Amazons lobbyister bør med omgående virkning smides ud og forbydes adgang til EU-parlamentet.
Sådan lyder det i et opsigtsvækkende brev, som det såkaldte EMPL-udvalg har sendt til parlamentets formand, Robert Metsola.
EMPL står for “Employments & Social Affairs,' og er det udvalg i parlamentet, som håndterer blandt andet spørgsmål om arbejdsforhold og lignende.
Udvalget kræver, at Amazons lobbyister bliver forbudt adgang til parlamentet indtil “selskabets ledelse er villig til at gå i ægte dialog med parlamentet,” skriver det.
I brevet opridses ifølge Euractiv en række tilfælde, hvor Amazons lobbyister har afvist at deltage i EMPL-udvalgets høringer.
Lobbbyister og lobby-grupper er en fast del af EU-parlamentets arbejde, og alle lobbyisterne har ret til at blive hørt i EU’s parlamentariske processer.
Omvendt forventer EU, at lobbyisterne er tilgængelige som repræsentanter for virksomhederne i en to-vejs dialog.
Adgang til parlamentet kræver, at lobbbyisterne er registreret i parlamentets såkaldte ‘Transparency Register,’ hvilket udløser et badge, der giver dem fysisk adgang til EU-Parlamentets bygninger.
Vil ikke i dialog
EMPL-udvalget kræver, at netop disse badges inddrages fra Amazons lobbyister, så de ikke længere vil have adgang til parlamentets bygninger.
EMPL-udvalget peger i brevet på tre konkrete tilfælde, hvor Amazons folk efter udvalgets opfattelse ikke har fulgt spillereglerne.
I maj 2021 afviste Amazon således at deltage i en høring om netop Amazons ‘angreb mod fundamentale arbejder-rettigheder, forsamlingsfrihed og retten til kollektive forhandlinger.’
Her var topchef Jeff Bezos inviteret. Men fremfor at deltage, valgte Amazon at dele sine synspunkter i et brev, mens ingen topchefer dukkede op.
EMPL peger også på en hændelse i december 2023, hvor Amazon ikke ville give udvalgets politikere adgang til selskabets afdelinger i Tyskland og Polen, som politikerne ønskede at besøge.
Amazon begrundede afvisningen med, at “selskabet ikke var i stand til at facilitere besøget som planlagt.”
Sidste hændelse fandt sted i 23. januar, hvor Amazon igen afviste at deltage i en dialog med EU-udvalget om synspunkter på ‘arbejdsforhold i Amazons varehuse.’
“Ved at nægte at deltage i en åben dialog med EU-Parlamentet, demonstrer Amazon ikke blot disrespekt for vores institution, men hindrer også den demokratiske gransknings-proces,” lyder det i brevet.
Amazon meddeler til Euractiv, at selskabet ‘byder allle muligheder for konstruktiv dialog’ velkommen.