Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Pexels.com)

Glædelig cyberjul og godt cybernytår: Jeg vil bruge julen på at dekonstruere mig selv

Klumme: Jeg skal bruge julen på at dekonstruere mig selv og dermed lave mig om til en digital huleboer med minimalt brug af moderne digitale hjælpemidler og så analog som muligt.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Velkommen. Som så mange andre, så indtager jeg også min plads i årets drejebog og vil gerne ønske alle læsere en glædelig cyberjul og et godt cybernytår.

Og det er jo i sig selv mærkeligt, da den eneste grund til, at vi fejrer nytår, er, at en eller anden begyndte at tælle for et par tusind år siden.

Men nok om det. Dette er ikke et personligt manifest, forstås.

Men det er snart 2023, og det skal fejres med et tilbageblik på, hvordan 2022 har været i cyberverdenen. Både i det fjerne og i det nære.

Fjernt, så har alle været vidne til, hvordan krigen i Ukraine har udspillet sig på cyberfronten.

Mange har givet et bud på, hvor stor en rolle cyber betyder i moderne krigsførelse. Og meningerne er delte.

Faktum er bare, at det ikke længere er et enten/eller. Det er et både/og. Cyberangrebene er daglige, og det er bare New Normal.

Nært, så har der været utallige ytringer om, hvordan vi her i Danmark er gode til at bevare hemmeligheder omkring basal sikkerhedshygiejne og cybersikkerhed generelt.

Og om hvordan Danmark indtager en lidet flatterende global 32. plads i cybersikkerhed.

Pudsigt nok, så kompenserede et Anders And-blad med et fremragende særnummer, der hedder ”Sikkerhed på nettet”, som burde læses af alle voksne.

Emnet om Danmarks utilstrækkeligheder på cyberfronten har Mogens Nørgaard beskrevet flere gange, og det kan du blandt andet læse her:

og her:

Mogens er en fremragende skribent og rammer – stort set altid - hovedet på sømmet.

Polarisering

Jeg oplever en polarisering af den danske samfundsmodel.

Vi bliver med andre ord opdelt i dem, der har råd til cybersikkerhed og dem, der ikke har.

Jeg har ikke nogen tal på dette, andet end anekdotisk bevisførelse.

Uanset hvad, så må spørgsmålet være: “Hvordan vi kan løfte cybersikkerheden i alle afkroge af samfundet, og basalt set anerkende vigtigheden af emnet”.

Med andre ord, så er det vores fordømte kollektive pligt at knokle ved cyber-galejens årer.

Man kan håbe på, at Danmarks nye Digitaliseringsministerium ikke foretrækker status quo, som er et kafkask virvar af ansvarsforskydning. Eller klassisk what-aboutism, hvor man tænder et bål for at fjerne fokus fra det egentlige problem.

For mig har det aldrig været nok at konstatere et problem, men hvad man er villig til at gøre ved det.

Og med en viden om, at store samfundsændringer altid kommer nedefra, så vil jeg fortsætte mit frivillige arbejde med at cyber-hærde familie og venners hjem.

Skal det gøres, skal man gøre det selv, synes pointen at være her.

Tillad mig at sende opfordringen videre. Hvis du kan hjælpe dit netværk, så gør det. Forvent ikke, at hverken myndighederne eller teleudbyderne gør det for dig.

Udfordrer grundlovssikrede rettigheder

Det er en af vores grundlovssikrede rettigheder, at privatlivets fred er beskyttet.

Det er også et faktum, at big tech i den grad udfordrer vores grundlovssikrede rettigheder. Jeg tror, at jeg taler for stort set alle, når jeg påstår, at der ikke noget det hedder privatlivets fred længere.

Kan man tillade sig at stille det kætterske spørgsmål, om vores juridiske idealer er blevet overhalet af de teknologiske realiteter? Hvis du spørger mig, så er frygten ikke længere imaginær – den er reel.

Uanset hvad, når først ting er udviklet, implementeret og taget i brug, så er ånden ude af flasken. Og så begynder forholdsreglerne – ikke et digitalt Pearl Harbour.

Samtidig, så er det hverken fair at forvente, at de enkelte politikredse – som har mere end 70.000 it-kriminalitetsanmeldelser liggende - opklarer disse. De har hverken fokus, kompetence eller ressourcer.

Det er heller ikke fair, at borgerne oplever et retsløst område. Allerede i 2007 blev cykeltyveri kaldt de facto lovligt, da risikoen for at blive straffet er tæt på nul.

It-kriminalitet er hastigt på vej samme sted hen.

Selvom vi i Danmark er begejstrede over at være verdens mest digitaliserede land, så skal vi huske på, at der er mange mennesker, hvor den dybe it-viden ligger ret højt.

Et klassisk eksempel er, når en teleudbyder sender en router ud til en kunde. Man skal faktisk være lidt af en ekspert for at kunne lukke sikkerhedshuller i ens digitale hjem.

Som at sende en håndgranat ud

En router er som at sende en håndgranat ud. Hvis du ved, hvad du har i hænderne, så er den ufarlig. Og omvendt, hvis du ikke ved hvad du har i hænderne, så er den livsfarlig.

Som sagt før, så er den tillidsfulde danske folkesjæl sjældent kompatibel med de geopolitiske realiteter.

Skal vi så bare tilegne os en zero-trust mentalitet? Eller er det en digital apokalypse til tonerne af Maria Callas? Absolut ikke. Tilliden til hinanden og til vores myndigheder er en unik del danskheden.

Men vi skal hjælpe hinanden med vores it.

Man kan argumentere for, at man skal tilbyde borgerne et håndværkerfradrag for it-ydelser. Det kan og skal ikke være din cerebrale it-kapacitet, der skal definere din livsbane eller afgøre, om du kan leve et trygt digitalt liv.

Er det overhovedet rimeligt at putte almindelige mennesker ind i den ligning?

Personligt skal jeg bruge julen på at dekonstruere mig selv og dermed lave mig om til en digital huleboer. Det er min populistiske måde at udtrykke, at jeg skal minimalisere brugen af moderne digitale hjælpemidler, at dermed være så analog som muligt.

Vekselvirkningen mellem det digitale og det analoge skaber en fascinerende mekanisme. Selvom det er en sentimental svaghed, så må man bare elske det. Mægtigt.

Og jeg glæder mig til at slumre til tonerne af C.V. Jørgensens “Kort Proces”, med de udødelige og meget it-relevante ord “Hvor går man hen, når alt går ned?”.

Husk, at hackere ikke har hørt om julefreden. Så når julefreden sænker sig, så er hackerne stadig på arbejde.

Denne pen ønsker alle Computerworlds læsere en glædelig cyberjul og et godt cybernytår.

Kommentarer altid modtages med glæde på mikkel.terp@gmail.com

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.