Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Ni opfindelser, som man troede ville ødelægge verden, men som endte med at være ret fede

Klumme: Tag med mig på en tidsrejse og se ni opfindelser, som mange frygtede for tid og evighed ville ødelægge Jorden og alt menneskeligt liv og virke. Ligesom ChatGPT.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Er demokrati godt? Ja og nej. Mest ja.

- Churchill

Er demokratisering godt? Ja og nej. Mest ja.

- Mogens

Tag med mig på en tidsrejse indeholdende ni udvalgte nedslag i demokratiserende opfindelser, der for tid og evighed ville og vil ødelægge Jorden og alt menneskeligt liv og virke...

And yet, here we are, ældre end nogensinde:

1) Gutenberg

- gjorde bøger tilgængelige for pøblen i 1400-tallet.

Når din far hedder Friele Gensfleisch zur Laden (en tysk variation over bin Laden, formoder jeg), og du låner penge af en svoger med efternavnet Gelthus, er det nærmest givet på forhånd, at du vil blive til noget stort.

Og ja, hans første store, kommercielle succes var naturligvis en bibel med 42 linjer per kolonne og den kaldes derfor kærligt B42 af kendere.

Og præsterne blev skidesure, for Verden ville gå af lave, når pøblen selv kunne læse og udlægge den hellige bog på et komplet uoplyst grundlag. Det beviste Luther jo så rigeligt nogle år senere

2) OCR

- opfundet til brug ved telegrafen i 1914, forfinet og computergjort af Ray Kurzweil himself i 1974, gjorde det muligt at kopiere og variere andres skriverier i en ruf, og blinde kunne få tekst læst højt.

Nu om dage kan Google-app'en, og sikkert også andre apps, både OCR'e et billede OG oversætte det til en masse sjove sprog i SAMME tekstfont som på billedet.

3) Pc'en (Babbage 1830'erne, Apple/Commodore/TRS 1977)
- gjorde jo alt muligt, ja, muligt, for pøblen.

Maskinstormerne, der havde været arbejdsløse, siden de smadrede de mekaniske væve i England omkring 1811, overså denne rædselsvækkende opfindelse, og nu sidder vi allesammen foran dens skærm dagen lang.

4) DTH-folkene

- Lautrup og Brunak skrev i 1988 en bog om neurale netværk og blev endda så berømte og omtalte, at der var en stor artikel i Information om det.

Alle var bekymrede for denne udvikling, for et neuralt netværk var jo ligesom en hjerne.

5) Browserne (Tim Berners-Lee/CERN 1990, Mosaic 1993)
- gav den brede (!) underklasse adgang til internettet og dermed til en gratis pdf-udgave af Anarkistens Kogebog, hvor man kan læse en grundig instruks i, hvordan man ryger sig høj på bananskræller (det hvide fluff på indersiden skrabes af, bages i en ovn og rulles til en bananjoint).

Med 6) smartphones (2007)
- blev det alt for nemt for pøblen at finde ud af alt muligt alle mulige steder og samarbejde globalt.

Protesterne i Iran, Frankrig og København er bare tre eksempler på, hvad der gik galt med den opfindelse.

Og glem ikke TikTok. Og ukrainernes app, hvor alle borgere kan pege på en russisk drone med telefonen og sende koordinaterne til militæret.

7) OSINT (FBMS 1941, Bellingcat med flere fra 2007 og frem)
- har gjort det muligt at crowdsource opklaringen af terrorhandlinger, identificere russiske giftdræbere i England (og kvindelige GRU-spioner i Danmark) SAMT - og NU holder I fast! - lade hjemmelavede droner snige sig usete over landegrænser via "radar-skygger", som man kan kortlægge via kommercielt tilgængelige satellitter.

8) Watson (2011)
- gjorde det nemt at vinde i "Jeopardy."

Hvilket taberen og 74-gange-vinderen Ken Jennings senere kommenterede i en artikel i Slate, hvor han blandt andet quasi-citerede The Simpsons: "I for one welcome our new computer overlords."

Få år senere vandt DeepMind fra Google så i Go, og udfoldede 200 millioner proteiner i juli 2022. Ingen aner, hvad Watson laver nu.

Men alt, hvad man prøvede at bruge den til kommercielt, mislykkedes. Dog tjente konsulenterne mange penge.

9) ChatGPT (30. november 2022)
- har gjort det 42 gange nemmere og hurtigere for mig at skrive Haiku-digte OG gennemse PL/SQL-procedurer for ting, der skal rettes, hvis databasen flyttes fra Windows til Linux.

Min ven Nick har oven i købet skrevet og udgivet en bog om ChatGPT ved at stille ChatGPT nogle begavede spørgsmål, og det tog ikke mange dage.

Folk brugte 1,6 milliarder gange cirka otte minutter på den i marts, hvilket var 55 procent mere end i februar.

Og den koster mindre at drive om måneden ($100M) end en ny facade, der kan tåle regn, på supersygehuset i Aalborg.

Jeg er i øvrigt begyndt at bruge Bing fordi GPT, som man siger.

Bare maje federe end Google

For MANGE år siden skrev min ven Jens Nielsen (CRN & ComOn), der desværre er død for tiden, en leder, hvor han advokerede for Bing, fordi man fik mindre støj og nonsens end med Google.

Det nyttede ikke noget. Ingen gjorde som Jens.

Men holy cow, hvor er den nye Bing med GPT-evner dog SÅ meget federe at bruge end traditionel Google'ing.

Jeg bruger dog stadig Google nu og da til at fact-checke Bing.

Bing tror S'et i "København S" står for "Søndre". Google oplyser korrekt, at det står for "Sønderbro". Jeg selv troede, at det stod for "Sundbyerne", i øvrigt.

Men: Jeg forstår altså godt Google-bossens code-red-panik-besked til sine folk. Og det er kun lidt over fem måneder siden, at den blev frigivet til pøblen.

Det er derfor ikke mystisk, at Facebook-bossen, Google-bossen og et par andre var kaldt i samråd i Det Hvide Hus forleden. De er bagud, så de vil have en ny chance.

Det er derfor heller ikke mystisk, at en forsker, der skifter job fra for eksempel Googles AI-laboratorium til et universitet i England, skaffer sig en masse presseomtale ved at udråbe sig selv til BÅDE at være AI'ens egentlige fader OG erklære sig rædselsslagen ved tanken om, hvad AI dog vil kunne gøre ved os stakler, der ikke er ligeså kloge som Frankenstein.

Lidt ligesom departementscheferne, der efter rigtigt mange år i rollen som stressende bosser udtaler til Zetland, at det da også er for galt, at departemenschefer stresser folk - og i øvrigt IKKE siger, at de selv vil stoppe med at gøre det.

Lidt ligesom ham DTU-forskeren forleden, der fortalte, også til Zetland, at Large Language Models (LLM'er) a la GPT skam havde været forskeres seje, lille hemmelighed i mange år, men NU var han panikslagen.

Kaos og tumult

Jeg tør slet ikke tænke på, hvad det har betydet af kaos og tumultagtige tilstande for de amerikanske indianerstammer, da man bare uden videre lod helt almindelige gutter opsende røgsignaler i tide og utide uden ordentlig, centraliseret kontrol og regulering. Puha.

Det var sådan sladderen startede og åd deres samfundsrygrad op nedefra og op.

De unge sad jo bare dér dagen lang og gloede på røgsignaler i stedet for at skalpere hinanden, og de drømte alle om at blive røgvendere, når de blev store i stedet for at slå bisoner og bisser ihjel.

Det er SLET ikke heller overhovedet mystisk, at den danske presse udelukkende fokuserer på rædselsscenarierne.

Salig Kierkegaard kaldte dagspressen for "journallitteraturen" og salig professor Sløk berigede denne observation med disse sjove ord:

"Medierne opfatter sig selv som en art politimyndighed eller snarere et hemmeligt spioncenter, der skal »afsløre« et eller andet, afdække »skandaler«, forfølge de korrupte, være folkets vågne øje, der nøje vogter over, at ingen krænker den livsholdning, som journalisterne er blevet oplært i."

"Når disse to fænomener, »folkebevægelserne« og »medierne«, mødes, forsvinder den sidste mulighed for at regere landet. »Bevægelserne« behøver blot foranstalte et eller andet, helst noget meget tåbeligt, »Rock mod EF«, »Cykeltræf for fred«, så strømmer samtlige medier jublende til og spreder det over landet, i aviser, radio og fjernsyn, under foregivende af, at dette her, det er noget uendelig betydningsfuldt."

Amen. Og tak til Nick Allentoft for citatet.

Sløk kunne ikke engang forestille sig en fremtid, hvor "folkebevægelser" kunne opstå på et par minutter på SoMe og starte en kampagne mod en tv-figur og på den måde hurtigt og gratis levere indhold til medierne.

Den feedback-selvsvings-mekanisme er jo fantastisk for begge parter.

Fremskridt

Men der ER fremskridt at spore for alle de, der er dødsensangste for AI'erne:

- Syv lande, nemlig Rusland, Kina, Nordkorea, Cuba, Iran, Syrien og Italien, har klogeligt helt forbudt GPT.

- Danske elever må - og tak til Undervisningsministeriet for dén perle - ikke højreklikke på ord i Word, når de er til eksamen (protip: brug ALT-F7 og tryk retur i stedet).

- Der meldes om virksomheder og institutioner, der forbyder anvendelsen af frygt for enten copyright-retssager eller skyen.

- Kulturministeriet har oprettet et nyt Center for Tech og Demokrati. Dén var uventet. Det bliver sjovt. Det kommer virkeligt til at gøre en forskel, der kan mærkes. Alle styrelser og ministerier bør have sådan et center, faktisk.

Det virker!

Jeg er sikker på, at panik-stemningen over de ni klode-dræbere, som jeg indledte med at nævne, har været intens og selvforstærkende, selv om det ikke udfoldede sig globalt med samme hast som med ChatGPT.

Men der har selvfølgelig været masser af bekymrede adelsfolk, og alligevel gik det. Improvise, adapt, and overcome virker.

Så jeg tror sgu også, at vi klarer den her killer-app (!!), folkens. The kids will be allright.

Og jeg tager helt sikkert fejl. Ellers skulle det da være første gang, at jeg havde helt ret. Fortæl mig gerne hvorfor på mogensxy@gmail.com - jeg læser mails ind imellem, når jeg ikke får GPT4 til at skrive Ian Flemming-style spion-noveller om en hemmelig agent ved navn Eigil Sejr, der arbejder for et tophemmeligt, statsligt outfit kaldet EKE (Efterretning, Kontra-Efterretning) og har et uforløst forhold til Brith, der sørger for den praktiske planlægning af operationerne.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.