Foto: Christoffer Lund-Hansen

Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter

EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er ved at positionere sig til kampen om topposterne i EU forud for Europa-Parlamentsvalget i maj.

Der har længe været spekuleret i, om EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), efter Europa-Parlamentsvalget i maj, ville træde yderligere op ad karrierestigen i EU-organet.

Torsdag stiller Margrethe Vestager sig i spidsen for sin partiorganisation Alde.

Det betyder, at danskeren bliver partiorganisationsens ansigt frem imod Europa-Parlamentsvalget i slutningen af maj.

Efter valget skal topposterne i EU uddeles - herunder formandsposten for EU-Komissionen - og her er Margrethe Vestager altså et af partiorganisationen Aldes mest prominente politikere.

Over for Politiken har hun bekræftet, at hun er med på holdet.

Det bekræfter hun nu for første gang, i et interview med Politiken.

"Jeg er en del af holdet," siger Maregthe Vestager til den danske avis.

Læs også: Vestager er i krig med verdens it-giganter på femte år: "Hvis alle er døde, inden retfærdigheden sker fyldest, så nytter det ikke så meget"Sådan udpeges EU's næste konkurrencekommissær
Dermed er Margrethe Vestager ved at blive positioneret til den kamp om EU-topposter, som kommer til at herske efter valget.

Danskeren har gentagne gange givet udtryk for, at hun gerne fortsætter som konkurrencekommissær, men det er kompliceret.

Læs også: Vestager om muligt topjob hos it-giganter efter EU-post: "Det ville være virkeligt, virkeligt mærkeligt"

Processen begynder med Europa-Parlamentsvalget, der i Danmark afholdes 26. maj 2019.

I juni afholdes der EU-topmøde, hvor Det Europæiske Råd, som består af EU-landenes regeringschefer, skal pege på den næste komissionsformand.

Når Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd så er enige om at godkende den nye kommissionsformand, vil komissionsformanden offentliggøre sine prioriteter for den kommende valgperiode.

Herefter vil de 27 tilbageværende EU-lande - efter Storbritanniens udtrædelse - hver især fremsætte navnet på den politiker, landet ønsker, skal have en kommissær-post hos EU.

Læs også: Vestager sendte brev med konkrete betalingsanvisninger til Google: Sådan udskriver man en bøde på 32 milliarder til en af verdens største it-virksomheder

Alle 27 EU-lande får hver sin kommissærpost. Denne proces vil sandsynligvis ske i løbet af juli og august.

I september og oktober vil der så være høringer, hvor det nye Europa-Parlament skal godkende de næste kommissærer.

Målet er, at den samlede kommission skal være på plads til 1. november, men det er før set, at processen er blevet forlænget ind i det nye år, fordi visse kommissærer ikke er blevet godkendt.

Når Margrethe Vestagers chance for at fortsætte som kommissær er lille, skyldes det, at den siddende regering sædvanligvis peger på en politiker fra et af regeringspartierne.

Margrethe Vestagers chancer afhænger derfor højst sandsynligt af, at hendes parti, De Radikale, bliver en del af den danske regering, efter det kommende danske Folketingsvalg, der senest bliver afholdt til juni.

Socialdemokratiet var i regering med De Radikale, da Margrethe Vestager blev indstillet som Danmarks bud på en kommissær i 2014, men Socialdemokratiet har meldt ud, at partiet går efter at sidde alene i regering efter det kommende valg.

Læs også: Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af AndroidYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
En skærmrevolution er på vej: Her er alt du bør vide om fremtidens mini-LED og micro-LED-skærme
En mindre skærmrevolution er nu under opsejling. Tre nye skærmteknologier kommer med hver deres løfte om vild kontrast, flottere farver og modulære egenskaber.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
The Digital Edge: Claus H. Andersen står i spidsen for at gøre dit indkøb nemmere i Salling Groups 1.500 butikker
Podcast: Salling Groups digitale chef, Claus H. Andersen, er på en digital mission: Det skal være nemmere at handle, nemmere at være kunde og nemmere være forbruger - i alle kædens 1.500 butikker. Hør hvordan den digitale chef arbejder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Hvem roder rundt i dit datacenter. Du aner det ikke, vel?
Synligheden og sikkerheden i datacenteret, når en hacker er kommet udenom den dyre perimeter sikkerhed, er ikke noget mange har et godt svar på. Ofte bliver pengene brugt på at bygge mur og grave voldgrav så fjenden ikke kan komme ind. Mange er allerede kompromitteret. Fjenden har allerede agenter på indersiden. Hvad kan du så gøre? Du skal ændre måden du tænker sikkerhed på! I dette whitepaper kan du læse om hvordan du, sammen med Atea, opnår synlighed og automatiseret trusselshåndtering i et datacenter med Palo Alto Networks og VMware NSX.