Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Med museskridt ind i fremtiden? ... det er da for uambitiøst

Klumme: Tigerrådet er nedsat af Dansk Erhverv for blandt andet at kigge på, hvilken rolle digitaliseringen vil spille om 20 år. Det er fint med visioner, planlægning og kig ud i fremtiden. Men reelt er der jo ingen, der ved, hvordan fremtiden kommer til at se ud - og slet ikke om 20 år.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

’Fra museskridt til tigerspring’ er navnet på en rapport fra det nystiftede Tigerråd. Rapporten indeholder rådets vision for Danmarks digitale udvikling indtil 2042.

Der må vist være tale om en slåfejl, tænker man. De mener sikkert 2024. Men nej, tallet 2042 går igen flere gange igennem rapporten, ligesom der også tales om 20-årsplaner.

Det samme gælder titlen på rapporten. Det kan de ikke mene seriøst. Noget, der forventes at tage 20 år, kan vel ikke for alvor kaldes for et tigerspring. Den tiger, der bruger så lang tid på sit spring, vil med garanti dø af sult.

Men lad nu det ligge.

Intet går alligevel som forventet

Tigerrådet er nedsat af Dansk Erhverv med henblik på blandt andet at kigge på, hvilken rolle digitaliseringen vil spille om 20 år.

Det er fint med visioner, planlægning og kig ud i fremtiden. Men reelt er der jo ingen, der ved, hvordan fremtiden kommer til at se ud- og slet ikke om 20 år.

Vi ved ikke engang, hvordan verden kommer til at se ud om to år. Det eneste, vi ved, er, hvordan tingene ser ud i dag, og hvis de udvikler sig nogenlunde, som de plejer, ja så kan vi jo spå langt ud i fremtiden.

Problemet er bare, at tingene ofte ikke udvikler sig, som forventet. Og hvordan kan vi forudse, hvad der sker, hvis tingene går enten hurtigere, langsommere eller måske går helt i stå. Ja, så har vi en ny situation, som man siger.

Tænk bare på verden før og efter corona. Sjovt nok er det netop corona-krisen, der har trigget etableringen af det nye Tigerråd. Den viser med al tydelighed, at digitaliseringen er en af nøglerne til at løse fremtidens store samfundsudfordringer.

Men den viser på den anden side også med al tydelighed, at verden er foranderlig og fuldstændig uforudsigelig.

Vi står allerede i dag på usikker grund

Med så langsigtet et fremtidsperspektiv kan man desuden frygte, at målsætninger og deadlines bliver skubbet tilsvarende ud i fremtiden.

Hvis 2042 er målet, så er det vel nok, at vi flytter os et par museskridt hvert år?

Det er i mine øjne for uambitiøst.

Danmark er allerede langt fremme hvad angår digitalisering. Desværre ser vi nu også konsekvensen af, at sikkerheden omkring de digitale tiltag ikke er blevet prioriteret lige så højt som selve den digitale udvikling.

Store dele af vores sundhedssystem og vores kritiske infrastruktur er i dag overgået til en eller anden grad af digitalisering uden af være sikret tilsvarende.

Det samme gælder det private erhvervsliv og den finansielle sektor, som vi danskere trygt lægger vores data og penge i hænderne på.

Vi har allerede lagt så store dele af samfundet og vores liv i digitale hænder, at det ville være tæt på katastrofalt, hvis en dygtig, pengegrisk og skrupelløs hacker valgte at gå i kødet på os og vores digitale løsninger.

Tidligere på året blev Siciliens ’hovedstad’ Palermo ramt af et cyber-angreb, der lagde alle kommunale tjenester, hjemmesider og portaler ned. Blandt andet det offentlige videoovervågningssystem og det kommunale politis operationscenter blev ramt.

Eksemplet Palermo viser med al tydelighed, at jo mere vi digitaliserer uden samtidig at sikre vores digitale løsninger, jo mere sårbare bliver vi.

Prøv at tænke det scenarie 20 år frem i tiden, hvor langt mere er digitaliseret, hvis ellers Tigerrådets planer kommer til at holde stik.

Nogen vil måske nok sige, at Tigerrådet har tænkt på it-sikkerheden. Det er med i planen, at digitaliseringen skal sikres løbende.

Men jeg tvivler.

De digitale løsninger, vi allerede har i dag, er slet ikke sikret. Desuden tænker jeg, at med et budget på 50 mio. kr. til it-sikkerhed i samtlige landets regionerne, ja så kan man godt blive lidt i tvivl om, det rent faktisk er alvorligt ment.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.