Artikel top billede

Bog: Praktisk og konkret opskrift på det bæredygtige liv

Den kommende bog ”Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt!” er et godt og omfattende – om end lidt noget kækt – bud på julegaven til dem, der vil foretage konkrete og bæredygtige ændringer i adfærd, vaner og forbrug.

Bæredygtighed er et af de ord, vi hører konstant, men som også er en alt for uhåndgribelig størrelse. Dels favner det ufatteligt bredt, dels er det lidt for ofte en grøn kappe, virksomheder tager på, når de vil fremstå mere sympatiske overfor kunder og kræsne unge medarbejdere.

Endelig er det nærmest umuligt at gennemskue, hvordan man personligt gør en lille – omend betydningsfuld – forskel for klimaet, børnene i Asiens sweatshops, stress på arbejdspladsen, bierne i haven og salamanderen i gadekæret.

Men med bogen Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt! får man inspiration til at foretage ændringer i adfærd, vaner og forbrug, som trækker i en mere bæredygtig retning på en lang række parametre.

Forfatterne Jesper Dalgaard Pøhler og Connie Svabo erkender, at det kræver en effektiv indsats fra nationer og koncerner at løse verdens største problemer. Det efterlader undertiden os enkeltpersoner med en fornemmelse af magtesløshed.

Men når tilstrækkeligt mange sætter sig for at ændre adfærd, så gør det en substantiel forskel. Især hvis man samtidig indtænker adfærdsdesign og gør det så nemt som muligt for sig selv og andre at træffe gode valg. Samtidig skubber det til prioriteterne hos politiske beslutningstagere og kommercielle interesser.

I Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt! gennemgår forfatterne en lang række eksempler på, hvordan vi som privatpersoner gør en konkret forskel gennem vores forbrug, tøj-, mad-, transport- og ferievaner. Samt hvordan vi lavpraktisk skubber arbejdspladsen i en retning, der gør den mere inkluderende og mindre stressende.

Det er bogens helt store styrke, at den sammenfatter vores personlige handlerum i stort og småt og giver praktisk, konkret inspiration og gode eksempler på et mere bæredygtigt liv. Det gør den til et nyttigt redskab, når man søger viden om, hvordan det lader sig gøre.

Bogens svaghed er – i hvert fald i undertegnedes optik – dens lidt kække tone og sætninger såsom:

”Vi kommer med de gode eksempler og løsninger, og når du så er helt afslappet, positiv og fuld af håb, så – BANG! – fortæller vi dig, at du – og vi – selv har ansvaret og muligheden for at gøre noget ved det. Det bliver en lille mavepuster, men al den positive energi, du lige var blevet fyldt op af gør, at du alligevel tænker: ”Fair nok. Så gør jeg sgu noget ved det”.

Stilen tiltaler muligvis storbyboen, der allerede primært lever af økologiske grøntsager fra Aarstiderne, abonnerer på Zetland og Politiken, elsker togrejser og kun nupper delebil fremfor ladcykel, når himmel og jord står i ét.

Omvendt er der risiko for, at formen får den skeptiske håndværker eller økonom til at hoppe ind i Audien og skynde sig væk. Det er en skam, for det er måske netop dem, det ville give den største positive effekt at skubbe i en lidt grønnere retning.

Titel: Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt! / Forfattere: Jesper Dalgaard Pøhler og Connie Svabo / Udkommer 28. september på ContentPublishing. Læs mere her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere