Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Global politiindsats mod frygtet ransomware fører til adskillige anholdelser

Otte bagmænd bag en den frygtede ransomware-familie REvil er anholdt siden februar. Senest er to personer pågrebet i Rumænien, og i USA er yderligere to blevet sigtet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er med malware og ransomware som med indbrud i private hjem. Der er meget af det, men aldrig rigtig nogen, der bliver fanget og stoppet. Men nu kan sikkerhedsfirmaet Bitdefender berette om en succesrig aktion med skumle bagmænd, som har angrebet virksomheder med den ransomware-familie, der kendes under navnene Sodinokibi og REvil.

Siden 2019 har denne ransomware gjort livet surt for organisationer overalt i verden. Ransomwaren er så populær blandt cyberkriminelle, at det var den mest almindelige ransomware-variant i andet kvartal af 2021, oplyser Bitdefender.

REvil fungerer som en ransomware-as-a-Service (ofte forkortet RaaS), og den var tidligere knyttet til en anden kendt RaaS, GandCrab, indtil sidstnævnte blev nedlagt. Med en RaaS kan kriminelle, mod betaling, benytte den til at udføre ransomware-angreb. Det er nogle af disse der nu er blevet anholdt og sigtet.

To nye arrestationer i Rumænien

I sidste uge arresterede rumænske myndigheder to mistænkte med tilknytning til REvil, som resultat af en stor international operation, kaldet GoldDust. Det bringer operationens samlede antal arrestationer op på otte, da der siden februar 2021 er blevet anholdt tre mistænkte i Sydkorea, én i Kuwait og én i et unavngivet europæisk land. De fire af dem er mistænkt for at være tilknyttet REvil, den sidste for at være forbundet til GandCrab.

Derudover har amerikanske myndigheder mandag sigtet to mænd med hver sin tilknytning til REvil: ukraineren Jaroslav Vasinskij, der som led i operationen blev anholdt i Polen 8. oktober, og russeren Jevgenij Poljanin, hvis opholdssted er ukendt. Dertil har myndighederne beslagt et beløb fra Poljanin til en værdi af 6,1 million US-dollar, der menes at stamme fra russerens ransomware-afpresning, forklarer Bitdefender.

17 forskellige lande

Jaroslav Vasinskij er mistænkt for at stå bag ransomware-angrebet på softwarevirksomheden Kaseya 2. juli, hvor det lykkedes at inficere virksomhedens kunder verden over med ransomware.

Internationalt samarbejde på tværs af offentlige og private sektorer
GoldDust er et samarbejde mellem myndigheder i 17 forskellige lande over hele verden, samt Europol, Interpol, Eurojust og en række private virksomheder. Bitdefender har hjulpet myndighederne med rådgivning og vejledning om cybersikkerhed, særligt inden for områderne kryptografi og efterforskning, oplyser sikkerhedsvirksomheden.

“Disse anholdelser illustrerer, hvad man kan opnå, når offentlige og private sektorer samler sine ressourcer i kampen mod cyber-kriminalitet,” fortæller Alexandru Catalin Cosoi, Senior Director ved Bitdefenders Investigation and Forensics Unit.

“For første gang er myndigheder, virksomheder fra cybersikkerhedsindustrien og en hidtil uset deling af efterretninger blevet samlet med det formål, at udøve retfærdighed. Denne operation er et wake-up call for cyber-kriminelle. De bør forstå, at de ikke kan skjule sig når først de er i den internationale indsats søgelys,” forklarer Cosoi.

Data tilbage med dekryptering

Derudover har Bitdefender i samarbejde med en unavngiven myndighed skabt et dekrypteringsværktøj til REvil, der kan hjælpe ofre ramt af angreb før 13. juli i år med at få deres data tilbage uden omkostninger.

Bitdefender kan ikke navngive myndigheden, da den specifikke efterforskning stadig er i gang, oplyses det.

Dekrypteringsværktøjet skulle allerede have hjulpet over 1400 virksomheder i 83 lande med at få deres filer tilbage. De sammenlagte løsesummer beløber sig i omegnen af 550 millioner dollar eller mere end 3,5 milliarder kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere