Artikel top billede

(Foto: @Christos_Dogas / CHRISTOS DOGAS)

Helle Thorning-Schmidts tilsynsråd skal granske kontroversielt Facebook-værktøj

Facebooks håndtering af profiler for højt profilerede brugere, skal ses efter i sømmende af Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og resten af selskabets eget tilsynsråd. Verdens største sociale medie har endnu engang truffet usammenhængende beslutninger, lyder kritikken forud for undersøgelsen.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har sammen med de øvrige formænd for Facebooks Oversight Board åbnet en ny sag mod verdens største sociale medie.

Tilsynet er kritisk over for Facebooks håndtering af højt profilerede profiler på platformen, som man ikke mener er underlagt samme vilkår som andre profiler på platformen.

Helt konkret er det systemet XCheck, som mediet The Wall Street Journal har skrevet kritisk om i længere tid.

Systemet er egentlig udviklet til at sikre kvalitetskontrol med højtprofilerede konti, der tilhører politikere, journalister og kendte.

Systemet kom ifølge flere artikler hos mediet til at inkludere millioner af profiler og nogle af profilerne blev samtidig whitelistet, hvilket betød, at de var immune over for Facebooks øvrige regler for, hvad man må skrive og ytre sig om på platformen.

I en intern rapport fra Facebook i 2019 fremgik det ifølge avisen, at praksis med at whiteliste udvalgte profiler "ikke kunne forsvares offentligt."

Det har nu fået Helle Thonring-Schmidt og de øvrige ledende medlemmer af Facebooks tilsynsråd til at gå ind i sagen.

Rådet har derfor bedt Facebook om at redegøre for brugen af XCheck systemet og herunder hvad krititerierne for at whiteliste udvalgte brugere har været. I et blogpost forklarer rådet, at man blandt andet vil undersøge om Facebook "har været fuldt transperante i sit svar om cross-check (XCheck, red.) inklusiv brugen af whitelisting."

Facebook har afvist over for The Wall Street Journal at kommentere på tilsynsrådets beslutning om at gå ind i sagen.

Tidligere har en taltsperson forklaret, at Facebook er i gang med at udfase brugen af den såkaldte whitelisting.

Tilsynsrådet har siden det blev nedsat taget stilling til 20 principielle sager, hvor 11 af dem er endt med at gå i mod Facebooks egen beslutning. Foruden Helle Thorning-Schmidt har Facebook selv udpeget tre øvrige formænd for rådet.