Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Tech-branchen skal stå sammen, hvis vi skal i mål med den grønne transformation

Klumme: I andre brancher får forbrugere en overflod af information, der gør det muligt for dem at træffe bæredygtige valg. I tech-branchen halter vi bagefter. Kun 1 ud af 10 ansatte bliver tilbudt grønne alternativer til de arbejdsredskaber, de bruger allermest. For at vi skal nå vores fælles bæredygtighedsmål, er det nødvendigt, at vi står tættere sammen i tech-branchen.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Innovationstempoet accelererer. Nye modeller, nye gadgets og nye opdateringer gør verden hurtigere og løser globale udfordringer hver eneste dag.

Teknologi er nøglen til at nå verdens bæredygtighedsmål. Men den er også lig med store emissioner og betydelige miljøpåvirkninger.

Hvis teknologiindustrien rent faktisk skal være en katalysator for den grønne transformation, kræver det langt bedre samarbejde, end vi præsterer i dag.

Overgangen til en cirkulær økonomi gennem innovation i forsyningskæden og produktdesign samt optimering af brugen af bæredygtige materialer for at minimere spild, er nøgleelementer, der alle er afgørende for at skabe en mere klimavenlig techindustri.

Teknologi - både problem og løsning

Værdikæden for tech-udstyr er kompleks og med rigtig mange mellemled. Og det er derfor umådelig svært for forbrugerne at gennemskue og forholde sig til branchens bæredygtighedstiltag og -målsætninger.

Men ansvaret for bæredygtig produktion ligger hos producenterne, mener mere end halvdelen af de adspurgte i en undersøgelse om grøn teknologi, som analysevirksomheden YouGov har foretaget på vegne af Lenovo.

Desuden viser undersøgelsen, at kun 13 procent har mulighed for at vælge grønt udstyr på arbejdet. Vi ved, at mange - og især i Norden - ønsker at kunne træffe bæredygtige valg. Så hvorfor tilbydes grønnere alternativer ikke oftere, når det kommer teknologi?

Magien ligger i opdateringerne

Det kan der være flere årsager til. En af dem er nok, at det er enormt svært at forstå, hvad grøn teknologi egentligt er for noget, da området er meget komplekst.

Branchen skal blive bedre til at stille information til rådighed om de mange tiltag, der faktisk allerede er i gang samt udvise gennemsigtighed og være gode rådgivere.

Vi glæder os over krav fra vores kunder, fordi det gør os bedre.

For eksempel efterspørger flere og flere klimavenlig emballage. Gennem innovative designs har Lenovo skåret 54 tons plastiktape årligt fra emballagen, der bruges til Thinkpad, og 100 procent af alt pap, som Lenovo bruger, er genanvendeligt.

Og her er Lenovo heldigvis i godt selskab, for flere i branchen gør en stor indsats for at fremme brugen af genbrugs- og nedbrydelig emballage.

Emballagen udgør dog kun en lille del af det samlede klimaaftryk.

Det er længe siden, vi har talt om, hvad der sker "under motorhjelmen" på vores maskiner. Og det er helt afgørende, set fra et bæredygtighedsperspektiv.

Magien ligger i opdateringerne. For gode opdateringer, der kan downloades, giver produkterne en meget længere levetid.

Alligevel vælger mange at købe nyt, allerede inden udstyret går i stykker. Derfor bør vi som producenter fokusere på at lave mere langtidsholdbar hardware – og huske at informere forbrugere om det.

Det handler også om at lave produkter, som det både er rentabelt og nemt at reparere med bæredygtige, genanvendelige komponenter fremfor bare at købe nyt.

Det er gennemførlige mål, men det kræver, at hver spiller tager ansvar.

Vi skal turde være ambitiøse. Lenovo sigter eksempelvis efter, at 84 procent af vores enheder skal i 2025 kunne repareres, uden at pc’en behøver sendes til service. Samme år vil tre ud af fire pc-dele også kunne blive returneret til vores servicekontorer, så de kan repareres og genbruges der.

Teknologiens muligheder er uendelige. Vi skal udfordre gamle mønstre og skabe incitamenter for både producenter, virksomheder og forbrugere til at vælge de løsninger, der belaster miljøet mindst muligt, så teknologien kan blive ved med at være verdens største forkæmper for at bevare vores blå planet i fremtiden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.