Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Acer Chromebook Spin 513: Typisk Chromebook til en fornuftig pris

Du må undvære en Intel-cpu og vilde specs – alligevel kører denne nydelige Chromebook udmærket. Skærmen har god lysstyrke og klare farver.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her har du en typisk Chromebook, men Spin 513 har ikke en Intel-chip, men en Qualcomm-cpu – den nye Snapdragon 7c, der er en ottekernet cpu, som formodes at levere en ydelse som branchestandarden med integreret Adreno-grafik. Den skal også forbedre batteritiden og reducere varmeudviklingen.

Det er en ARM-baseret chip, og ChromeOS er godt optimeret til ARM ligesom de Android-apps, man kan få via Play Store på enhver Chromebook. Brugere, der ønsker fleksibilitet til at køre virtuelle Linux-miljøer, vil sandsynligvis løbe ind i kompatibilitets-problemer med nogle Linux-apps.

Når det gælder generelle specifikationer, virker Spin 513 ikke umiddelbart imponerende. En beskeden ram-mængde på 4 GB bliver suppleret med et sølle eMMC-drev på 64 GB, og dette drev udgør de samme problemer for lokalt lager som hos Lenovo 500e.

Batteriet med to celler er en litium-ion-omgang; en celle mindre end hos de andre Chromebooks i denne test, men det burde ikke være problematisk, når man tager Snapdragon-processorens lavere strømforbrug i betragtning.

Solidt bygget og pæn

På andre områder er den mere imponerende end Lenovos børnevenlige Chromebook, idet den har en 13,3”-skærm på 1080p med god lysstyrke og farveklarhed. Skærmen er følsom over for fedtfingre, især hvis den bliver brugt flittigt i tablet-tilstand.

Byggekvaliteten er solid, samtidig med at maskinen ser godt ud. Den fornyer ikke laptops’ udseende, men dens matte sølvgrå ydre og lille skærmkant ser lige så godt ud som på dyrere Windows-notebooks. Hængslet føles sikkert, når man skifter mellem tablet- og laptop-tilstandene, og plastikkabinettet virker robust, når man skriver eller bruger trackpad’en.

Der er ikke meget at sige om Spin 513’s tastatur. Som hos de fleste tynde og lette laptops er vandringen lille, og tasterne vil føles svampede for dem, der er vant til et mekanisk tastatur, men gennemgående er det udmærket.

Pegepladen er den bedste hos de tre Chromebooks, vi har testet. En belægning af Gorilla Glass betyder, at den føles glat og solid og med et tilfredsstillende klik.

Når det gælder ydelse, leverer Spin 513 det, vi forventer af en Snapdragon-processor. Adreno 618-grafikken er absolut tilstrækkelig til app-spil og daglig brug, og cpu-ydelsen kan sammenlignes med den Intel Celeron-chip, der er i Lenovo 500e. Hvis man ikke åbner for mange Chrome-faner på en gang, vil man ikke opleve forsinkelser.

Imidlertid halter 7c stadig langt efter alle Intels Core-processorer, selv de ydmygste i3’er, og den nærige mængde ram hjælper ikke, når man ser den i lyset af ChromeOS’ tilbøjelighed til at svælge i hukommelse.

Snapdragon-chippens lavere strømforbrug giver nogle fordele. I den batteritest, vi har brugt til alle tre Chromebooks, leverede Spin 513 over 13 timers uafbrudt arbejde og gav dermed den form for hverdags-batteritid, som professionelle brugere har bedt om. Spin 513 er også den mest støjsvage af alle enhederne i denne artikel. Maskinen har et velkendt udvalg af porte.