Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Anbefaling: 4 gode gratis-programmer til pc og mobil

Vi har samlet fire spændende gratis programmer, som er værd at give en chance.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Tweakpower
Tweak din computer

Systemoptimeringsværktøjer som TweakPower har sin berettigelse, men man skal gøre sig klart, at den udstrakte automation af de udførte opgaver har sin pris. Det kan blandt andet være svært at overskue, hvad der renses ud i. Derfor er det skønt, at du inde fra programmet kan lave et gendannelsespunkt i Windows, hvilket du altid bør gøre, inden du kører et program af denne type. Når det er sagt, ser TweakPower ud til at være et fint eksemplar af programtypen, og du får tilmed et hurtigt overblik over pc,en.

Hent Tweakpower her


2 Tank Stars
Tanks, balistiske baner og nostalgi

Tank Stars til iOS- og Android-enheder er et skydespil, hvor du præsenteres for et landskab set fra siden. Du styrer en tank, og formålet er at ramme modstanderens tank. Du skal vælge den rette balistiske bane for dine missiler og granater. En meget enkel idé, der heller ikke er spritny, må man sige. Men spillet er faktisk ret afslappende, selv om det ligesom mange andre gratis spil til smartphones er proppet med integrerede reklamer. Når vi alligevel vover et øje og kårer programmet til det foretrukne i dette nummer af AOD, skyldes det spillets lige dele uforpligtende underholdning og rendyrket nostalgi. De af os, hvis fødselsattest blev skrevet et pænt stykke tid før årtusindskiftet, og som har benyttet MS-DOS og Qbasic, vil med garanti huske spillet Gorillas, eller slet og ret Gorilla.bas, som filnavnet hed. Her var det gorillaer, der skød bananer efter hinanden fra toppen af skyskrabere, men ligheden er der. Tank Stars er selvfølgelig en smule mere avanceret.

3 Stretchly
Indsæt pauser i dit pc-arbejde

Computere er nyttige værktøjer, men menneskets krop er fra naturens side ikke indrettet til den form for aktivitet. Stretchly er et lille, enkelt program, der minder dig om at holde pauser med faste mellemrum. Intervallet mellem disse kan indstilles, og som standard anspores der til minipauser på 20 sekunder hvert 10. minut og 5 minutters pause hver halve time. Lydeffekt kan aktiveres, ligesom man kan vælge træningstips i pauserne. Det er også muligt at vælge baggrundsfarve for pauseskærmen.

Hent Stretchly her.


4 Pulover’s Macro Creator
Skab dine egne makroer

Med Pulover’s Macro Creator kan du, som navnet antyder, skabe makroer til din Windows-pc. Programmet findes i en version, der skal installeres, samt i en portabel udgave. Programmet er baseret på et AutoHotKey-sprog og giver dig mulighed for at lave dine egne automatiserede funktioner. Med en blanding af taste- og musekommandoer kan du skabe dine egne handlinger. Her kan du også administrere vinduer, filer, strenge og en del mere. Du kan sågar skabe if/else-betingelser, der, alt efter udfaldet, ender med bestemte handlinger. Programmet har også indbygget optagefunktion til opgaverne. Det er ret omfattende, så begynd med den indlagte demo, det giver et godt indblik.

Hent Pulover’s Macro Creator her.