Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Uden fører kører bilerne mere sikkert

… ok, det er måske sat lidt på spidsen, men antallet af trafikulykker hænger uløseligt sammen med menneskeskabte fejl. Det skal teknologi til førerløse biler lave om på.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi venter stadig på, at gader og veje bliver befolket af førerløse køretøjer. Enkelte steder i Danmark ”drøner” førerløse busser af sted med en hastighed på 18 kilometer i timen. Ellers er der stadig mennesker i kød og blog bag rattet. Men det burde der måske ikke være.

De fleste moderne biler har indbyggede systemer, der hjælper føreren med at undgå ulykker, og noget tyder på, at disse systemer er med til at reducere antallet af dødsulykker. I hvert fald faldt antallet af trafikdrab i USA med 2 procent i 2019, og en af årsagerne til dette fald er, at sikkerhedssystemerne reducerer forekomsten af menneskelige fejl.

2 procent er ikke noget svimlende tal, men det er en begyndelse. Og der er noget at komme efter: Hvert år omkommer mere end 38.000 mennesker i trafikulykker i USA.

Smarte trafiksignaler

Sikkerhedssystemerne – der stadig er i deres vorden – er ikke begrænset til bilerne. De omfatter også intelligent infrastruktur og ”smarte” trafiksignaler. Og i staten Florida, der ligger højt i statistikken over trafikdræbte, er målet helt at udrydde menneskelige fejl i trafikken. Det må i praksis betyde at udrydde menneskets indflydelse på kørslen, og det er her, førerløse biler kommer ind i billedet.

Det har naturligvis lange udsigter – helt autonome biler uden rat ser vi nok ikke på gader og stræder på denne side af 2030. Men der sker fremskridt andre steder.

Mange biler kan i dag selv holde sporet på veje eller parkere automatisk. Ja, der findes faktisk kommercielt tilgængelige biler, som næsten kan køre selv – uden indblanding fra eb chauffør bag rattet.

Senest har tyske universiteter i samarbejde med kommercielle virksomheder udviklet avancerede, selvlærende advarselssystemer, som ved hjælp af radarer, kameraer og sensorer kan opfange genstande på vejen, som ellers ikke er synlige for bilernes førere.

Det ender måske med, at Roger Meddows-Taylor fra rockgruppen Queen må omskrive hittet ”I'm in love with my car”.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere