Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Zoom eller Google Meet: Hvilken mødetjeneste er bedst?

Onlinemøder er gået fra ingenting til alting. To af de mest populære tjenester er Zoom og Google Meet. Er der afgørende forskel på dem – og til hvis fordel?.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Onlinemøder er ikke længere noget for de få og teknisk kyndige. Nu er vi alle med, og de platforme, vi benytter, er blevet nemme at finde ud af. To af de mest populære er Zoom og Google Meet. Hvilken der er bedst, og om der er stor forskel på dem – det undersøger vi i denne test.

Duellanterne adskiller sig umiddelbart på to punkter. Det første er, at Google Meet er browser-baseret, mens Zoom er en applikation.

Det er der plusser og minusser ved. Typisk giver en dedikeret applikation en mere poleret oplevelse. Zoom giver flere muligheder for at ændre vinduets størrelse for eksempel, og det er nemt at forstå, hvordan man påbegynder og indgår i et videomøde.

Brugervenlige Meet

Men Google Meet taber ikke designkampen. Det er nemt at navigere rundt, og det hele er klart og enkelt sat op uden at virke kedeligt. Det gælder også under opkald eller møder. Zooms brugerflade er overbroderet sammenlignet med Meet, da alt er udstyret med beskrivelser.

Det gør det nok nemmere for nytilkomne, men når du først kender appen, bliver det mere rodet end hos Google. Google anvender et klogere udbud af ikoner og har et renere look. Ikonerne er selvforklarende. Men du kan også føre din mus hen over dem for at få en forklaring. Google vinder på brugervenlighed og design.

De to videomødetjenesters popularitet skyldes helt sikkert, at de begge tilbyder en masse funktioner. Zoom lagde sig i spidsen under den første nedlukning i starten af 2020, da videomøder og -samtaler blev en meget brugt måde at kommunikere på.

Derfor valgte mange virksomheder at satse på Zoom. Google Meet havde ikke helt de samme funktioner, men nu to år senere kan man vist roligt sige, at Google har indhentet modstanderen.

Google Meet
Her får du en ren og indbydende brugerflade.

I denne sammenligning fokuserer vi på de gratis funktioner i Zoom og Meet, selvom de bege har betalte versioner. Begge gratisudgaver giver et ubegrænset antal møder, full HD-video, skærmdeling, mulighed for at ændre udseende, chat, baggrundsfiltre og kapacitet til 100 deltagere. Det er mere end nok for de fleste brugere.

Zoom giver dog lidt mere i gratisversionen end Meet. Du får også features som whiteboard, remote-mus og -tastatur, venteværelse, telefon og polls. Til gengæld har Google undertekster med løbende oversættelse (dog et yderst begrænset antal sprog og ikke dansk).

Google Meet har en mødevarighed på en time, mens Zoom nøjes med 40 minutter. Det er en ret afgørende forskel og et plus til Meet. Det er irriterende at blive hugget af midt i et møde. På den anden side kan det måske føre til mere disciplinerede og dermed kortere møder, hvilket mange nok længes efter.

Meet er også en del af hele Google Workspace, et økosystem af browserbaserede værktøjer, som er nemme at få adgang til og bruge på næsten enhver enhed.

zoom er en applikation

Det er også et lille minus ved Zoom, at du skal hente en applikation. Men i appen er der til gengæld en række tredjeparts-apps. Zooms app-store tilbyder for eksempel gruppespil og mulighed for at hente endnu flere funktioner. Det har dog givet sikkerhedsbekymringer.

Sikkehed og beskyttelse af privatliv er afgørende i denne sammenhæng. Hackere skal selvfølgelig ikke kunne lytte med på dine private samtaler eller forretningsmøder. Zoom har været nødt til at arbejde hårdt på at forbedre sikkerheden i sin tjeneste.

Zoom
Flere funktioner, men også lidt mindre brugervenlig.

Googles sikkerhed har modsat været et forbillede for andre onlineudbydere. Så i dag tilbyder begge tjenester krypterede møder, tofaktor-godkendelse, adgangskoder og mulighed for at fjerne uønskede personer fra møder.

Samlet set er det en snæver duel. Hvis du går efter funktionalitet, er Zoom et godt valg, mens Google giver en mere gnidningsfri og brugervenlig oplevelse.

Google har en mere ren stil, lidt ligesom Apple. Meet er heller ikke langt bag Zoom med hensyn til antallet af funktioner. Google-tjenesten har under alle omstændigheder rigeligt med funktioner til det gennemsnitlige videomøde.

Dertil kommer den ekstra opkaldstid og muligheden for oversættelse mellem visse sprog. Så dommen her er, at Meet vinder med et mulehår foran Zoom, selvom begge tjenester er yderst brugbare.