Af Natasja Broström, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Er du allerede vild med seriøs gaming, eller er du parat til at tage springet fra de små, hyggelige mobilspil til de noget vildere og flottere udfordringer? Så skal du også vælge, om du vil udfordres på en af de spillekonsoller, som efterhånden har mange erfarne år på bagen, eller om du vil spille på din pc (eller måske endda købe en ny pc, som egner sig til de krav, som moderne spil stiller).
For 10 år siden var styrkeforholdet mellem pc’er og spillekonsoller noget skævt. Konsollerne sad på spilmarkedets trone, og for ejere af Xbox og PlayStation var det lidt af en gåde, hvorfor pc-folket gad besværet med den tunge kasse under skrivebordet. Ofte var grafikkortet for gammelt, eller også sad spilleren med den forkerte udgave af Windows. I dag er pc-folket heldigvis mindst lige så forkælede som konsolejerne.
Pc-hardware og -software er blevet meget bedre til at gå hånd i hånd. For eksempel kan du i Windows 7 ændre indstillingerne for ældre spil, så de fungerer med andre udgaver af dit styresystem. Mange pc-ejere har også ligefrem gjort det til en hobby at bestykke deres spille-pc med stærke grafikkort, den bedste type ram eller en gennemsigtig vandkøler i hidsig blå farve.
For de mindre nørdede er den bærbare computer blevet et reelt alternativ. De senere år er de steget i ydelse og faldet i pris, så en bærbar spille-pc er ikke længere et uopnåeligt ønske, hvis du vil slippe for ”den tunge kasse”.
Ud over de mange gode pc-spil i butikkerne kan du også via digitale tjenester som Steam købe ældre titler, gyldne klassikere og spil lavet af mindre, uafhængige firmaer, kaldet ”indie-games”. Steam giver også teknisk hjælp, hvis et spil driller, da programmet bag er indstillet til at opdatere din spilsamling automatisk.
Masser af god regnekraft
Konsollerne er dog langt fra kørt bag om dansen. Den nye generation er sprængfyldt med regnekraft og multimediemuligheder. Fra at være fuldblodsspillemaskiner er både Xbox One og PS4 for alvor blevet hjemmets multimediecenter fyldt med apps og muligheder for deling af filer med pc’en eller en tablet. Det er f.eks. nemt at dele sit musikbibliotek på pc’en med en konsol, og derfra sende lyden ud i surroundanlægget. Desuden kan bestemte spiltitler deles mellem PlayStation 4 og de trådløse spilleenheder PSP og PS Vita.
PlayStation 4 og Xbox One slipper dog ikke for kritik. Ved lanceringen var mange spillere skuffede over, at der manglede gode og markante titler. Microsoft og Sony har dog rettet op, og du kan i dag købe spil, som nærmest tigger om at blive vist på tv-skærmen i fuld HD og blive styret med en controller. Konsollernes spilbutikker er også blevet et sandt paradis, hvor du kan gå på jagt efter spil, du måske har misset, eller som er udgivet eksklusivt til PlayStation 4 eller Xbox One. Det kan være alt fra små, charmerede titler som Flower til kæmpehits som Halo-serien.
Flere top-titler som GTA V og The Last of Us er også kommet i grafisk tunede versioner til den nye konsol-generation, så de virkelig får lov at folde sig ud på fladskærmen. Samtidig har spilbranchen fået øjnene op for fortidens guldklumper, og du kan f.eks. købe pc-klassikeren Grim Fandango i en finjusteret udgave, køreklar til pc og PS4.
Lidt tålmodig i starten
Et andet ankepunkt mod konsollerne er, at spillene ofte tager en krig at hente, installere og eventuelt patche – det vil sige, at et spil skal have tilført hjælpefiler, som retter op på fejl og mangler. Mange forældre har sikkert allerede prøvet at have ungerne utålmodigt ventende i sofaen, mens det nye spil installeres, eller at systemet henter flere filer fra nettet.
Situationen kan næppe undgås, hverken på pc eller konsol, da spil i dag fylder i gigabyte-klassen og måske undervejs skal have hjælpefiler for at køre problemfrit. Sidstnævnte gælder naturligvis ikke alle spil, men vær forberedt på at afsætte ekstra tid. Heldigvis er mange spil i dag designet til i baggrunden løbende at hente ekstra materiale, så du er fri for at sidde og vente på at komme i gang.
På udstyrssiden har konsollerne og pc’en hver sine styrker. Konsollerne kobles nemt til surroundanlægget via de højtydende HDMI-kabler, hvilket giver optimal lyd og billede, og de er skræddersyet til, at flere kan spille sammen i stuen.
Pc’erne kan i stedet bryste sig af en lynhurtig, præcis styring, som gør platformen velegnet til især skydespil. Der findes desuden et væld af udstyr til din pc: flerfarvede, justerbare tastaturer, hørebøffer med for eksempel 7.1-surround og 3D-lyd samt finfølende lasermus med knapper, der kan programmeres ned til mindste detalje. Den slags mus er nærmest uundværlige for dem, som spiller strategi- og skydespil.
Udvalget til konsollerne er mere beskedent, men du kan stadig finde special-controllere og headsets med lækker lyd. Mange af dem har også mikrofoner, der giver krystalklar kommunikation, hvilket er vitalt i f.eks. Evolve, hvor fire spillere arbejder sammen om at nedlægge den femte. Du kan sætte mus og tastatur til din konsol, men i længden kommer du nok til at savne de nye konsol-controllere, som er nogle af de bedste, alverdens gamere har haft mellem hænderne.
Så skal det også nævnes, at konsollerne er nemme at komme i gang med. Du starter et spil, og så er du i gang. Samtidig er konsollen lidt mere social, for her kan to personer sidde med hver sin controller og spille det samme spil.
På bundlinjen har konsoller og pc’er altså hver sine fordele og ulemper, men de kan hver især teknisk og udstyrsmæssigt justeres til den ultimative spiloplevelse. Desuden behøver du jo heller ikke nøjes med én platform.
Stor skærm
Skal dine spil have masser af plads, så har denne Acer-bærbare ikke færre end 17,3 lysstærke tommer i fuld HD at byde på. Under hjelmen ligger en solid dual core i5-processor og i alt 12 GB ddr3-ram, som nok skal sætte fut i dine spil. Harddisken er på 1 TB, så der er god plads til alt den sjove underholdning. Nvidias GeForce GTX-grafikkort har 2 GB ddr5-ram, som nok skal få det hele til at spille. Er du vaskeægte gamer, får du sikkert brug for det indbyggede webcam og de mange porte til blandt andet HDMI og USB 3.0.
Fakta
Produkttype: Bærbar spillecomputer
God lyd
God lyd og store muskler er kernen i denne bærbare pc fra Lenovo. Skærmen på 15,6” er i full HD, og grafikkortet fra Nvidia har 4 GB ddr5-ram at lege med. Lenovos bærbare har en kraftig quad core i7-processor, og lyden forkæles af Dolby Advanced Audio v2 og et sæt indbyggede JBL-højttalere. Sidst, men ikke mindst kommer Y5070 med 16 GB ram og en hybridharddisk på 1 TB, som giver både hurtighed og plads. Med understøttelse af USB 3.0 får du også de hurtigste forbindelser til dit eksterne udstyr.
Fakta
Produkttype: Bærbar spillecomputer
Konsol med spil
Microsofts spillekonsol har for alvor fået luft under vingerne med masser af funktioner, apps og mulighed for at dele indhold med for eksempel din pc. Du får adgang til film, musik, spil og internet i en og samme maskine, og der følger tilmed 14 dages abonnement med til Xbox Live Gold, så du kan spille online med vennerne og vælge blandt alle de nyeste spiltitler. Med i æsken kommer også et headset til onlinespil samt den ultimative Halo-samling: The Master Chief Collection.
Fakta
Produkttype: Spillekonsol med 500 GB harddisk,
Blu-ray-drev, headset og controller
Lynhurtig grafikmotor
Der er godt med kræfter og muligheder i Sonys Playstation 4. Blandt andet giver den særlige ottekernede-processor og den lynhurtige grafikmotor liv til selv de mest krævende spil. Du kan kommunikere med venner undervejs i et spil, dele de sejeste optagelser fra et spil eller lade andre se, hvad du spiller lige nu og her. Yderligere får du en af markedets bedste controllere med i pakken. Naturligvis kan PlayStation 4 køre trådløst, og med apps som for eksempel Viaplay bliver konsollen for alvor en multimediemaskine.
Fakta
Produkttype: Spillekonsol med 500 GB harddisk, Blu-ray-drev, headset og controller
Op i størrelse
HD-fladskærme og spillekonsoller hører bare sammen. Sonys 50”-skærm har masser af indgange, blandt andet fire HDMI, og en indbygget 3D-funktion, som straks kan tages i brug med de to medfølgende 3D-briller. Billedkvaliteten har fået et hak opad med billedmotoren X-Reality Pro, mens Motionflow X 800 Hz vil sørge for, at selv de hektiske
skydespil får et naturligt flow uden at hakke. Trådløst kan du koble op via
Wi-Fi og tilknytte andre enheder via DLNA. Naturligvis er fladskærmen også et smart- tv, så du får også adgang til apps og anden underholdning.
Fakta
Produkttype: 50” LCD Smart-TV i hd (1080p)
Godt til e-sport
Tastaturet fra Razer er et af de mest populære blandt e-sportsfolk, det vil sige dem, som professionelt lever af at spille computer. Under hver tast sidder den såkaldte mekaniske switch, som forkorter reaktionstiden til et absolut minimum. Kræver dine spil præcision og hastighed, så er Razers gennemførte mekaniske tastatur noget af det bedste, du kan få. Chroma-versionen har tilmed en baggrundsbelysning, som du kan indstille efter behov. På den måde kan du blandt andet markere bestemte grupper af taster med forskellig farve.
Fakta
Produkttype: Mekanisk spil-tastatur
Hurtig og præcis
Musen er en computerspillers bedste ven, og Razer er blandt de bedste til at lave dem. Deathadder-musen er hurtig og præcis, og dens ergonomiske design sørger for, at du i hvert fald ikke taber på grund af ømhed i hånden og armen. Med en bundsolid kvalitet er du også sikker på at få en mus, som kan tåle at blive rykket rundt. Razers lille spilmonster har fem programmerbare knapper, en effektiv sensor på 10.000 dpi, og du har næsten 17 mio. farver at vælge imellem til blandt andet ikonet på ryggen.
Fakta
Produkttype: Kablet computermus
Tjek fjenden
Kan du både få lækker lyd og komfortabelt design? Svaret er ja. Headsettet Razer Kraken er både en fornøjelse på hovedet og for ørerne. Kraken leverer nemlig 7.1-surround-lyd, så du til enhver tid kan høre fjenden komme snigende, uanset om det er bagfra, forfra eller fra siderne. Hørebøfferne er gennem længere tid også blevet stortestet af professionelle spillere, og slutresultatet er et sæt, som både sidder behageligt på hovedet og ørerne og giver en fantastisk lyd.
Fakta
Produkttype: Hovedtelefon med 7.1-surroundlyd
Dying Light
Dræb zombier
Vi bliver aldrig træt af zombier. Dying Light er det seneste action-brag i en efterhånden lang række af spil, hvor du skal samle forråd og våben og hvert eneste sekund se dig over skulderen. Du kan hoppe, springe, klatre og stor set hakke dig gennem alt, men der findes også få venner derude i storbyens kaos af levende døde. Spørgsmålet er, hvem du kan regne med.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: PC, PS4 og Xbox One
Udgiver: Wendros
Udkommer: Er udkommet
Populært bilspil
Pc-folket skal selvfølgelig ikke snydes for en af de mest populære spiltitler. Grand Theft Auto V har gjort det godt på den nye og den forrige generation af konsoller, og nu er tiden kommet til pc’en. Du kører, banker og skyder dig vej gennem den smukke Los Santos, og for første gang kan du skifte mellem tre hovedpersoner.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: pc
Udgiver: NGI
Udkommer: 14. april
Altædende sygdom
Så har folkene bag Demon’s Souls og Dark Souls atter været i torturkammeret og udtænkt et nyt, bloddryppende spil eksklusivt til PS4. Bloodborne foregår i den forhistoriske by Yharnam, som er ramt af en altædende sygdom. På ægte rollespilvis skal du overleve ved både at kæmpe, sammensætte de bedste våben og søge efter spor.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: PS4
Udgiver: NFI
Udkommer: 25.marts
Tågernes London
Tag med til en victoriansk parallelverden anno 1886 i tågernes London, hvor blandt andre teknikgeniet Nikola Tesla hjælper gruppen af ædle riddere, kaldet The Order, med at holde styr på en verden i stigende kaos. Våben, tekniske dimser og lækker steampunk blandes i en heftig cocktail, som du vil nyde at spille på en fladskærm i full HD.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: PS4
Udgiver: NFI
kommer: Er udkommet
De døde hærger
Kongeriget Drangleic hærges af døde, som vandrer gennem den smadrede verden. Grib dit våben og tæsk dig gennem bunker af fjender, som kun tørster efter dit blod. Der er fuld valuta for pengene, for spillet er en opsamling af Dark Souls 2 og de tre kapitler: Crown Of The Sunken King, Crown Of The Old Iron King, and Crown Of The Ivory King.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: PS4, PS3
Udgiver: Namco Bandai
Udkommer: 2. april
Bedre korpsånd
Battlefield-serien har efterhånden afsøgt alverdens slagmarker – fra 2. Verdenskrig over Vietnam til iskolde og dystre fremtider. Denne gang er du strisseren Nick Mendoza, som drager på hævntogt for at rydde op i korpsets råddenskab. Elsker du serier som The Shield, vil du føle dig hjemme her.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: pc, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360
Udgiver: EA
Udkommer: 19.marts
En klassiker
Det klassiske kampspil har fået en baggrundshistorie, der løber som en rød tråd gennem spillet. Vi er 25 år ude i fremtiden, men flere af de klassiske karakterer er stadig med på holdet, når du og en ven tager kampen op i arenaen. Blandt andet giver Mortal Kombat X et gensyn med Reptile, Sub-Zero og Kung Lao.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: pc, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360
Udgiver: Warner Home:
Udkommer: 17. april
Til lands og vands
Fik du ikke nok af søfart og slagskibe i Assassins Creed IV: Black Flag, så er der endnu mere ramsaltet skumsprøjt i efterfølgeren med undertitlen Rogue. Du indtager rollen som Shay Cormac, et bortvist medlem af Broderskabet, som kæmper til lands og til vands for at løse opgaver og langsomt finde sig selv som Tempelridder.
Fakta
Produkttype: Spil
Platform: pc
Udgiver: Ubisoft
Udkommer: Er udkommet
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]
Duellen i ét blik
[/themepacific_accordion_section][/themepacific_accordion]