Danmark har én teknologisk fordel: Danskerne!   

Klumme: AI og robotter har kurs mod at ændre vores jobfunktioner, organisationer og værdiskabelse. Alle globale konsulenthuse er meget enige om, at forandringerne kommer blæsende. Derfor advarer de også mod de kulturelle konflikter, som følger i slipstrømmen. Men jeg tror, at Danmark har særlige gode kort på hånden lige netop på det område. 

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

”Cultural anxiety” skriver Gartner Group om i et aktuelt white paper om AI som business case.

Synspunktet, som Gartner Group ikke står alene med, er, at AI som business case kræver fundamental kulturel forandring.

Selve mentalitetsændringen kan føre til kulturel ængstelse, fordi den påvirker adfærd og tænkemåder i en organisation.

Samfundsmæssigt taler vi også om, at ”robotterne kommer”, og at dette teknologiske højhastighedstog måske stjæler arbejde fra nogen og potentielt marginaliserer større befolkningsgrupper.

McKinsey og hele holdet af internationale konsulenthuse har lignende synspunkter, og dybt ind i it-verdenen har vi set løftede pegefingre fra både Bill Gates og Elon Musk.

Det er måske slet ikke urimeligt at fortolke Trumps succes mere eller mindre som en protest mod en udvikling væk fra industri og over mod digitale forretningsmodeller.

Danmark har sin egen – langt mindre – kløft mellem land og by. Men lige præcis i forhold til teknologi har vi slet ikke de store spændinger, som man finder andre steder i verden.

Dansk parathed
Hvis vi ellers er nogenlunde enige om, at den avancerede software, robotterne og den kunstige intelligens har en mulighed for at give os et bedre liv, så har Danmark i sin arbejdsstyrke og samfundsmodel en stor styrke.

Vi er vant til gratis uddannelse, og uddannelse er under alle omstændigheder svaret på at håndtere forandringerne.

Vi har en fagbevægelse, som er helt med på vognen, og vi har nogle danskere, som helt overvejende er positive og optimistiske i forhold til den teknologiske udvikling.

Højt uddannelsesniveau og hurtighed til at omfavne nye teknologier går hånd i hånd med en samfundsmodel med et socialt sikkerhedsnet og derfor ledelsesmæssig fleksibilitet for virksomhederne.

Her og nu
Det er vel at mærke ikke fjern fremtid at diskutere denne teknologiske udvikling. Tværtimod.

Vi ser jo, at den intelligente automation af processer antager flere former.

Software, som ekspederer sager fejlfrit 24 timer i døgnet syv dage om ugen, skaber hurtig integration mellem it-systemer.

Løsningerne udfører en bestemt opgave automatisk, og den kan ikke andet. Mange virksomheder har dem allerede.

En kende mere avancerede er de digitale assistenter og chatbots, som giver et nyt intelligent interface virksomhed og mennesker.

De er også i klar fremgang. Kun den tungere AI og machine learning med en mere generel evne til at samle data og agere på den baggrund har lidt længere udsigter, selv om vi også ser helt konkrete danske use-cases i funktion.

I Danmark har vi en teknologiparat befolkning, men vi er ikke de store teknologiproducenter i dette felt.

Vi har heller ikke skala som andre og større lande. Vi skal med andre ord konkurrere på vores kvalitet og kreativitet, og vi skal naturligvis gå forrest med løsninger, som både respekterer privatlivsbeskyttelse og dataetik, på en måde som er langsigtet bæredygtig.

Det betyder, at en række CIO’s, CDO’s eller CTO’s mere eller mindre skal finde deres egen vej.

AI-projektets kendetegn
Gartner peger på, at AI-projekter skiller sig ud på en række parametre.

Den mere avancerede AI-løsning har typisk en lang investeringshorisont og en dårlig ROI på kort sigt. Det modsatte er tilfældet for mere simpel proces-automation.

AI vil også kræve talent, og der bliver kamp om specialisterne, og derfor anbefaler Gartner at udvikle kompetencen hos eksisterende medarbejdere. Selve projektet vil i helt overvejende grad handle om kvalitet og kvantitet i data, som algoritmerne får lov at ”øve sig på”.

Og satsningen på AI-området må hvile på en beslutning om at udvikle selv, købe ude i byen eller outsource.

Ifølge Gartner er projektets kompleksitet, tidsfølsomhed, budget og vigtighed de afgørende kriterier, man skal kigge på.

Min anbefaling er at gå i gang med flere elementer af proces-automation på samme tid.

Der er hurtige succeser og høj ROI at hente med visse softwarerobotter, og der er enormt perspektiv i at bruge avanceret analyse og AI til at tage beslutninger baseret på store datamængder.

Organisationens erfaringsopsamling er nøglen til en fremtid, hvor menneskers jobindhold forandres i stadig højere fart. Vi er nødt til at prøve os frem.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Premium
Huawei ville have skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked - Udenrigsministeriet afviste
Kinesiske Huawei har anmodet om en skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked. Anmodningen blev afvist af udenrigsministeriet, hvor argumentet lød, at det ikke var "kutyme" at give specifikke selskaber skriftlige tilkendegivelser om, hvorvidt de er velkomne til at gøre investeringer i Danmark.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.