Ledelsen overtager halvdelen af DMsave

IBM udskiller det overskudsgivende backup-selskab DMsave som et separat firma. Medstiftere af det profitable backup-firma får 50 procents ejerskab. For blot fire år siden stod de på fallittens rand.

Et ganske usædvanligt træk fra IBM?s side repræsenterer en ny begyndelse for et sandt erhvervseventyr.

IBM udskiller det overskudsgivende backup-selskab DMsave som et separat firma, men beholder kun 50 procent af ejerskabet.

Ledelsen af DMsave får de resterende 50 procent. Uden at betale en krone.

Forklaringen på IBM's enestående gavmildhed ligger i fortiden. DMsave, der er Danmarks mest succesfulde inden for fjern-backup via internettet, blev en realitet i december 2004, da købet af Mærsk Data og dermed også af driftscentralen DMdata faldt på plads.

Sikkerhedselskabet blev etableret som en del af DMdata i starten af 2002.

? Mærsk Data lovede os medejerskab, forklarer en af initiativtagerne til DMsave Michael Mark. Han er administrerende direktør for det nye DMsave.

? Forudsætningen var blot, at vi skulle nå nogle mål, der gjorde, at vi ikke havde ligget nogen til last. De mål opnåede vi allerede ved udgangen af 2004, tilføjer Michael Mark.

Omsætningen for det purunge selskab blev på omkring 52 millioner kroner, og overskuddet lød på hele 11,5 millioner.

Daglig backup af 2.600 servere

Sven Kolstrup, der står i spidsen for IBM Global Services, og som er bestyrelsesformand for det nye DMsave, tager tabet med oprejst pande.

? Og det skal ikke hindre os i at få det bedst mulige ud af det, siger Kolstrup, der fortæller om eksportovervejelser for det lille selskab.

DMsave har 250 kunder, heriblandt Oticon, BRF, Skejby Sygehus og flere kommuner. Dagligt tages backup af mere end 2.600 servere. Selve driftsopgaven outsources til IBM.

? Vi beslaglægger 250 terabyte lager, så det er ikke nogen bolsjebutik, forklarer Michael Mark.

Fremtiden så ellers sort ud for ham for blot fire år siden. Sammen med blandt andre Poul Bærentsen, der nu er direktør i det nye DMsave, havde han puklet i årevis for at få et af de allerførste fjern-backup selskaber, århusianske Wisehouse, på benene.

I sommeren 2001 stod de med kniven på struben. Selskabet var i likviditetskrise. Ambitionerne havde fået vokseværk, og udefrakommende investorer pressede på for at få kontrollen. Trods blåstempling af vækstplaner og garantier for driftskapital var det investorernes betingelse for at redde selskabet.

? Poul og jeg skulle skaffe fem millioner kroner, og vi tog en vild chance. Satte os i bilen og kørte fra Århus til København om natten. Næste morgen gik vi til Esplanaden, hvor vi forsøgte at få Mærsk McKinney Møller i tale, fortæller Michael Mark.

Foden under eget bord

Det lykkedes ikke, men hjælp fik de. Ikke de fem millioner, men aftalen, der førte til DMsave. A.P. Møller-koncernen udviste endnu en gang rettidig omhu.

Og hvad med Wisehouse? It-sikkerhedsselskabet Eurotrust, som investorerne havde presset på for at få ind som medejere, overtog selskabet, der dog aldrig blev en god forretning. Den er siden overdraget til Munk IT mod provision af fremtidige indtægter.

Michael Mark og Poul Bærentsen har igen fået foden under eget bord. Halvdelen af de omkring 30 ansatte i DMsave forbliver dog i IBM. Det er dem, der arbejder med sikring mod, at virksomheder lider tab ved driftsstop for vigtige it-systemer.

? Men hvad vi får med, tæller for broderparten af omsætningen, siger Michael Mark.

Denne artikel stammer fra fredagens udgave af avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere