Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Jeg har det fint med medarbejdere med lidt kant, der tør sige deres mening og gå mod strømmen. Jeg er selv sådan.
Faktisk fik jeg ikke det første job, jeg var til samtale på efter endt uddannelse.
Årsagen: Jeg havde ikke nok respekt for autoriteter. Så kunne jeg lære det! Men det har jeg aldrig rigtigt gjort - helt.
Alligevel er det lykkedes mig at få en karriere inden for it. Det kan de kommende medarbejdere i branchen også få.
Men der er et par punkter, der kan bekymre mig. Måske unødigt, måske baseret på forkerte opfattelser, men nu siger jeg dem højt alligevel. Så kan vi tage debatten.
I Danmark er vi ikke hyper-autoritetstro og tør sige vores mening, modsat mange andre verdensdele og kulturer, og det synes jeg sådanset oftest har sine fordele.
Men vi kan lære meget af verdenen omkring os.
I andre lande kæmper folk hårdt for bare det at få adgang til en uddannelse, og de betaler store summer for det.
Her er det et spørgsmål om overlevelse, ikke bare for dem selv men for hele familien.
Måske lidt forkælede
I det perspektiv er den unge generation måske lidt forkælede, og tingene kommer måske for let til dem. Dette er sagt, selvom jeg absolut anerkender, at det også kan være hårdt at studere.
Herhjemme klager vi over ikke at få nok i SU, og at man ikke gratis kan springe mellem uddannelser.
Det ville klæde os at være lidt ydmyge og taknemmelige omkring de privilegier, som vi har.
Særligt når man samtidig tager i betragtning, hvor hårdt arbejdende studerende og unge mennesker i andre dele af verden er.
Og det er dem, de unge danske it-talenter skal kæmpe med om karrieremulighederne.
Det er netop de forskelle, jeg tænker på kan stå i vejen for, om gode unge danske hoveder kommer til fadet i den ”mangel-på-talent” situation, vi står med.
For selv om vi mangler talenter, er det stadig en rejse og udvikling, som de nye folk skal igennem.
Man kan ikke springe 15 års erfaring over på en uge. Men frisk energi, gå-på-mod og et gran frækhed, der kan ruske op i alle andre er perfekt. ”Fordi det har vi altid gjort” er hverken en strategi eller et svar.
Modet til at turde sige, hvad man tænker og mener, skal udnyttes til en fordel. Det er, hvad vi har formået at gøre i Nagarro, og det kan måske tjene som inspiration for andre.
En virkelig fed rejse
Da jeg begyndte i Nagarro var vi omkring 2.000 kollegaer i virksomheden.
I dag er vi omkring 20.000 og omsætter i år for et trecifret millionbeløb i Danmark.
Det har været en virkelig fed rejse, og Nagarro er, som jeg selv, sådan lidt rock ’n roll.
For eksempel arbejder vi ikke med titler internt, vi er total flade i hierarkiet. Det er en struktur, der passer mig super-godt, især fordi det på mange måder kommer vores kunder til gode. Gode ideer og løsninger kommer ikke kun oppefra eller med en tung titel.
Jeg har forsøgt at bruge mig selv som eksempel på den non-autoritære tilgang, for virksomheder og projekter udvikler sig aldrig, hvis der kun er ja-sigere på holdet.
Men man skal ikke være bange for at tage fat, og få snavsede fingre. Man skal ville det.
Og det er bedre at gøre af lyst – som vi kan i Danmark - end af nød, som det måske er tilfældet for unge fra andre lande.
Jeg har eksempelvis tidligere været ekstern vejleder på CBS for kandidater, der skrev hovedopgave.
Det er meget tydeligt, at der er dem, der synes, at det er uretfærdigt, at de selv skal gøre arbejdet med skriveriet, og så er der dem, der dedikerer sig, smøger ærmerne op og med flid og arbejdsomhed tager fuldt ejerskab af deres speciale.
De førstnævnte klatter tiden væk, og resultatet bliver oftest også derefter. De sidstnævnte, oplever jeg, har en fed tid med opgaven, og de rykker sig utroligt meget i processen.
Så min opfordring er, at virksomhederne giver plads til lidt større armbevægelser og persontyper end tidligere.
Til gengæld håber jeg, at de unge vil tage en dyb indånding og se, at selvom de er digitalt indfødte, kan der stadig være meget at lære i en forretnings- og projektkontekst.
Men sammen kan vi ændre verden – og helst til noget bedre.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.