Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Bower & Wilkins Formation Audio: Dyr musikstreamer imponerer

Bower & Wilkins Formation Audio koster måske mere, end hvad du er parat til at betale for en musikstreamer. Men så får du også gode funktioner og særdeles høj lydkvalitet.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kendte du ikke navnet, ville du nok mene, at prisen på over 5000 kroner for en 21,5 centimeter bred enhed, der har plastlameller på toppen, er lige i overkanten. Men ærkebritiske Bower & Wilkins går ikke på kompromis, og når du først har sat musik­streameren op til dit trådløse net og gode musikanlæg, finder du ud af, hvorfor prisen er så høj.

De bølgende lameller er trods materialet en flot designidé og står i fin kontrast til den slanke metalskinne i bunden. Her finder du kun få touchknapper. Faktisk skal alt andet styres via en app. Her kunne vi godt tænke os en lille fjernbetjening til hurtig eksekvering af lydstyrke med mere.

Bag på Formation Audio finder du både de analoge og digitale udgange, som kræves. Men også analoge og digitale indgange. Den er som flere deltagere i denne test en komplet kontrolforstærker, hvor du kan tilslutte for eksempel et cd-drev direkte digitalt eller for den sags skyld en pladespiller (kræver dog, at du har RIAA-forstærker).

Men du kan også slutte andre enheder til og styre volumen på dem via Formation Audio. Det kan du også med andre musikstreamere. Men løsningen her er mere iøjnefaldende, da Formation Audio ikke syner af ret meget og reelt ligner en lille skulptur på reolen.

Ringe app – super lyd

På mange måder appellerer Formation Audio til entusiasten. Udover at understøtte Spotifys og Tidals streamingtjenester kan streameren også benyttes med AirPlay 2 og Bluetooth. Den understøtter også den i Danmark forholdsvist nye franske Qobuz-streamingtjeneste, som tilbyder meget høj lydkvalitet, der kan sammenlignes med Tidals hi-fi-streaming.

Desuden understøtter B&W-enheden Roon, som er et stykke software, der kan styre alle dine digitale platforme, et program, som mange entusiaster foretrækker.

Netop Roon skal du måske overveje. For appen, du styrer B&W’en med, fungerer som sådan fint, men det er tydeligt, at Bowers & Wilknis ikke har været med på streamingbølgen i samme grad som andre producenter. Interfacet er overskueligt, men ikke altid helt stabilt i vores testopsætning. Der er sikkert tale om skønhedsfejl, som løbende bliver rettet, og problemet var da også kun tydeligt i en uges tid.

Når du har hul igennem, har du streaming i høj kvalitet. Slut enheden til et godt hi-fi-anlæg, og så kan du i den grad høre, hvad du har betalt for.

Formation Audio leverer en meget helstøbt performance. Alt hænger godt sammen fra den dybe bas til den fint detaljerede diskant. Der er den helt særlige finesse i gengivelsen, som kendetegner hi-fi-lyd i den høje klasse. Det er ikke mindst 32-bit digitalkonverteren, som medvirker til den klare og præcise lyd.