Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Google)

Googles datacentre sluger milliarder af liter vand: Forbruger over en fjerdedel af det samlede vandforbrug i amerikansk by

Der skal en del liter vand til at køle datacentre ned med, og nu er det kommet frem, hvor meget giganten Google rent faktisk forbruger.

Vand spiller en central rolle i datacentre, hvor det bruges til at nedkøle serverne.

Men hidtil har det være sparsomt med informationer om, hvor meget vand en gigant som Google egentlig bruger.

Efter en retssag i byen The Dalles i Oregon i USA er Google nu blevet påtvunget at afsløre vandmængderne.

Det er voldsomme tal.

På verdensplan forbrugte Googles datacenter-infrastruktur knap 17 milliarder liter vand i 2021. Alene i USA var Googles vandforbrug 12,4 milliarder liter.

Det skriver The Register.

En fjerdedel af vandforbruget i amerikansk by

Oplysningerne er kommet frem efter en længere juridisk kamp mellem det lokale medie The Oregonian og byen The Dalles i Oregon.

Mediet har siden kunne rapportere, at søgegigantens faciliteter i The Dalles forbruger mere end en fjerdedel af alt det vand, som bruges i byen.

Selv forsøger Google at hælde lidt koldt vand på, hvad der måske lyder af voldsomme mængder vand.

Google hævder eksempelvis, at det samlede årlige vandforbrug i dets datacenterfaciliteter, er sammenligneligt med vandaftrykket for 29 golfbaner i det sydvestlige USA.

De tal refererer også til drikkevand og inkluderer ikke andre kilder såsom havvand, lyder det fra Google.

For at sætte det globale vandaftryk fra Google (altså knap 17 milliarder liter i 2021) lidt i relief, brugte danske husholdninger 249 milliarder liter vand i hele 2020.

Vandforbrug holdes hemmeligt

Ifølge Uptime Institute er det i øjeblikket kun omkring halvdelen af datacenteroperatørerne, der rapporterer deres vandforbrug eller datacenters CO2-udledning.

Google har skrevet under på Climate Neutral Datacenter Pact (CNDCP), et løfte fra industriaktører og branchesammenslutning af cloud-infrastrukturtjenester og datacentre om at opnå klimaneutralitet inden 2030.

I juli præsenterede underskriverne Europa-Kommissionen for forslag til at minimere mængden af ​​vand, der bruges i deres datacentre. De har dog også indtil 2040 til at opnå overensstemmelse med de nye målinger, fremgår det.