Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Vil smide Amazons lobbyister ud af EU-parlamentet: Amazon nægter at samarbejde

Amazons lobbyister har gentagne gange opført sig så respektløst, at de bør formenes adgang til EU-Parlamentet, lyder det i klage over selskabet.

Amazons lobbyister bør med omgående virkning smides ud og forbydes adgang til EU-parlamentet.

Sådan lyder det i et opsigtsvækkende brev, som det såkaldte EMPL-udvalg har sendt til parlamentets formand, Robert Metsola.

EMPL står for “Employments & Social Affairs,' og er det udvalg i parlamentet, som håndterer blandt andet spørgsmål om arbejdsforhold og lignende.

Udvalget kræver, at Amazons lobbyister bliver forbudt adgang til parlamentet indtil “selskabets ledelse er villig til at gå i ægte dialog med parlamentet,” skriver det.

I brevet opridses ifølge Euractiv en række tilfælde, hvor Amazons lobbyister har afvist at deltage i EMPL-udvalgets høringer.

Lobbbyister og lobby-grupper er en fast del af EU-parlamentets arbejde, og alle lobbyisterne har ret til at blive hørt i EU’s parlamentariske processer.

Omvendt forventer EU, at lobbyisterne er tilgængelige som repræsentanter for virksomhederne i en to-vejs dialog.

Adgang til parlamentet kræver, at lobbbyisterne er registreret i parlamentets såkaldte ‘Transparency Register,’ hvilket udløser et badge, der giver dem fysisk adgang til EU-Parlamentets bygninger.

Vil ikke i dialog

EMPL-udvalget kræver, at netop disse badges inddrages fra Amazons lobbyister, så de ikke længere vil have adgang til parlamentets bygninger.

EMPL-udvalget peger i brevet på tre konkrete tilfælde, hvor Amazons folk efter udvalgets opfattelse ikke har fulgt spillereglerne.

I maj 2021 afviste Amazon således at deltage i en høring om netop Amazons ‘angreb mod fundamentale arbejder-rettigheder, forsamlingsfrihed og retten til kollektive forhandlinger.’

Her var topchef Jeff Bezos inviteret. Men fremfor at deltage, valgte Amazon at dele sine synspunkter i et brev, mens ingen topchefer dukkede op.

EMPL peger også på en hændelse i december 2023, hvor Amazon ikke ville give udvalgets politikere adgang til selskabets afdelinger i Tyskland og Polen, som politikerne ønskede at besøge.

Amazon begrundede afvisningen med, at “selskabet ikke var i stand til at facilitere besøget som planlagt.”

Sidste hændelse fandt sted i 23. januar, hvor Amazon igen afviste at deltage i en dialog med EU-udvalget om synspunkter på ‘arbejdsforhold i Amazons varehuse.’

“Ved at nægte at deltage i en åben dialog med EU-Parlamentet, demonstrer Amazon ikke blot disrespekt for vores institution, men hindrer også den demokratiske gransknings-proces,” lyder det i brevet.

Amazon meddeler til Euractiv, at selskabet ‘byder allle muligheder for konstruktiv dialog’ velkommen.