Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Virksomhederne vil gerne sælge deres brugte it-udstyr

I takt med at der kommer mere fokus på bæredygtighed og forbrug af klodens ressourcer, stiger interessen for de såkaldte takeback-programmer, hvor computere tages retur, restaureres og sælges igen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er masser af genbrugspotentiale i gamle computere og computerudstyr, og i takt med et stigende fokus på den bæredygtighed, er der stadig flere virksomheder og private forbrugere, der efterspørger muligheden for at genanvende deres gamle computere.

Mange virksomheder, både her i Danmark og udlandet, har programmer der tilbyder at tilbagekøbe gammelt it-udstyr, så det kan genbruges og sælges igen og dermed måske nedbringe CO2-udledningen.

Stigende efterspørgsel fra kunderne

Forhandleren Dustin med mange erhvervskunder har i efteråret oprettet en helt ny afdeling for returnering af produkter, et område som selskabet ser et stort potentiale i, ikke mindst fordi man oplever en hastigt stigende efterspørgsel blandt sine kunder.

Det er dog ikke en ny tendens – takeback-programmer har længe eksisteret i branchen, blandt andet fordi virksomheder på den måde kan få værdi ud af det brugte udstyr.

”Men vi ser samme tendens omkring bæredygtighed som i mange andre industrier, og vores kunder har et stort fokus på bæredygtighed og genbrug,” fortæller Robert Pap, som er hovedansvarlig for Dustins returservice, til AOD PRO.

Rent bæredygtighedsmæssigt er der da også en del at komme efter. For en stor del af CO2-udledningen i et it-produkts levetid stammer fra hardwaren. Dustin oplyser, at omkring 90 procent af produkterne kan genanvendes.

Udviklingen går da også, ifølge Robert Pap, mod stadig mere returnering af it-produkter.

”Vi forbruger vores planets ressourcer i en hastighed der ikke er bæredygtig. Det er tydeligt, at vi er nødt gå en anden vej mod fremtiden, en cirkulær fremtid, og takeback er en vigtig parameter for at starte den proces,” siger Robert Pap.

Forhandleren har et ansvar

Men det betyder også, at virksomheder som Dustin har et ansvar for at hjælpe kunder med at returnere alle former for brugt it-udstyr.

”Målet må være at tage tilbage på et 1:1-niveau. For Dustin er takeback-programmet en integreret del af vores bæredygtighedsprogram og en vigtig parameter for os i at blive 100 procent cirkulære i 2030,” forklarer Robert Pap.

Det er dog ikke kun firmaer der køber brugte computere og it-udstyr retur, Robert Pap forklarer, at tendensen er markant hos såvel virksomhedskunder som private.

”Vi finder typisk nye kunder gennem dedikerede forhandlere af brugt it-udstyr,” siger Robert Pap.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere