Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Nvidias AI-grafikkort sælges på eBay til enorm overpris / Amazon-CEO vil skære ind til benet / Tilbudsapp er populær som aldrig før

Nvidias AI-grafikkort sælges på eBay til enorm overpris. Amazon-CEO vil skære ind til benet. Tilbudsapp er populær som aldrig før. AWS og Alexa er oppe igen efter nedbrud. Sig din mening om it-branchen og vind lækker præmie.

Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing.

Kalenderen viser uge 16, og i denne omgang er det Rasmus Ferdinand Ginman, der står for udarbejdelsen af det tidlige nyhedsoverblik.

I dag skal vi en tur på eBay, hvor de chips, der bruges til at udvikle AI-modeller såsom ChatGPT, bliver solgt til kæmpe overpris.

Derudover skal vi forbi kolossen Amazon, hvorefter turen går til Danmark, hvor en app er blevet populær som aldrig før.

Rigtig god læselyst.

Nvidias AI-grafikkort sælges på eBay for enorm overpris

Nvidia top-grafikkort, H100, sælges på eBay for enorme overpriser.

Denne type kort er blevet særdeles eftertragtet den senere tid, da den kan bruges til at træne og udvikle generative Ai-modeller.

Det skriver CNBC.

H100-kortene sælges for op mod 46.000 dollar stykket. Da den stadig var tilgængelig hos forhandlerne, blev den solgt for omkring 36.000 dollar.

Udviklere bruger H100-kortene til at bygge de såkaldte large language models (LLMs), der er hjertet i AI-applikationer ligesom ChatGPT. At køre disse systemer er dyrt og kræver kraftfulde computere, der kan pløje gennem uendelige mængder terabites af data.

Mediet skriver, at før man kan træne disse AI-modeller, så kræver det, at hundredvis af high-end GPUs fra Nvidia arbejder sammen på samme tid.

Amazon-CEO vil skære ind til benet

Amazon har det seneste år været gennem en periode, som virksomheden selv beskriver som værende en af de hårdeste i selskabets historie.

Det medførte blandt andet en fyringsrunde, hvor 27.000 ansatte blev afskediget.

Nu vil Andy Jassy, CEO i Amazon, sænke omkostningerne yderligere for det store tech-selskab. Det skriver han i et årligt brev til selskabets aktionærer ifølge CNBC.

Det skal blandt andet ske ved at investere i ny teknologi, der kan høste besparelser på flere fronter.

Topchefen har brugt de sidste par måneder på at analysere selskabet fra forretningsområde til forretningsområde, lyder det. Her er det blevet undersøgt, hvorledes hver enhed har evnen til at generere nok omsætning, driftsindtjening og afkast på den investerede kapital.

"I nogle tilfælde har det ført os til at lukke konkrete forretningsområder," skriver han i brevet.

Amazon har blandt andet lukket ned for satsnings Telehealth services og andre eksperimentielle afdelinger. Samtidig er der trykket pause på satsningen inden for nye supermarkeder.

Tilbudsapp er populær som aldrig før

Men energikrise og den høje inflation er der gået sport i for danskerne at finde de bedste tilbud.

Tendensen bekræftes af den popularitet, som den danske tilbudsapp, eTilbudsavis, har oplevet, skriver Finans.

Det seneste år er brugen af appen fordoblet, for hvad angår antal søgninger. I 2022 besøgte danskerne appen mere end 38 millioner gange.

Selskabet bag hedder Tjek, og her viser det nyeste regnskab også, at den tiltagende brug af appen påvirker tallene positivt.

Selskabet har femdoblet sit resultat til over seks millioner kroner efter skat i 2022. Året forinden lød tallet på 1,2 millioner kroner.

"I både Norge, Sverige og Danmark bruger folk eTilbudsavis oftere for at spare penge på grund af inflationen og energikrisen. De åbner appen flere gange om ugen og laver flere søgninger og læser flere tilbudsaviser," fortæller direktør Morten Bo Rønsholdt til Finans.

AWS og Alexa er oppe igen efter nedbrud

Cloud-udbyderen Amazon Web Services (AWS) og stemmeassistenten Alex blev ramt af et nedbrud søndag.

Tjenesterne, der nu er oppe igen, påvirkede ifølge Reuters hovedsageligt brugere i USA.

På Downdetector, hvor brugere melder om nedbrud eller udfald i diverse it-services, var tusindvis af amerikanere påvirket af problemerne med Alexa. Her var over 16.000 indberetninger, da det stod på sit højeste.

Der er tale om 'et par hunderede brugere' der meldte om problemer med cloud-tjenesten AWS.

AWS har skrevet på sin website, at man er i drift igen efter, at brugerne ikke var i stand til at fuldføre processe med at oprette en bruger, hvor der kom fejlmeddelelser i forhold til betalingssystemet.

Ifølge Downdetector var Apple TV også ramt af et timelangt nedbrud lørdag, hvor tusinder af amerikanske brugere ikke kunne benytte sig af servicen.

Sig din mening om it-branchen og vind lækker præmie

Computerworld gennemfører igen i år en undersøgelse af 50 af de mest interessante it-virksomheders image.

Derfor har vi brug for svar fra vores mange it-professionelle læsere (der er kunder/brugere) – og jeg håber, at du vil deltage ved at bruge dette link.

De sidste fire års undersøgelser har givet Computerworlds læsere et unikt indblik i virksomhedernes omdømme og kvalitet. Jeg håber derfor, at du som kunde/bruger hos it-virksomhederne vil deltage i undersøgelsen og dermed være med til at skabe endnu et stærkt overblik over det danske it-marked.

Resultaterne fra undersøgelsen vil blive offentliggjort på Computerworld.dk og i vores store image-magasin, som udkommer sidst i maj 2023.

Blandt deltagerne i undersøgelsen trækker IFO lod om 3 stk. MEATER+ stegetermometre til en værdi af kr. 900 pr. stk. Vinderne får direkte besked efter, at undersøgelsen er afsluttet.

Deltag i undersøgelsen ved at bruge dette link.

Undersøgelsen gennemføres af vores samarbejdspartner IFO - Instituttet for Opinionsanalyse ApS, der står som garant for, at din besvarelse behandles anonymt.