbureau skriver, at Brad Smith peger på, at Azure Sphere handler om at ‘bygge sikkerhed hele vejen fra chippen og op til skyen’ i en sammenhængende løsning.

Ifølge vores amerikanske nyhedsbureau er det ret overraskende, at Microsoft med Azure Sphere har valgt at skrive en standard Linux-kerne som grundlag for hele projektet.

Det er Microsoft første Linux-kernel nogensinde. Men det giver nu god mening, mener selskabet.

“Microsoft har i årevis satset på flere platforme. Vi har valgt Linux som OS [til Azure Sphere, red] af to primære grunde: 1) Størrelsen af OS-footprintet og 2) vores silicium-partneres behov,” skriver Microsoft til vores nyhedsbureau.

Her peger Microsoft på, at Linux-kernelen i Azure Sphere er ‘blevet optimeret til et IoT-miljø og delt under OSS-licensen, så alle silicium-partnere hurtigt’ kan få nye projekter og initiativer ud over rampen.

Den nye chip har indbyggede sikkerhedsfunktioner og kan “afvikle komplekse krypterings-operationer,’ lyder det fra Microsoft.

Azure Sphere er netop blevet sendt i preview. Udviklingskits ['dev kits'] vil være klar til udviklerne til sommer, og Microsoft forventer, at den første bølge af Azure Sphere-enheder vil være klar omkring nytår.

Det er et par år siden, at Microsoft løftede sløret for selskabets første chip-løsning.

I 2016 fortalte selskabet nemlig, at det i al stilhed havde installeret FPGA - ‘Field Programmaable Gate Arrays’ - i alle datacentre i 15 lande i et stort projekt med navnet ‘Project Catapult.’

Der var tale om programmerbare standardchip, som Microsoft havde samlet i et board med 10 CPU-kerne og fire FPGA'er, der minder om almindelige CPU'er og GPU'er, men som har den fordel, at de kan reprogrammeres 'on the fly,' så de bedst muligt kan understøtte de skiftende opgaver.

Det kan du læse mere om her: Vild AI-supercomputer-løsning fra Microsoft bygger på denne lille FPGA-klods: Trækker på Microsoft-servere over hele verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere