Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Det går sgu da meget godt - her er min opskrift på bacon-vodka

Klumme: BGM (Bitre, Gamle Mænd) ved allerede, at cirka hvert syvende år svinger pendulet fra centralisering til decentralisering, eller omvendt. Det er nu tid til decentralisering af data. Og det nye BS-ord til CV'et og LinkedIn er.... DataMesh!

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

God fredag! Køb straks den billigste vodka og en pakke bacon i Netto.

Hæld vodkaen over i et glas med en bred åbning. Steg alle baconstykkerne og spis dem med undtagelse af to eller tre, der puttes i vodkaen. Luk beholderen og put den i fryseren.

I morgen, lørdag, efter 24 timer på frys, åbner du beholderen, tager de slatne og blege baconstykker op, smider dem ud og skimmer de fedtklumper fra baconstykkerne, der har samlet sig på overfladen grundet kulden, og vupti!

Nu har du en flaske baconvodka, der er perfekt til at lave alle mulige gode cocktails med. Alt smager bedre med bacon.

Man kan også bruge andre gode stykker kød, næsten uanset hvad, og vodkaen vil tage smag af det. Ja, eller en frisk chili, skåret over. Det kan blive ganske kraftigt. Jeg prøvede engang med to fra min potteplante. Det var en fejl.

Det er desværre sådan, at I er nødsaget til at drikke andre ting, indtil baconvodkaen har modnet i fryseren. Men I er voksne og kan finde ud af det.

Det er KRIMINELLE!!

Mens I tænker over, hvorfor 95 procent af jeres tasteslag i den forløbne uge var spild af tid, bør I virkelig - og jeg mener det! - læse/høre tre indlæg om det, jeg kalder #VLIGT på Twitter (Vi Lever I Gode Tider):

Det handler om RUC-studier, som man ikke selv kunne finde på og to tårepersende podcastepisoder om "normale beboere, der står op og smører madpakker til deres børn" på Christiania.

Der er tale om elendig journalistik i begge Christiania-indslagene, hvor man har bevæget sig forbi mikrofonholderistadiet og nærmest siger "nåhhh, hvor er det synd for jer" hele tiden.

Men morsomt er det.

Christianitterne har nemlig opdaget, at der står kriminelle bag hash-handlen derude. JO!

Det er rigtigt! Hvis nogen som helst manglede bevis for, at akademikerne er skarpere end normalen, så er beviset lige her!

OG de har tillige fundet ud af, at deres egne børn IKKE får deres første job hos den lokale købmand, men derimod hos banderne derude, fordi de betaler bedre...

Det er jo som at læse om elitære storbymennesker, der flytter ud i et billigt hus tæt på en lufthavn og derefter klager over, at deres små projektbjørn ikke kan sove grundet larmen fra flyene. Det er fantastiske tider, vi lever i.

RUC først:
(5) Christian Marcussen on X: "Her er nogle af de videnskabelige øvelser fra RUC, som du kan lave med dine børn eller med dine spirituelle veninder fra aftenskolen. Hakuna Matata 🙏. #dkpol #uddpol https://t.co/lhiZKGUzHa" / X (twitter.com)

Så Christiania:
Kan Christiania så 'Gaden' ihjel (Politiken)

og

Pusher Street is closed (DR Genstartt)

Specielt den fra Politiken er af en karakter, så jeg rent faktisk sad og smågrinede, hvilket overhovedet ikke er hverken passende eller seriøst. Undskyld.

Således spirituelt opmuntrede kan vi komme videre med de tunge emner:

Jeg vil:

- gøre lidt status,

- smide omkring mig med fiduser,

- følge op på et par ting, og

- slutte af med et tip, der kan gøre jer rige og eftertragtede hos alle køn, inkl. LinkedIn, og så

- slutte HELT af med et link, der giver jer troen på det gode tilbage.

Status fra min ven, der prøvede at hjælpe sin hustru med at få 50K i tilskud til noget cyber-halløj fra SMV DK. Han tilføjede lige dette i en mail til mig:

Har du iøvrigt hørt at alle én-mands selskaber (aps’er) skal indberette kontrakter mellem ejer og direktør (samme person), opgavebeskrivelse, compliance setup (duh…) til Skattestyrelsen?

Status fra min ven Anders Kjærulff, journalist af Guds nåde, og opfinderen af Analogiseringsstyrelsen, der skrev en længere ting til mig for tre klummer siden:

Når du skriver nr. to om at være lille selvstændig - så husk lige tvangsdigitaliseringen af REGNSKABER. I deres miskundhed, har embedsmænd, sikkert efter at være blevet hvisket i øret af og ejeren af , fundet ud af, at ALLE, også og især de små, skal fakturere digitalt - VIA et regnskabssystem...som pt kun kan være eller .... (jeg har censureret).

Begge løsninger koster 800 kroner i kvartalet for mindste pakke, er latterligt besværlige og hvis man skal fakturere staten, skal man ALLIGEVEL gennem tåbelige virk.dk og EAN-nummershow osv.

Jeg havde angst for at skrive fakturaer i hele foråret - og har nu fundet ud af, at enkeltmandsfirmaer kan vente til 2024 med at skifte og er nu tilbage på at sende pdf. filer, til min revisors store irritation - det passer nemlig DEM bedre, at vi selv gør alt arbejdet i et regnskabsprogram - og det bliver alt i alt ikke ret meget billigere for os...men vi skal bruge en helvedes masse tid på det!

Det er stang tåbeligt, bygget på mistro og stinker langt væk af en eller anden frokostaftale med eller nogen fra , og jo DE vækster - vi andre slider bare....

Fidus: Bliv e-citizen i Estland for 100 euro. De checker dig op mod Interpol, og cirka en måned senere er du e-borger. Opret de firmaer du har lyst til (det er gratis). Du er garanteret en bankforbindelse i én af tre godkendte banker, og du har nu et lovligt firma i EU. Sæt flueben ved, at du ikke har kontante transaktioner i dit firma, og at Estlands Skattemyndighed må hente oplysninger i banken.

Så er det hele ordnet. Kontakt mig, hvis du har spørgsmål om beskatningsprocenten i Estland. Det er ikke så ringe endda, hvis man ikke opfører sig dumt.

Bonus-fidus: Anders vil sikkert HADE mig for at nævne Estland som en løsning. Specielt, men ikke kun, fordi de holder sikre e-valg. Anders, du brave krigsmand - du skriver bare til mig, og bare brug løs af de virtuelle A4-sider! - og jeg skal nok bringe det i næste klumme i en forkortet udgave.

Det viser sig forresten Fan'me, For Helvede, Sgu, at det med bankerne og de lovpligtige konti er værre end jeg troede: Folk bliver endda nægtet deres PRIVATE, lovpligtige konto, og Finanstilsynet vil IKKE foretage sig noget med hensyn til den lovpligtige firma-konto:

Pressemeddelelse (apsis.one)

Det er præcist den slags ting, der får os borgerlige, liberale, konservative, militærliderlige, bitre, gamle mænd til at tænke på, om ikke en statslig ordning kunne være et gode?

Efter 20 år

Som Ruby on Rails-Heinemeier så rigtigt fortalte til Computerworld forleden, så er der mange ting, der fungerer godt i Danmark mht. digitalisering, og nogle ting, der fungerer virkeligt dårligt. Han prøvede jo, efter 20 år i USA, at flytte tilbage til Danmark.

Det er sgu da meget sjovt. Han troede måske endda, at det kunne lade sig gøre. Tsk-tsk.

Det er sådan noget, man kun tør, hvis man har været selvstændig og er lykkedes i over 20 år med at skabe og vokse globale bikse i andre lande.

Hans amerikanske hustru var for eksempel nødt til at flytte midlertidigt til London på et tidspunkt, og hver gang de skulle have et stempel, skulle de til Næstved, som er det ENESTE sted, hvor de har lige dét stempel.

Bevidst chikane, som han udtrykker det.

Der er jo ingen anden måde at beskrive det på. Tænk at skulle gå hjem og spise sammen med familien hver dag fra sådan et job. Hvad giver man egentlig af gode råd til sine børn?

Nå, Heinemeier savner også lidt saft og kraft i den danske startup-crowd - så de flytter tilbage til USA.

Pro-tip: Hvis du tager til USA og har det, som om du lige har taget et par gamle, elskede, slidte cowboy-bukser på, så bør du overveje at flytte derover og mærke suset.

Alternativt kan du blive i Danmark og huske på min hustrus bon-mot: Din løn betaler trods alt for nogle gode ferier.

Lad os i den forbindelse mindes den legendariske og skide dygtige Mads, der bankede ITU op fra grunden, og derefter var nødt til at sige op og flytte/sejle udenlands, fordi han havde giftet sig med en kvinde fra et afrikansk land.

Jeg gav ham en af de store Miracle-tasker i afskedsgave, så han kunne sidde derude på bølgen blå og filosofere over livets gang og miraklernes tid, der måske kommer. Personligt filosoferer jeg over, hvorfor vi mon mangler arbejdskraft...

'Servant leaders'

Og skulle du vælge at blive i Danmark, kan du jo altid søge et ægte BS-job her i Danmark.

Læg mærke til kropssproget hos den lovpligtige kvinde og den meget tidssvarende mand - og ikke mindst den meget lange tekst, der fortæller, at du får masser af PUM (Pligter Uden Magt) OG at de har "servant leaders", hvilket er mit nye favoritudtryk:

Scrum master til to dygtige teams, PFA | Computerworld it-jobbank

Nå, tilbage til virkeligheden: Jeg har nu gjort status, videregivet fiduser og fulgt op på et par ting.

Nu kommer det gode tip

Det er tid til tippet, der kan give jer bedre hår, smukkere solopgange og et parfekt sex-liv: I skal satse på decentralisering.

BGM (Bitre, Gamle Mænd) ved allerede, at cirka hvert syvende år svinger pendulet fra centralisering til decentralisering, eller omvendt. Det er nu tid til decentralisering af data. Og det nye BS-ord til CV'et og LinkedIn er.... DataMesh!

Min gode veninde Gwen Shapira fortalte mig engang, men det VAR altså over gode øl og masser af vin uden for San Francisco, så spis salt til, at Kafka kunne bruges til ENTEN at lave en datalake/et datawarehouse ELLER lade være, fordi man kan samle de fornødne data i real-time for at lave en rapport, og dermed undgå at have to sandheder i hhv. den operationelle datastore og i datavarehuset.

Det er nu tid til at lade være, det vil sige decentralisere.

I de kommende år hedder det Datamesh. T-shirten, der skal udleveres ved lanceringen i kantinen af dette revolutionerende koncept i koncernen, skal have teksten "It's a #mesh".

Pro-tip: Hvis man bestiller en almindelig T- eller Polo-shirt til gutterne og en figurskåret med V-hals til gudinderne, får man også gudinderne til at gå med den en gang eller to.

Husk at opdatere CV'et med Datamesh, Kafka og noget med decentral data. Også selv om I lige har tilføjet noget med AI og "Custom LLM" (en lokal LLM hos jer selv, der er trænet på de 20.000 siders dokumentation om arbejdsmarkspensioner for barnets tredje forældre). Bare gør det.

Jeg glæder mig til om syv år

Jeg glæder mig oprigtigt til om syv år, når centralisering, og muligvis den der forkætrede monolit-arkitektur, som David Heinemeier har dokumenteret er billig, smart og hurtig, vender tilbage - specielt glæder jeg mig til at finde ud af, hvilket BS-bingo-ord for centralisering, som de så har fundet på hos Gartner og de andre.

Nuvel, jeg lovede jer jo også et link, der giver jer troen på fremskridt og det gode tilbage. Den kommer her.

Den (lidt ældre) professorinde, som Lone Frank har i studiet, er GULD værd, og hun formår endda at nævne, at ved indførelsen af jernbaner var mange eksperter, og alle dem, der var aktive på de daværende, sociale medier i 1800-tallet, enige om, at det ville få menneskekroppen til at disintegrere, hvis man slyngede den afsted med mere end 30 km/t.

Og at både jævnstrøm (Edison) og vekselstrøm (Tesla) var den tids svar på Covid-vacciner og Gates' mikrochip. Det ville gå galt og alle ville dø.

Derudover fortæller hun, at man finder koffein og antidepressiver i vores drikkevand, men at det faktisk ikke er et problem. Helt fantastisk podcast-episode, der gør mig glad og fortrøstningsfuld:

24 spørgsmål classic

God weekend og SKÅL, som Zelenskyj sagde forleden.

Alle I, der ikke hedder Anders, må også gerne skrive til mig på mogensxy@gmail.com - så får vi se, om Verden består til næste fredag.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.