Ramt af ransomware? Det er din egen skyld...

Klumme: I dag bliver mere end halvdelen af danske virksomheder ramt af en eller anden form for cyberangreb, og størstedelen af disse er ransomware. Det viser tydeligt, at beskyttelsen hos virksomhederne bare ikke er god nok. Hvad er undskyldningen?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Nu tænker du nok: ”Nej Leif, DET mener du bare ikke!” Og indrømmet, overskriften kræver en forklaring, og den får du så her:

Ransomware er ikke noget nyt i Danmark, og der er absolut ingen undskyldning for ikke at være bedre beskyttet mod denne type angreb, end de fleste virksomheder er i dag.

Stort set alle virksomheder har de samme to basale elementer i deres it-forsvar: En firewall og endpoint-beskyttelse. Problemet er bare, at det altså ikke er alle produkter, der er lige gode til at beskytte mod ransomware.

I dag bliver mere end halvdelen af danske virksomheder ramt af en eller anden form for cyberangreb, og størstedelen af disse er ransomware. Det viser tydeligt, at beskyttelsen hos virksomhederne bare ikke er god nok.

Så hvad er undskyldningen?

Den kan ikke være, at de ikke ved, at ransomware er derude, eller hvor slem den kan være. I 2017 blev verden ramt af WannaCry-ransomware, og senere ramte NotPetya blandt andet danske Mærsk.

I begge tilfælde var der stor mediebevågenhed, og der var ingen, der var i tvivl om, at alle kunne rammes, og ikke mindst at det koster dyrt, både i tabte data og i den efterfølgende oprydning i systemerne.

Hvad betyder det så?

Det er din egen skyld
Jo, det betyder, at hvis din virksomhed bliver ramt af ransomware, er det i høj grad din egen skyld.

Tilbage i 2017 var angrebene simple, og siden har vi været utrolig gode til at gå på konferencer og læse whitepapers, men hvad hjælper det, når vi ikke bruger den viden, vi tilegner os? Når vi stadig ikke kan beskytte os mod de simpleste ransomware-angreb?

Den helt gennemgående fejl, jeg ser i branchen, er, at der ikke bliver stillet krav til sikkerhedsleverandøren om, at sikkerhedsløsninger skal beskytte mod de aktuelle trusler.

I stedet stilles der krav om features, specifikationer, og at brugergrænsefladen skal have et bestemt udseende, og så – helt fair – om prisen.

Men det er dér, at de it-ansvarlige i virksomhederne fejler. De glemmer at stille krav om det vigtigste, nemlig at den sikkerhedsløsning, de investerer i, også skal kunne beskytte dem mod kendt og ukendt ransomware, og at leverandøren skal kunne dokumentere det.

De glemmer også at få dokumentation for, at deres sikkerhedsleverandør forsker i sikkerhed, så de er beskyttet mod fremtidige angreb. For det er det, det hele handler om: Stil krav, så du bliver beskyttet.

Glemmer også evaluering
Hvis du ikke kan få den dokumentation, der - i klart, tydeligt og almindeligt sprog - viser, at din sikkerhedsleverandør kan beskytte dig, så er det ikke dig, men leverandøren, der har fejlet, og så skal du løbe skrigende bort, så hurtigt du kan.

Jeg oplever desværre også ofte, at virksomheder glemmer at evaluere deres leverandør af it-sikkerhed løbende, og hvorfor?

Det er helt almindeligt at vurdere advokat, revisor, rengøringsselskab og så videre, så hvorfor ikke it-sikkerhedsleverandøren? Er det loyalitet?

I så tilfælde så spørg lige jer selv: ”Hvis katastrofen sker, gælder den loyalitet så også den anden vej? Vil jeres leverandør tage ansvaret på sig, eller ender aben hos jer?”

Og det er et retorisk spørgsmål – jeg kender godt svaret. Loyaliteten kommer garanteret ikke tilbage, hvis du rammes af ransomware.

Så hvis du ikke stiller krav, skal du ikke pege fingre ad din leverandør. Du bærer selv en stor del af skylden.

For prisniveauet på endpoint-sikkerhed varierer ikke ret meget, men der er noget, der tyder på, at evnen til at beskytte gør.

Så husk nu at stille krav...

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.