Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Ny fiberuddannelse garanterer job til ledige / Danske studerende opfinder værktøj til at beregne en algoritmes CO2-aftryk / Efter it-problemer åbner tre nye corona-teststationer i dag

Ny fiberuddannelse garanterer job til ledige. Danske studerende opfinder værktøj til at beregne en algoritmes CO2-aftryk. Dansk startup henter ny CEO. Lenovo vækster omsætningen med syv procent. Playdead leverer solidt regnskab. Simcorp lander nye kunder i Nordamerika. Ny label: 'Cybersecurity Made In Europe'. Efter it-problemer åbner tre nye corona-teststationer i dag.

Godmorgen og velkommen til onsdagens tidlige it-nyhedsoverblik oven på nat, hvor amerikanerne har stemt om, hvem der skal være USA's 46. præsident.

Det netop igangværende præsidentvalg er endnu for tæt til, at man komme med en afgørelse.

Her på Computerworld fortsætter vi dagen igennem med at bringe dig de vigtigste it-nyheder - og her følger så din morgen-briefing.

Ny fiberuddannelse garanterer job til ledige

Den tekniske servicepartner Intego har i samarbejde med Jobcenter Randers og vikarbureauet Xterna oprettet og igangsat en helt ny såkaldt fibertekniker-uddannelse med jobgaranti.

Det skriver Intego i en meddelelse til Computerworld.

Initiativet har fået opbakning af seks øvrige jobcentre og vil forsøge at få uddannet flere fiberteknikere med speciale i montering og installation af fibernet.

Den nye uddannelse henvender sig til forskellige alders- og faggrupper herunder også ufaglærte med flair for området eller ønsker at opkvalificere sig.

Uddannelsen består af fem uger på skolebænken og fire ugers praktik.

Kandidaterne vil blandt andet blive undervist i installationsarbejde, grundlæggende fiberkabling, netteknik og kundeservice.

Efter endt forløb vil kandidaterne være sikret ansættelse hos enten Intego eller gennem Xterna, lyder det.

Danske studerende opfinder værktøj til at beregne en algoritmes CO2-aftryk

To studerende fra Københavns Universitet har opfundet et værktøj, der kan udregne hvor stor et klimaaftryk, deep learning-modeller sætter.

Det skriver Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet under Københavns Universitet i en meddelelse.

De to studerendes nye opfindelse hedder Carbontracker og er et gratis softwareprogram, der kan beregne hvor meget energi og hvor meget CO2-udledning, der går på at træne en deep learning-model.

På bare seks år - fra 2012 til 2018 - er behovet for regnekraft i deep learning vokset med 300.000 procent, men energiforbruget og klimaaftrykket bliver sjældent opgjort, lyder det.

En af de største deep learning-modeller i dag er den avancerede sprogmodel GPT-3.

På bare en enkelt træningssession estimeres den til at bruge, hvad der svarer til et års energiforbrug i 126 danske hjem og til at udlede den samme mængde CO2 som godt 700.000 kilometers bilkørsel.

Dansk startup henter ny CEO

Den danske startup Kaunt har ansat Frank Aaquist som administrerende direktør.

Kaunt, der står bag en automatiseret AI-løsning til bogføring, blev stiftet for tre år siden og blev officielt oprettet som datterselskab under Enversion i begyndelsen af 2020.

Frank Aaquist har tidligere været salgs manager hos Google og senest som salgsdirektør hos Vizrt.

Nu skal Frank udnytte den erfaring til at tage den dansk startup det næste skridt videre nationalt og internationalt, lyder det i en meddelelse til Computerworld.

Lenovo vækster omsætningen med syv procent

Kinesiske Lenovo har netop leveret selskabets resultater for andet kvartal af regnskabsåret 2020/2021.

Her vokser gigantens forretning til 14,5 milliarder dollar svarende til syv procent sammenlignet med samme kvartal i det seneste år.

Årets resultat steg samtidig med 53 procent til 310 millioner dollar.

I seneste årsregnskab landede Lenovo på en omsætning på over 50 milliarder dollar.

Playdead leverer solidt regnskab

Den danske spilvirksomhed Playdead kommer solidt igennem sit netop afsluttede regnskabsår, der løber fra 1. juni 2019 til 31. maj 2020.

Her har Playdead hævet sin bruttofortjeneste fra 46,8 millioner kroner til nu 52,3 millioner kroner.

Årets resultat lander på 15,3 millioner kroner, hvilket er cirka frem millioner kroner mere end ved seneste regnskab.

I 2018 kårede Computerworld Playdead til Danmarks bedste it-virksomhed blandt andet som følge af en produktionsform, der minder mere om en kunstners værksted end en traditionel it-virksomhed.

Det kan du læse mere om her: Her er Danmarks bedste it-virksomhed: Playdead vinder Computerworlds Top 100 2018

Simcorp lander nye kunder i Nordamerika

Simcorp har landet flere nye kunder i Nordamerika.

De nye aftaler dækker selskabets produkt Simcorp Coric og er underskrevet i første halvår af 2020.

Det skriver Ritzau.

Aftalerne er indgået med aktivforvaltere og et private equity-firma, der administrerer aktiver for mellem 100 til 1.000 milliarder dollar, oplyser Simcorp.

Nyt label: 'Cybersecurity Made In Europe'

I går tirsdag lancerede European Cyber Security Organisation (ECSO) en ny label-ordning, der skal promovere it-sikkerhedsvirksomheder.

Ordningen er primært tiltænkt startups og SMV'er, der nu kan få udsted mærkatet 'Cybersecurity Made In Europe', lyder det i en meddelelse fra ECSO.

Danske it-sikkerhedsvirksomheder, der er interesserede i ordningen, kan kontakte en af de på nuværende tidspunkt 11 bekræftede organisationer, der har status af udsteder og som vil tage sig af ansøgningsprocessen.

I Danmark tager CenSec - Center for Defence, Space & Security - sig af ordningen.

Efter it-problemer åbner tre nye corona-teststationer i dag

Der er det seneste døgn registreret yderligere 1.353 tilfælde af coronavirus i Danmark, viser tirsdagens tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Men med til historien hører, at der bliver testet langt flere, end der gjorde tidligere under epidemien.

Nu bliver der sat yderligere fart på test-kapaciteten.

It-udfordringer havde ellers forsinket tre nye teststationer i Haderslev, Nyborg og Grindsted, men de er nu ordnet, lyder det fra Region Syddanmark.

Allerede i dag slår de nye stationer dørene op.

Læs mere om it-problemerne her: It-koks udskyder åbningen af tre nye corona-teststationer

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyst for nyligt på Twitter, at halvdelen af den danske befolkning nu er blevet testet for corona mindst én gang.