Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fortsat chipmangel får virksomheder til at storme over i cloud-computing

Meget tyder på, at chipmanglen fortsætter ind i 2024. Det giver udfordringer for mange brancher, men er godt nyt for udviklingen af cloud-computing. Virksomhederne bliver i nogen grad tvunget i skyen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Verdens største producent af chips, Intel, forventer at den globale mangel på halvledere kommer til at vare flere år endnu. Intel har tidligere forudsagt, at chipkrisen ikke er overstået før 2023, men Intels CEO, Pat Gelsinger, fortæller nu til CNBCs TechCheck, at han forventer, der vil mangle chips helt til 2024. Årsagen er, at manglen på halvledere nu har ramt dem, der producerer det udstyr, som anvendes til at producere, ja, halvledere …

Men hvor det er en rigtig dårlig nyhed for mange brancher, så er er det gode nyheder for cloud-computing-branchen. Her er forventningerne nemlig, at manglen på chips vil accelerere overgangen til skyen.

”Cloud-leverandørerne og industrien får det klart bedre på grund af chipmanglen. De kan lettere få deres hardware på grund af deres størrelse, og de har bedre muligheder for at navigere rundt med det grej, de kan få fat i. Det vil øge adoptionen af cloud-løsninger,” siger country manager for VMware Danmark Lars-Bo Klausen til AOD PRO.

Kunderne tvinges til at kigge på skyen

Han fortæller, at VMware ofte oplever, kunderne har behov for ekstra kapacitet i deres datacentre. Men fordi det er så svært at få adgang til komponenter, så må kunderne kigge efter, hvad der er af muligheder i skyen, og det gavner udviklingen af cloud computing.

”Det kan virke underligt, at det er så svært at få fat i den nødvendige hardware til sit datacenter, når de store cloud-udbydere åbenbart ikke har de samme problemer med kapacitet,” siger Lars-Bo Klausen og fortsætter:

”Men dels har de langt lettere ved at få adgang til at købe den nødvendige hardware på grund af deres størrelse. Dels er de gode til at designe sig rundt om problemerne og optimere driften – muligheder som mindre virksomheder ikke har.”

Hos VMware oplever man, at det i høj grad gælder for danske virksomheder. De har et stigende fokus på den digitale transformation, og her passer cloud-tankegangen rigtig godt ind.

Det betyder dog ikke, at de danske virksomheder går cloud-vejen med hovedet under armen. Lars-Bo Klausen forklarer, at han oplever, danske virksomheder er rigtig gode til at evaluere udbyderne, så de får den rigtige cloud-løsninger.

Multi-cloud er populært

Det ses blandt andet ved en stigende popularitet for multi-cloud, hvor virksomhederne ikke binder sig til en enkelt løsning, men gerne bruger flere – herunder at blande privat og public cloud.

”Vi ser et stigende fokus på en cloud-smart-strategi, hvor virksomheder lægger noget i deres egen cloud og andet i en eller flere offentlige cloud-løsninger,” fortæller Lars-Bo Klausen.

Det er noget der passer godt ind i hans eget selskabs strategi og vision. Her er holdningen, at kunderne transparent skal kunne bevæge sig mellem de forskellige cloud-udbyderes løsninger og tjenester.

”Der findes ikke en one-size-fits-all løsninger i skyen. Det kan være nødvendigt at have flere udbydere, og du skal kunne navigere rundt i løsningerne uden problemer,” siger Lars-Bo Klausen.

Han påpeger samtidig, at det ikke altid kun handler om den direkte cloud-løsning, men også hvilke tjenester og ydelser, der bliver langt oven på cloud-løsningen.

”Derfor er det så vigtigt at evaluere de enkelte løsninger,” påpeger Lars-Bo Klausen.

Tag udgangspunkt i dine applikationer

Om det er mangel på chips og derved den nødvendige hardware, eller om det er en strategiske beslutning at flytte mere eller mindre i skyen, så er der et par ting, virksomheder skal være opmærksom på, fortæller Lars-Bo Klausen til AOD PRO.

”For det første skal du som virksomhed analysere din applikationsporteføjle og vurdere, hvilke workloads du kan lægge ud i skyen. Er der lovgivninger som for eksempel GDPR, der gør at du ikke må det, eller er der et compliance-krav, der forhindrer det? Det skal du have styr på,” fremhæver Lars-Bo Klausen.

Han mener, at det er afgørende for virksomheder, at de har styr på deres SLA (serviceudbyderaftale, red.), så de ved, hvad de kan forvente at få fra cloud-udbyderen.

”Derfor er det vigtig også at kigge på de tjenester, udbyderen tilbyder oven på deres cloud-løsninger,” siger Lars-Bo Klausen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere