Trådløs USB forbudt i Europa

I maj blev specifikationen for den trådløse USB færdiggjort. De første produkter forventes klar sidst på året - men de må ikke anvendes i Europa.

To af sværvægterne inden for it, Intel og Microsoft, har sammen med fem andre ledende it-virksomheder færdiggjort specifikationen for trådløs USB. fter alt at dømme kommer de første produkter med trådløs USB-forbindelse i slutningen af i år.

Det vil betyde farvel til mængden af kabler til printer, scanner, mus, tastatur, digitalkamera, og hvad man nu ellers finder på at tilslutte sin pc. Bare ikke i Danmark og andre europæiske lande.

Trådløs USB benytter nemlig Ultra-Wideband (UWB) som underliggende transportlag, og den teknologi mener de europæiske telestyrelser endnu ikke, at de kender godt nok til, at den kan anvendes i Europa.

Afviser at sylte sagen

De europæiske telestyrelser er i gang med at undersøge, hvilken indflydelse UWB kan have på andre radiobaserede teknologier.

- Det er ikke fordi, vi er bagstræberiske eller bevidst sylter UWB, men vi skal være sikre på, at der ikke opstår problemer, når man anvender UWB, siger Henry Galle Stech, som er leder af IT- og Telestyrelsens tekniske rådgivning.

IT- og Telestyrelsen har repræsentanter siddende i European Communication Committee (ECC), der er en undergruppe af det fælleseuropæiske post- og telesamarbejde CEPT.

ECC giver anbefalinger om blandt andet anvendelse af radiokommunikation til de mere end 40 medlemslande. Så mere end 40 lande sidder og venter på et udspil fra ECC.

Anden karakter

- Det tager længere tid end normalt at undersøge UWB, da det er en anden karakter af radiosignaler, end der normalt undersøges, siger Henry Galle Stech.

UWB sender på et meget bredt spekter af frekvenser og benytter sig af meget høje spidsværdier, hvor traditionelle radiosignaler normalt ligger inden for et snævert defineret frekvensbånd.

- De nuværende undersøgelsesmetoder er rettet mod normale radiosignaler, oplyser Henry Galle Stech og fortsætter:

- Vi skal undersøge, hvilken effekt UWB-pulserne kan have på eksempelvis radar, tv, 3G og GPS-modtagere, siger Henry Galle Stech, der forventer, at ECC kommer med en anbefaling inden et år.

Danmark plejer at følge CC?s anbefalinger.

Konkurrent til Bluetooth

Så mens europæerne må vente med at anvende UWB og dermed trådløs USB, skal amerikanerne blot vente på, at leverandørerne sender de første produkter på markedet.

I USA har FCC, den amerikanske telestyrelse, nemlig givet retningslinier for anvendelsen af UWB. Så længe leverandørerne overholder de strikse regler, kan amerikanerne indstille sig på en kabelløs it-tilværelse.

Den trådløse USB kommer formentlig til at konkurrere med eksempelvis Bluetooth, der jo allerede har gjort trådløse mus og tastaturer til virkelighed. Bluetooth har i dag en hastighed på 780 kilobit per sekund, hvilket blegner i forhold til den lovede transmissionshastighed på 480 megabit per sekund for trådløs USB ? den samme hastighed som den kablede USB 2.0 giver.

Den store transmissionshastighed gør trådløs USB velegnet til overførsel af lyd, billeder og video.
Så trådløs USB har en stor fordel i forhold til Bluetooth, men spørgsmålet er, hvor længe den fordel varer ved.

Muligt samarbejde

Samme måned som specifikationen for trådløs USB blev færdiggjort, meddelte forummet bag Bluetooth-standarden, Bluetooth Special Interest

Group (SIG), at Bluetooth også vil benytte UWB som transportlag. Derved vil Bluetooth kunne opnå samme hastighed som trådløs USB.

En vigtig faktor, der kan få indflydelse på, hvor udbredt trådløs USB bliver, er, at der er to stridende grupper i standardiseringsorganet IEEE med hver deres UWB-standard. Der er den Intel-ledede WiMedia Alliance over for den Motorola-ledede UWB Forum.

Trådløs USB har valgt at basere sig på WiMedia Alliances bud på UWB.

Forspring til Bluetooth

Ifølge analytikeren Dan Benjamin fra ABI Research kan den strid være med til at begrænse trådløs USB?s udbredelse og gavne Bluetooth.

- Bluetooth, der anvender UWB, kan være med til at begrænse interessen for trådløs USB, der er rettet mod det samme marked, sagde Dan Benjamin, da Bluetooths intention om at anvende UWB som transportlag blev offentliggjort.

Ifølge Dan Benjamin har Bluetooth allerede nogle års forspring som trådløs erstatning af kabler.

En tredje teknologi, der også vil anvende UWB som underliggende transportlag, er Firewire.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere