Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

3D giver hovedpine

Hjernen bliver stresset af de kunstige 3D-billeder.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Normalt får øjnene deres tredimensionelle billeder ved skiftevis at fokusere på lange og korte afstande. 3D-teknologien er udviklet til at snyde øjet, så det tror, at der er forskellig afstand til de enkelte elementer på skærmen, uden at der i virkeligheden er det.

"Det element, der er udfordrende for hjernen - og for nogle seere - er at billedet i en 3D-visning altid er på præcis den samme afstand, nemlig på overfladen af skærmen. Øjnene derimod sender det budskab til hjernen, at objektet bevæger sig frem og tilbage i rummet, men det reelle billede hvert øje ser, står stille". Det fortæller 3D-ekspert Matt Brennesholtz til Politiken.

3D-teknikken tvinger således hjernen til at se på to forskellige måder på samme tid. Det forvirrer hjernen og gør 3D-oplevelser til en pinefuld affære for nogle. En undersøgelse blandt publikum, der havde været inde og se Avatar viste således at en fjerdedel fik hovedpine eller andre bivirkninger af at se filmen.

Baggrunden for dette er blandt andet, at omkring en ud af fem har en sygdom i øjnene, der kan forårsage hovedpine, når de ser 3D-film.

Denne gruppe af mennesker har sværere ved at danne et tredimensionelt billede i deres hjerne ud af de to billeder. Hjernen tvinges dermed til at arbejde så meget at det kan forårsage hovedpine.

Producenterne afviser at der skulle være et større problem, men eksperter mener, at der bør forskes mere i konsekvenserne ved 3D-teknologien.

Kilde: Politiken




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere