Artikel top billede

(Foto: Marcus Spike)

Jeg er ikke bange for Skynet

Klumme: Selv om vi kun har fået en forsmag på, hvad kunstig intelligens kan drives til i fremtiden, er der ingen grund til at frygte Skynet-lignende tilstande, som vi kender det fra Terminator-filmene.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Kunstig intelligens er en omdiskuteret størrelse.

Nogle mennesker er vilde med ideen om en forestående hverdag, hvor vi alle benytter os af intelligente løsninger.

Andre er skeptiske og forudser mere dystopiske fremtidsscenarier om Skynet-lignende tilstande fra Terminator, hvor kunstig intelligens har overtaget for mennesket.

På trods af kritik og dystre fremtidsspådomme hører jeg selv til de førstnævnte.

Jeg er langt fra den første til at konstatere, at AI har indtaget erhvervslivet og bliver en central spiller i fremtiden.

Godt hver fjerde virksomhed i Danmark benytter allerede AI i deres forretning, hvor særligt brugen af automatiserede arbejdsgange vinder som den mest anvendte AI-teknologi.

Og allerede nu har vi set eksperimenterende løsninger, som gør det muligt at stille diagnoser i sundhedsvæsnet, lave juridisk sagsbehandling og bekæmpe økonomisk kriminalitet.

For mig at se taler potentialet for sig selv.

Derfor vil jeg ikke prøve at overtale andre til at blive fortaler ligesom mig selv. I stedet vil jeg påpege vigtigheden af vores menneskelige dømmekraft for at undgå mangelfulde AI-løsninger.

AI er skabt af os

Selv om vi har veludviklede løsninger allerede nu, er der eksempler på mangler i eksisterende intelligente løsninger.

Et eksempel er resultaterne af et forskningsprojekt fra Københavns Universitet, som afslører diskrimination i offentlige sagsbehandlinger, hvor kunstig intelligens har favoriseret befolkningsgrupper frem for andre.

Eksemplet viser, at intelligente løsninger, som er programmeret til at lære og tænke selv, også indeholder risiko for fejl. Fejl, som ofte skyldes, at datagrundlaget ikke er nuanceret eller stort nok.

Særligt udfordringen ved intelligente løsningers manglende sans for kausalitet, diskussioner om copy rights og det etiske ansvar for løsningernes udfald var også nogle af de udfordringer, som blev diskuteret på Samsungs årlige AI Forum, som netop er afsluttet.

For at komme nogle af disse udfordringer til livs, er der behov for, at algoritmerne udvikles i tæt samspil mellem levende mennesker, som får brug for teknologien, og udviklerne, som kan skabe teknologien.

Og her er det menneskelige aspekt centralt.

For teknologien er skabt af en menneskehånd, og derfor skal vi forme løsninger, som ikke kun passer til mennesker, og men som også passer på os.

Det betyder, at alle intelligente løsninger skal være gennemtestede og løbende overvåges og kontrolleres for fejlfortolkninger af mennesker.

Og dertil skal lovgivning, regulering og transparens sikre kvaliteten af AI-løsninger.

Eksempelvis arbejder vi i Samsung med overordnede principper, som blandt andet dækker etisk og social ansvarlighed, transparens, tilgængelighed og sikkerhed, når vi udvikler nye AI-løsninger.

Ingen terminator i sigte

Ligesom mange andre i branchen, er jeg overbevist om, at vi kun har set begyndelsen på, hvad teknologien kan drives til. Og jeg er sikker på, at det bliver en helt afgørende teknologi i vores liv, både nu og i fremtiden.

Udviklingen går endda så hurtigt, at selv jeg, som har været en del af tech-universet i hele mit professionelle liv, knap nok selv kan holde styr på de nyeste tendenser.

Derfor forstår jeg godt, hvorfor nogle mennesker kan blive skræmte over udviklingen og kan frygte scener fra Terminator.

Men om man vil det eller ej, er kunstig intelligens en teknologi, som ingen af os kan komme uden om at stifte bekendtskab med før eller siden.

Og med menneskelige vurderinger og generel regulering, lovgivning og transparens, mener jeg langt fra, at vi kan ende i en situation, hvor mennesket kæmper mod maskinen.

I stedet ser jeg snarere et scenarie, hvor mennesket skal lære at bruge maskinen til at skabe løsninger, som gavner os alle bedst muligt.

Derfor er er jeg ikke bange for Skynet. Er du?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.