Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Nu bliver det igen interessant at købe ny intel-pc: Derfor er chip-kæmpens nye CPU’er så lovende

Intel synes at være på banen igen med sin lovende kollektion af 12. generations Core-processorer.

I en verden hvor der skorter på chips, og hvor priserne på elektroniske komponenter derfor blot synes at stige, er det en lise omsider at føle, at man kan få mere for de samme penge.

Det er det som Intel synes at ville levere med sin nye CPU’er, som samtidig markerer antydningen af det ’nye Intel’, efter at chip-mastodonten omkring årskiftet fik sig en ny ledelse med ingeniør-guru og CEO Pat Gelsinger ved roret.

Det nye processor-kuld er 12. generation af Intels ’Core’ familie og med denne følger flere radikale nytænkninger, som gør den såkaldte ’Alder Lake’ generation til at være mere af en revolutionær end en evolutionær udvikling i forhold til sidste års kollektion.

Mød den nye familie

Intel debuterer sin nye Alder Lake kollektion med i alt seks modeller, som alle er henvendt til stationære maskiner.

Her finder du i alt en Core i5 variant, en Core i7 variant samt en enkel Core i9 flagskibsmodel. De tre processorer fås dog i en KF-afart, som ikke har indbygget ’UHD 770’ grafik ombord. Sidstnævnte skulle dog blot være en marginalt hurtigere grafikside end den UHD 750 Intel inkluderer i 11. generations Core.,

Der er flere regnekerner at finde ombord i alle modeller, men for første gang i en desktop-pc er de enkelte kerner ikke ens. Nogle er dedikerede performance-kerner, andre er optimeret til at levere maksimal ydelse per watt.

Performance-kernerne, kaldet P-cores, som skal tage det tunge løft regnemæssigt og kan blandt andet ramme vilde frekvenser på over fem GHz og anvende multi-treading, så der kan løses op til to regnetråde per frekvenstakt.

De strømbesparende ditto, kaldet ’E-kerner’, regner blot en regnetråd ud af gangen, mens frekvenserne holdes under de fire GHz.

Stærkest bliver i9—kollektionen, som kommer i en 8+8 konfiguration, mens i5 og i7 begge får fire E-kerner og henholdsvis seks og otte performance kerner. Til trods for varierende konfigurationer er hele kollektionen opgivet til at trække 125 watt – spidsbelastningerne kan dog nå 241 watt i i9-serien mod 190 og 150 watt i i7- og i5-serien.

Fælles for alle processorerne er, at de understøtter den nye DDR5 RAM-standard, lynhurtige 20 PCI-E 5.0 tilslutninger og op til 128 gigabyte RAM.

Langt mere power...

Intel har igennem de seneste år set sig overhalet på performance-fronten fra flere sider. På den ene side er ærkerivalen AMD stadig mere konkurrencedygtig med sine Ryzen-processorer og disses mange regnekerner, mens ARM-baserede processorer som Apples M1X udkonkurrerer Intel på strømeffektivitet.

De øgede frekvenser og den voksende skare af regnekerner skulle dog – vel at mærke ifølge Intels egen tal – kunne omsættes til markant højere ydelse i spil og kontorprogrammer som Adobes CC-pakke, end hidtil.

Ved en given frekvens skulle P-kernerne yde omkring højere end sidste 11. generation, mens E-kernerne er 10 procent sløvere.

I praksis betyder det sammen med højere frkvenser og flere regnekerner, at de nye i9'ere skulle kunne levere op til 50 procent højere ydelse i regneopgaver, der trækker på alle kerner - et felt hvor Intel igennem lang tid har haltet efter AMD's Ryzen processorer.

Intels paradedisciplin, spilydelsen, er også hævet her så de nye i9'ere leverer op til 30 procent flere frames per sekund end AMD's Ryzen 5950X topprocessor.

... til en højere pris

De omgribende overhalinger af processor-arkitekturen, den højere ydelse og en ny, avanceret fremstillingsteknik, som er baseret på ti nanometer litografi, giver Intel anledning til at skrue prisen i vejret.

Overordnet set skal der spenderes omkring 10 procent mere for den nye kollektion i forhold til 11. generation, hvilket betyder at Core i9 starter ved 589 amerikanske dollar, efterfulgt af i7 ved 409 dollar og i5 ved 289 dollar. Der kan spares yderlige 25 dollar ved at vælge KF-modellerne og ty til et dedikeret grafikkort.

Oversat til danske kroner svarer det til frapriser på 1.855 kroner for en 12. generations Core i5 og op til 3.780 kroner for topmodellen. Dertil kommer eventuel told, moms og afgifter.

Dertil skal der budgetteres med penge til et nyt bundkort med en LGA1700 sokkel, for at processoren overhovedet skal kunne komme i gang.

Den nye processor-familie får salgsdebut 4. november 2021.