Måske kan vi alle bruge krisen til at afdrage it-gælden

Klumme: Corona har sat verden på den anden ende. Nogle virksomheder og deres it-installation er under maksimalt pres, mens andre er gearet helt ned. Ideelt set bør vi bruge ledige ressourcer til at foretage et velrettet indhug i it-gælden.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Mange virksomheder kører - hånden på hjertet - på kernesystemer, som har 10-20-30 år på bagen. Det er i min verden hovedstolen på den ”it-gæld” som langt de fleste betaler dyre afdrag på hver dag.

Isoleret set - og i en mere statisk verden - er det ikke noget problem, for systemerne leverer varen. De gør, hvad de skal.

Problemet ved denne it-gæld er, at virksomhedens manøvredygtighed er begrænset.

Evnen til at følge kunder, partnere og medarbejdere skal bygges ovenpå og ved siden af. Når der er mange forskellige systemer, mange tilretninger, mange integrationer og adskillige mere eller mindre velforbundne øer af data, vil virksomhedens forretningsmæssige agilitet blive stækket.

Inspirerende lederskab
Jeg er imponeret over, hvor beslutsomt Danmarks politikere og statsadministration har lukket ned og påført os helt anderledes levevilkår.

Det er gået lynhurtigt, og vi befinder os dag for dag og uge for uge i komplet nye situationer. På mange måder et konsekvent og vildt lederskab, som er en verden til forskel fra den normale rolige tilpasning, vedligeholdelse og smøring af velfærdssamfundet.

Noget tilsvarende vil jeg hermed efterlyse i toppen af danske virksomheder.

Det kræver modigt lederskab at gøre op med den nuværende it-infrastruktur. Hvor det er til at overskue at lægge et nyt lag på lagkagen eller at tilkøbe en ny isoleret løsning ude på randen, så kræver det sin ledelse at udskifte kernen.

Data er guldet
Visionen skal drive denne transformation. Hvad vil det give virksomheden at data kan bruges, flyde videre og værditilføre i morgendagens infrastruktur?

Hvad kan det betyde for kundeoplevelserne? Medarbejderoplevelserne? Distributionskæden? Produktionen? Udviklingen? Partnerskaberne?

Dette lederskab skal være til stede, for skiftet af kerne giver ikke mening, hvis man ikke har ideerne og visionerne til at bruge én samlet kerne. Her er fordelen at data ligger samlet, sikret og klar til brug end-to-end. Hele virksomhedens skat af data klar til innovation, analyse, handling og effektivisering. Kernen skal sætte data fri til at blive brugt. Data er guldet, der kan drive forretningen fremad.

Corona og den slags stress
Det kan forekomme helt vildt for nogen at tænke på skift af it-kerne lige nu.

Mange installationer kæmper med de nye ubalancer, som opstår, når medarbejderne arbejder hjemmefra.

Nye værktøjer til fjernarbejde og virtuel organisering flyver ind fra højre og venstre. It-sikkerheden skal lynhurtigt følge med og klare det indre og det ydre pres. Kernesystemerne er måske påvirket af ændret kundeadfærd, og de skal balanceres, og måske skal helt nye distributionsmodeller bankes op af jorden her-og-nu.

Mange CIO’er har rigeligtt at tænke på i disse dage. Men når krisen er ovre, så ville det nu være rart at vågne op i et nyt simplificeret og moderniseret systemlandskab. Hvor én lynhurtig kerne serverer data for hele skoven af applikationer.

Måske er kriseperioden tidspunktet, hvor du kan bede de mere eller mindre hjemsendte it-arkitekter om at tegne et skattekort, der kan føre virksomheden hen til dette sted?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.