Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Photo by Unsplash on Unsplash)

Fremtidens arbejde er fleksibelt og asynkront: Nu stiger kravet om en fire dages arbejdsuge

Kravene om helt nye vilkår melder sig på et arbejdsmarked, der efter coronapandemien er blevet mere digitalt og tilmed præges af, at arbejdstagerne i øjeblikket har overhånden.

Det vakte både stor opmærksomhed og undren, da den danske it-virksomhed IIH Nordic for fem år siden fortalte om sin succes med at indføre en fire dages arbejdsuge.

Oven på en corona-pandemi og verdensomspændende mangel på arbejdskraft tyder mere og mere dog på, at den danske virksomhed var first-mover og stod i spidsen for en bevægelse, der nu er på vej mod at få sit store gennembrud.

Således viser en ny undersøgelse, som samarbejdsværktøjet Slack ifølge techmediet ZDNet har foretaget blandt 1.000 britiske kontorfolk, at 86 procent foretrækker, at have længere arbejdsdage mod til gengæld at have en arbejdsuge på kun fire dage.

I et interview med Computerworld i 2017 fortalte IIH Nordics daværende administrerende direktør Henrik Stenman, at den fire dages arbejdsuge både formåede at hæve produktivitet og sænke stressniveauet.

“Min oplevelse er, at jeg har nogle gladere medarbejdere, og vores sygefravær er lavere end nogensinde før. For mit eget vedkommende kan jeg oplyse, at jeg har tabt 13 kilo siden, at vi indførte den kortere arbejdsuge. Pludselig har jeg fået tid og overskud til at løbe-træne,” sagde han til Computerworld

Fremtidens arbejde er fleksibelt og asynkront

I det hele taget peger den nye undersøgelse fra Slack på, at fremtiden arbejde er fleksibelt og asynkront, og muligheden for at sammensætte sit arbejdsliv som man ønsker det, vinder frem i popularitet på et presset arbejdsmarked, hvor arbejdstagerne i stigende grad kan diktere vilkårene.

Således oplyser 69 procent af de adspurgte i Slacks undersøgelse, at et såkaldt asynkront arbejde, hvor de ikke nødvendigvis arbejde samtidig med deres kolleger, gør dem mere produktive og giver dem bedre forudsætninger for at fremelske nye ideer.

En del af undersøgelsens resultater skal naturligvis tages med det forbehold, at Slacks værktøjer er designet til at understøtte hjemme- og fjernarbejde, og derfor har selskabet en klar interesse i at fremme nye arbejdsformer.

Ikke desto mindre hævder Slack, at selskabets egne beregninger viser, at en gennemsnitlig lønmodtager kan spare to timer og 53 minutters arbejde om ugen ved at erstatte møder med real-time møder med asynkront samarbejde.

Kan sænke leveomkostningerne

Samtidig konkluderer Slack i sin undersøgelse, at muligheden for at arbejde hjemmefra giver medarbejderne forbedrede muligheder for bosætte sig steder, hvor leveomkostningerne er lavere. Noget som kan få stigende betydning i takt med den stadigt stigende inflation, der især rammer udgifter til fødevarer og brændstof.

Undersøgelsen viser således også, at 66 procent af de adspurgte oplyser, at de øjeblikkeligt eller i løbet af de følgende tre måneder vil begynde at lede efter et nyt job, hvis deres nuværende arbejdspladser ikke længere tilbyder mulighed for hybridarbejde eller hjemmearbejde.

En undersøgelse som Computerworld og professor ved Aalborg Universitet Anders Hansen Hentel gennemførte tidligere på året viste desuden, at 70 procent af de adspurgte svarede, at brugen videkonferencesystemer har medvirket til at deres virksomhed har kunne øge brugen af hjemmearbejde efter pandemiens ledlukninger var overstået.

Derudover viste den danske undersøgelse også, at brugen af videokonferencesystemer også har været med til facilitere bedre kommunikations på tværs af landegrænser.