Måske kan vi alle bruge krisen til at afdrage it-gælden

Klumme: Corona har sat verden på den anden ende. Nogle virksomheder og deres it-installation er under maksimalt pres, mens andre er gearet helt ned. Ideelt set bør vi bruge ledige ressourcer til at foretage et velrettet indhug i it-gælden.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Mange virksomheder kører - hånden på hjertet - på kernesystemer, som har 10-20-30 år på bagen. Det er i min verden hovedstolen på den ”it-gæld” som langt de fleste betaler dyre afdrag på hver dag.

Isoleret set - og i en mere statisk verden - er det ikke noget problem, for systemerne leverer varen. De gør, hvad de skal.

Problemet ved denne it-gæld er, at virksomhedens manøvredygtighed er begrænset.

Evnen til at følge kunder, partnere og medarbejdere skal bygges ovenpå og ved siden af. Når der er mange forskellige systemer, mange tilretninger, mange integrationer og adskillige mere eller mindre velforbundne øer af data, vil virksomhedens forretningsmæssige agilitet blive stækket.

Inspirerende lederskab
Jeg er imponeret over, hvor beslutsomt Danmarks politikere og statsadministration har lukket ned og påført os helt anderledes levevilkår.

Det er gået lynhurtigt, og vi befinder os dag for dag og uge for uge i komplet nye situationer. På mange måder et konsekvent og vildt lederskab, som er en verden til forskel fra den normale rolige tilpasning, vedligeholdelse og smøring af velfærdssamfundet.

Noget tilsvarende vil jeg hermed efterlyse i toppen af danske virksomheder.

Det kræver modigt lederskab at gøre op med den nuværende it-infrastruktur. Hvor det er til at overskue at lægge et nyt lag på lagkagen eller at tilkøbe en ny isoleret løsning ude på randen, så kræver det sin ledelse at udskifte kernen.

Data er guldet
Visionen skal drive denne transformation. Hvad vil det give virksomheden at data kan bruges, flyde videre og værditilføre i morgendagens infrastruktur?

Hvad kan det betyde for kundeoplevelserne? Medarbejderoplevelserne? Distributionskæden? Produktionen? Udviklingen? Partnerskaberne?

Dette lederskab skal være til stede, for skiftet af kerne giver ikke mening, hvis man ikke har ideerne og visionerne til at bruge én samlet kerne. Her er fordelen at data ligger samlet, sikret og klar til brug end-to-end. Hele virksomhedens skat af data klar til innovation, analyse, handling og effektivisering. Kernen skal sætte data fri til at blive brugt. Data er guldet, der kan drive forretningen fremad.

Corona og den slags stress
Det kan forekomme helt vildt for nogen at tænke på skift af it-kerne lige nu.

Mange installationer kæmper med de nye ubalancer, som opstår, når medarbejderne arbejder hjemmefra.

Nye værktøjer til fjernarbejde og virtuel organisering flyver ind fra højre og venstre. It-sikkerheden skal lynhurtigt følge med og klare det indre og det ydre pres. Kernesystemerne er måske påvirket af ændret kundeadfærd, og de skal balanceres, og måske skal helt nye distributionsmodeller bankes op af jorden her-og-nu.

Mange CIO’er har rigeligtt at tænke på i disse dage. Men når krisen er ovre, så ville det nu være rart at vågne op i et nyt simplificeret og moderniseret systemlandskab. Hvor én lynhurtig kerne serverer data for hele skoven af applikationer.

Måske er kriseperioden tidspunktet, hvor du kan bede de mere eller mindre hjemsendte it-arkitekter om at tegne et skattekort, der kan føre virksomheden hen til dette sted?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Premium
Sådan endte Jesper Trolle som topchef i fransk milliardkoncern: "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu"
Interview: Udlandsdanskeren Jesper Trolle sagde farvel til Arrow efter 20 år i forskellige topposter til fordel for et CEO-job i en fransk milliardkoncern. "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu," fortæller Jesper Trolle, der nu skal udskifte bopælen i USA med Frankrig.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Skab værdi med det samme med Cloud SIEM
Opsporing og respons er to kritiske punkter i den igangværende rejse mod at forbedre din virksomheds sikkerhed. I takt med at trusselslandskabet bliver mere og mere komplekst, så vil en effektiv sporing og responsprogram hjælpe dig med at se truslerne tidligt, og minimere chancen for at angrebet lykkes – kan du undvære det? I dette whitepaper viser vi dig, hvordan du allerede kan se værdien efter få dage og ikke uger eller måneder.