Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Hydro-hackere planlagde cyberangreb mod flere virksomheder: Bagmænd stadig på fri fod

Hackerne bag hackerangrebet, der kostede norske Hydro en halv milliard kroner, havde planlagt angreb på flere andre virksomheder.

Bevismateriale efter hackerangrebet på det norske selskab Hydro viser, at it-kriminielle bag angrebet planlagde flere mod andre virksomkheder.

De norske sikkerhedsmyndigheder bekræfter, at hackerne bag det omfattende angreb havde sat gang i forberedelserne til flere lignende angreb.

Det skriver den norske avis Aftenposten.

Læs også: Kæmpe hackerangreb bliver igen dyrere end forventet: Regningen bliver over en halv milliard

"Ja, det var den samme aktør og samme virus. Vi så, hvordan aktøren opererer. Aktøren er nødt til at bruge en vis infrastruktur, som står et eller andet sted. Ud fra den infrastruktur kan man se, hvordan den har kommunikeret. Man følger sporene," siger afdelingsleder for den Nationale Sikkerhedsmyndighed (NSM), Håkan Bergsjø.

Vil ikke sætte antal på

Myndighederne vil ikke komme ind på, hvor mange virksomheder, der har været i hackernes sigtekorn.

Læs også: Dansk Hydro-direktør efter hacker-angreb: "Vi løber rundt med USB-stik fra computer til computer for at flytte informationer rundt i forsyningskæden"

Der er dog tale om både norske virksomheder og selskaber uden for Norges grænser.

Bevismaterialet fra Hydro-angrebet har dog været med til at forhindre de øvrige planlagte angreb. Hackerne bag angrebet er fortsat ikke blevet identificeret.

Angrebet ramte Hydro tidligere på året og spredte sig også til virksomhedens danske afdeling, der blev tvunget til at lukke flere it-systemer ned.

Læs også: Hackere kræver løsepenge af Norsk Hydro i omfattende ransomware-angreb: "Hele vores globale netværk er nede"

Hackerangrebet fik selskabet til at lukke ned for produktionen. Hydro anslår selv, at angrebet har kostet mellem 250 millioner og 300 millioner norske kroner alene i andet kvartal. Det svarer til op imod 232 millioner danske kroner.

Samtidig lød vurderingen, at angrebet i første kvartal betød en ekstra regning på mellem 300 millioner og 350 millioner norske kroner.

Var ikke tilsluttet statsligt netværk

Tidligere kom det frem, at selskabet på grund af en fej, ikke var tilsluttet den statslige overvågningstjeneste hos NorCERT forud for det omfattende hackerangreb.

Det betød, at Norges statslige hackerværn, der kan sammenlignes med det danske Center for Cybersikkerhed, ikke kunne opdage og advare om mulige hackerangreb mod koncernen.

Hydro har selv afvist at kommentere på, hvilken betydning det kunne have haft, hvis selskabet var blevet advaret om angrebet af NorCERT.
Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.