Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Teknologi gør 4 dages arbejdsuge mulig i Danmark

Flere steder i landet bliver der eksperimenteret med nedsat arbejdstid som følge af teknologi, der gør medarbejderne mere effektive. Ifølge en spørgeskemaundersøgelse er 76 procent af danske kontoransatte klar til at gå samme vej.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

76 procent af danske kontoransatte ville sige ja tak til en fire-dages arbejdsuge, hvis deres arbejdsgiver tilbød det. 14 procent svarer sågar, at de ville acceptere en fire-dages arbejdsuge, selv hvis det resulterede i en lønnedgang. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra analysebureauet OnePoll på vegne af softwarevirksomheden Citrix.

”Vi er nået til et punkt, hvor det bliver relevant for flere og flere arbejdsgivere at tage stilling til, om arbejdstiden skal sættes ned for en række medarbejdere. Det sker, fordi der bliver opfundet mere og mere teknologi og smarte løsninger, som gør medarbejderne mere effektive. Undersøgelsen viser, at der er bred opbakning fra danskerne til en fire-dages arbejdsuge – men også at der formentlig går lang tid, før den bliver til virkelighed som et udbredt fænomen,” siger Anette Vainer, landechef i Citrix Danmark.

Hun henviser i den forbindelse til, at kun 15 procent af de adspurgte finder det sandsynligt, at deres arbejdsgiver inden for overskuelig fremtid vil tilbyde dem en fire-dages arbejdsuge til samme løn som i dag . Det finder 84 procent af de adspurgte til gengæld overvejende usandsynligt.

Kunstig intelligens letter arbejdet

Der er tale om en international spørgeskemaundersøgelse, som viser, at kontoransatte i en lang række europæiske lande synes klar til en fire-dages arbejdsuge. Således svarer 88 procent af svenskerne, 88 procent af nordmændene og 81 procent af tyskerne, at de ville takke ja til en fire-dages arbejdsuge, hvis de blev det tilbudt.

I 2019 berettede Microsoft i Japan om resultaterne af et forsøg med en fire-dages arbejdsuge. Her steg produktiviteten med 40 procent i testperioden, blandt andet fordi de ansatte gjorde brug af ny teknologi, ligesom de skar ned på antallet af overflødige mails og lange møder. I Danmark bliver der eksperimenteret med en fire-dages arbejdsuge i blandt andet Odsherred Kommune, hvor medarbejderne som noget nyt går på weekend allerede om torsdagen.

Kontoransattes effektivitet kan blandt andet påvirkes via digitale arbejdspladser med brug af machine learning og kunstig intelligens. Tests fra Citrix viser, at sådanne løsninger kan gøre kontoransatte op til 67 procent mere effektive. Det sker især ved at oprette funktioner, der overflødiggør de mange daglige skift mellem programmer og applikationer. Ifølge en undersøgelse fra amerikanske Pegasystems hopper den gennemsnitlige kontormedarbejder således imellem forskellige programmer og applikationer hele 1.110 gange om dagen.

Det svarer de adspurgte danskere på spørgsmålet ”Hvad ville du svare, hvis din arbejdsgiver tilbød dig en fire-dages arbejdsuge?”:

Ja, selv hvis det betød en lønnedgang 13,8 procent
Ja, men kun hvis jeg kunne beholde den samme løn 62,6 procent
Nej 7,7 procent
Ved ikke 14,6 procent
Andet 1,2 procent

Sådan svarer de adspurgte danskere på spørgsmålet ”Hvor sandsynligt tror du, det er, at din arbejdsgiver tilbyder dig en fire-dages arbejdsuge til den samme løn som en fem-dages arbejdsgiver inden for overskuelig fremtid”?

Meget sandsynligt 1,2 procent
Nogenlunde sandsynligt 13,6 procent
Ikke særligt sandsynligt 22,8 procent
Slet ikke sandsynligt 60,8 procent
Andet 1,6 procent




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere