Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Prisvenlig Windows 8.1-tablet hvor skærm og features stemmer

Ønsker du en Windows 8.1-tablet, hvor du får meget for pengene, er denne tablet bestemt et kig værd.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION AKOYA E1234T MD99566 er en 10,1" Windows 8,1-tablet, der er udstyret med en Atom-processor. Der er tale om en Wi-Fi 802.11n tablet, den er således ikke udstyret med et 3G/4G-modem.

Den vil være at finde til salg i danske ALDI forretninger fra onsdag den 1. april 2015 til en pris på 1999 kroner, og for en Windows 8.1-tablet af pågældende størrelse er det i den billige ende af skalaen.

Tabletten er fremstillet af plastik, den er lidt tykkere end hvad en tilsvarende Android- eller iOS- tablet ville være, men det synes normalt at være tilfældet for Windows-tablets.

Tabletten har en skærm med Full HD-opløsning på trods af den relativt lave pris, det er med til at gøre denne tablet til et godt køb. Et andet trumfkort er, at man som bruger får adgang til at benytte Microsoft Office 365 Personal i et år.

Tabletten har mange gode egenskaber til prisen, den er ikke perfekt, men den har bestemt sine styrker.

Indtryk

MEDION AKOYA E1234T MD99566 vejer 598 gram og har dimensionerne 257 mm x 174 mm x 10 mm. Den er ikke specielt let af en moderne 10,1"-tablet at være, men det synes generelt at være tilfældet med Windows 8.1-tablets, der har en tendens til at være tungere end deres Android- og iOS-modstykker.

Tabletten er fremstillet af plast med det samme grålige titanium børstede udseende som set i MEDIONs notebooks. Den grålige plast dækker bagsiden og siderne af tabletten, interessant nok står fronten af tabletten en anelse frem overfor sideafdækningen.

I sig selv er dette ikke et problem, det er også ens hele vejen rundt og således ikke nogen tilfældighed.
Selvom det generelle indtryk er, at MD99566 virker solid, så har tabletten et par små særheder, når det kommer til samlingskvaliteten. MD99566 vil nemlig afgive små knagende lyde, hvis man vrider tabletten lidt, det hænger sammen med bagbeklædningen der ′arbejder′ i dette tilfælde.

Det ses også af, at man kan få en negl mellem fronten og bagbeklædningen, det er ikke ideelt, men da det er en budget-tablet, er det lettere at forholde sig til end hos en dyrere tablet.

MD99566 er trods den relativt høje vægt behagelig at holde om, det er let at få et godt greb om tabletten. Det gælder i såvel liggende som portrættilstand. Tabletten har dog en tendens til at blive ret så varm i venstre side af tabletten (i liggende tilstand), det er ikke så alvorligt, da det sket lidt fra kanten, men det kan virke generende.

Hvad der til gengæld er imponerende, er den 10,1" AHVA-skærm på denne tablet, den anvender IPS-lignende teknologier, og har de samme fordele. Skærmen har Full HD-opløsning på 1920x1080 pixels, hvilket i en skærm af denne størrelse er lig med en pixeltæthed på 218,11 PPI, mens det er langt fra rekorderne i dag, betyder det dog, at tabletten stadig leverer et så detaljeret billede, at de fleste mennesker ville sige, at det er fint.

Skærmen har en fin farvegengivelse og betragtningsvinklerne er gode, som sædvanlig med skærme ved hjælp af denne form for teknologi. Skærmen er lysstærk uden at være blandt de lyseste i forhold til de virkelige mestre på dette område. Da skærmen er blank, er den er meget følsom overfor indkommende lys, det ses i form af refleksioner i skærmen.
Touchbetjeningen fungerer upåklageligt, i det hele taget er skærmen et af højdepunkterne ved denne tablet.

MD99566 har et fint sæt features, specielt når prisen tages med i betragtning. Det omfatter en microUSB 2.0-port, en microHDMI port, en microSDXC kortlæser og et audio combo-stik. Interessant nok og måske lidt overraskende, følger der et hårdt cover med til transportformål, der samtidig fungerer som stand til tabletten.

Der medfølger også en passiv stylus, der er brugbar, men som ikke giver en så overbevisende kontrol som de bedste stylus kan. Inkluderet er også en USB host-kabel til at forbinde et almindeligt type A USB-stik til tabletten.

Features er igen et af de stærke sider hos MD99566, det gratis års forbrug af Office 365 Personal er langt bedre end de sædvanlige 30/60 dage prøve, som vi ofte ser i tablets.

MD99566 har selvfølgelig volumenknap, den er placeret på toppen i landskabstilstand, og den er lige til at gå til. Lyden af den indbyggede højttaler er acceptabel ikke meget mere, der er kun en højttaler, og lyden mangler derfor ethvert stereoperspektiv.

Tændknappen er placeret ved siden af overstående knap ind mod midten, personligt synes vi ikke den sidder helt perfekt, man skal strække fingrene langt for at nå den. Knappen til at skifte mellem desktop og Modern UI brugergrænsefladen er placeret på højre side, denne knap fungerer fint og placeringen er god.

MD99566 har også et 5 megapixel webkamera på bagsiden, mens det forreste kamera har en opløsning på 2 megapixel. De er anstændige, især når de anvendes i gode lysforhold, men de er ikke, hvad folk ville tale mest begejstret om, når vi taler om denne tablet.

Ydelse med mere

Vi har i dette tilfælde udelukkende brugt en hands on-tilgang og ikke målt ydelsen via benchmarkprogrammer.
MD99566 er udstyret med en Intel Atom Z3735F processor Quad Core-processor, der kører ved 1,33 GHz, men hvor hastigheden kan øges til 1,83 GHz efter behov. Det er en processor, der gør MD99566 i stand til at håndtere underholdning og kontoropgaver fint, hvor spil derimod bør begrænses til dem, der kan downloades fra Windows Store, eller til ældre ikke krævende spil til Windows.

Dette skyldes, at den anvendte Intel HD-grafik, der har en basefrekvens på 311 MHz med mulighed for at øges til 646 MHz, ikke er en særlig stærk version af Intels integrerede grafikløsning.

Til hverdagsbrug sikrer processoren en fin præstation, der giver en god brugeroplevelse når tablet-orienterede apps, og ikke for tungt drevne programmer, anvendes. Almindelige handlinger som at ændre skærmretningen fra liggende til portrætorientering eller omvendt foregår i et fornuftigt tempo.

Processoren understøttes af 2 GB DDR3-hukommelse, hvilket passer meget godt til konfigurationen. For en tablet i denne prisklasse, er det normalt, og processoren er ikke så stærk alligevel.
Den indbyggede 64 GB flash-hukommelse til lagring er ikke voldsomt meget i et Windows-miljø, men det hænger naturligvis sammen med prisen. Lagringshukommelsen kan heldigvis, hvis der er behov derfor, udvides med et microSDXC-hukommelseskort.

Den indbyggede Wi-Fi 802.11n løsning har en fin Wi-Fi-modtagelse, hvis Wi-Fi-signalet i nærheden er god. Tabletten har også understøttelse af Bluetooth 4.0, der således kan bruges til parring med eksterne enheder.
Med hensyn til batterilevetid har vi brugt MD99566 til et bredt udvalg af opgaver for at få en generel fornemmelse for batterilevetiden.

Vi har surfet på internettet, brugt Office 365 Personlig samt andre mindre programmer og apps fra Microsoft Store. Ved at gøre dette, nåede vi en batterilevetid på 5 timer og 24 minutter. Det er okay, men ikke imponerende, en lidt længere batterilevetid havde været rart.