Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En anden form for lomme-pc

Den billige ZBOX Pico er en herlig lille gadget, helt ned til det beroligende lys fra den ringformede strømknap. Men uanset om den bliver brugt som konventionel pc eller en egentlig streamingboks, leverer den en skuffende ydelse.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En dag vil skellet mellem mobil og desktop have mistet sin mening. Genierne inden for chipproduktion vil have reduceret transistorerne til så bittesmå proportioner, at man kan pakke næsten en hvilken som helst mængde computerkraft ind i næsten enhver enhed, uanset dens størrelse.

Så vidt er vi naturligvis ikke nået endnu. Langtfra. Efterhånden som transistorerne nærmer sig atomstørrelse, ser det ud til, at vi nærmer os grænsen for, hvad den eksisterende computerchip-teknologi kan levere. Hvis der hersker tvivl om kommende fremskridt, må det indlysende spørgsmål være: Hvor tæt på fuld desktopydelse er de nyeste ultramobile pc-processorer kommet?

 

Nu kommer vi ind på den absurd lille Pico, der er denne stortests repræsentant for den ultramobile Intel Atom-processor. I 2008 så det endelige marked for Atom ud til at knytte sig til mobiltelefoner. Men sådan er det ikke gået, og her i 2015 er det billige laptops og tablets, der bedst passer til Atoms funktionssæt. Under alle omstændigheder er Atom mål for mobilitet for x86-processorer.

ZBOX rummer den seneste Bay Trail-version af Atom med ikke færre end fire kerner. Men Bay Trail omfatter Intels Silvermont cpu-kerner, der udmærker sig ved at være den første reelle opdatering af Atom-kernen siden 2008. Alle tidligere Atoms brugte den samme Bonnell-kerne, der faktisk blev udviklet i 2004. Hillemænd.

Disse fancy Silvermont-kerner kører ved hastigheder på op til 1,83 GHz i ZBOX, og de har følgeskab af 2 GB 1.333 MHz ddr3-hukommelse og Intels egen HD Graphics i Gen 7-udgaven. Du må nu hellere lade være med at blive alt for ophidset over udsigten til 3D-gaming på den. Med Bay Trail får man kun fire HD-grafik-eksekveringsenheder. Grafikken i Intels nuværende Core-processorer har op til 48 enheder. Der er ikke grund til at være imponeret.

Resten af ZBOX’ specifikationer omfatter ethernet, NSpec-Wi-Fi, Bluetooth, HDMI og tre USB 2.0-porte. Og hele herligheden kører Windows 8.1 med Bing. Det er med andre ord en rigtig Windows-pc. Men der er en hage: Windows er installeret på et eMMC-flashkort, mens Zotac tilbyder SKU’er på både 32 GB og 64 GB.

Dobbelt skuffelse

Man får generelt indtyk af en pc med nogle markante tekniske kompromiser, hvoraf et af de mest iøjnefaldende er kun 2 GB systemhukommelse. Men det er den pris, man må betale for at lave noget, der er så småt. Og småt er i sandhed det rette ord. Med 115 mm X 66 mm og en tykkelse på 19 mm kan denne enhed sagtens ligge i en lomme. Den kan også sidde bag på en pc-skærm, takket være VESA-stik. Men duer den som primært en pc og sekundært en streamingboks?

Hvad angår rollen som pc, kommer vi ikke uden om, at den er en skuffelse. Den håndterer især webbrowsing dårligt. ZBOX er ude af stand til at afkode streaming HD-video fra kilder som YouTube ubesværet. Det er faktisk lidt mystisk i betragtning af, at ZBOX’ cpu-brug er ret beskedent ved denne form for videoafkodning. Men nogle dele af platform får virkelig sagerne til at gå langsomt.

Det ser ikke meget bedre ud med streaming. Steams Big Picture Mode er hæslig på ZBOX på grund af katastrofale latensgrader. Så snart man er inde i spillet, ser det langt bedre ud. Men da Windows-versionen af Moonlight stadig er lidt halvfærdig, er man begrænset til Steams In-Home-streamingteknologi, og det betyder meget vakkelvorn driftssikkerhed. Der er lige så mange spil, der ikke kan køre, som der er spil, der faktisk kan.

Det er en skam, for ZBOX Pico er en herlig lille gadget, helt ned til det beroligende lys fra den ringformede strømknap. Men uanset om den bliver brugt som konventionel pc eller en egentlig streamingboks, leverer den en skuffende ydelse. Indrømmet: Den er billig. Men den er ikke billig nok.