Artikel top billede

Bog: Derfor skaber sociale medier så meget kaos

I The Chaos Machine kigger New York Times-journalist under motorhjelmen på de sociale mediegiganter og forklarer, hvorfor tjenesterne laver så meget ravage og hvordan det er kommet så vidt.

I et afsnit af nyeste Black Mirror på Netflix får en tilfældig kvinde udstillet sit liv for hele verden som særdeles ufrivillig hovedperson i en streamingserie.

Udelukkende fordi producenten absolut ingen skrupler har – og ene og alene fordi det pirrer publikums nysgerrighed og skaber et enormt engagement.

Det er simpelthen en rasende god forretning at smadre hendes liv, og man kan jo beklageligvis ikke lave omelet uden at slå et par æg i stykker undervejs.

Det er naturligvis fri fantasi – og for øvrigt ekstremt underholdende – en ifølge bogen ”The Chaos Machine: The Inside Story of How Social Media Rewired Our Minds and Our World” er den moralske habitus hos nutidens sociale medier ikke i meget bedre forfatning end hos den fiktive streamingtjeneste.

Forfatteren til bogen er den undersøgende journalist hos New York Times Max Fisher, som gennem adskillige år har skrevet om blandt andet Facebook, YouTube og Twitter.

I The Chaos Macchine fortæller han historien om, hvordan de sociale medier med vidtåbne øjne har fintunet brugergrænseflade og bagvedliggende algoritmer med henblik på netop at fastholde brugernes interesse for enhver pris.

Og det har – som Fisher dokumenterer – fungeret over al forventning. Til gavn for selskabernes indtjening og bundlinje, men til skade for brugernes mentale helbred og humør samt i form af en helt reel afhængighedstilstand.

Dertil kommer en svækkelse af demokratiet og samfundets sammenhængskraft gennem øget polarisering og en helt unødvendig spredning af frygt, vrede og misinformation.

Forfatteren kigger også længere ind i maskinrummet og forklarer baggrunden for, at det er kommet så vidt.

Herunder at de sociale mediechefer i vidt omfang slet ikke forstår eller ønsker at forholde sig til, hvor meget kaos deres platforme har været med til at skabe. Heraf bogens titel.

Tilsvarende ser han på, hvordan den aktuelle og i virkeligheden nok meget sunde debat om sociale mediers indflydelse og status er blevet formet af en række ”whistleblowers” fra selskabernes ledelse og udviklerstab.

Du kan se et kort interview med forfatteren her og et lidt længere her, hvor han uddyber sine pointer.

Titel: The Chaos Machine: The Inside Story of How Social Media Rewired Our Minds and Our World / Forfatter: Max Fisher