I weekenden udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote et.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort tallene for ansøgningerne. De viser, at unge i stigende grad fravælger en it-uddannelse.
I alt har 85.508 søgt ind på en videregående uddannelse via kvote et i år, hvilket er et højere tal end sidste år.
8.546 af dem - eller 10 procent - søgte ind på en it-uddannelse, hvilket til gengæld giver et fald på fire procent fra 2024.
Dog er der positivt nyt i tallene for it-optaget, idet de uddannelser, som erhvervslivet i høj grad efterspørger, har oplevet en stigning på fire procent fra sidste år.
Mens antallet af ansøgere til it-uddannelser altså generelt falder, stiger ansøgertallet således til uddannelser i software, datalogi og cybersikkerhed, hvor ledigheden er lav.
Til gengæld oplever de såkaldt ledighedsdimensionerede it-uddannelser et fald på hele 15 procent.
Ledighedsdimensionerede uddannelser er uddannelser, som regeringen har valgt at sænke optaget på, fordi der er høj ledighed blandt nyuddannede.
Flere hundrede blev afvist
Mens flere unge således søger mod de it-uddannelser, som erhvervslivet efterspørger, betyder den politisk besluttede sektordimensionering, at mange kvalificerede ansøgere risikerer at blive afvist. Det er et politisk selvmål midt i en akut mangel på it-specialister, advarer DI Digital.
"Det er dybt bekymrende, at sektordimensioneringen, som er blevet pålagt universitetsuddannelserne, vil betyde, at mange unge, der drømmer om at blive for eksempel ingeniører eller specialister inden for cybersikkerhed, vil blive afvist, fordi der ikke er pladser nok," udtaler branchedirektør i DI Digital, Andreas Holbak Espersen, i en pressemeddelelse.
Ifølge DI’s egen optælling blev 449 kvalificerede førsteprioritetsansøgere afvist på ikke-ledighedsdimensionerede it-uddannelser alene i 2024.
"Sidste år blev 449 førsteprioritetsansøgere afvist på it-uddannelser, som efterspørges af erhvervslivet, selvom de var fuldt ud kvalificerede. Det giver ligeså lidt mening som at afvise læger midt i en pandemi," påpeger Andreas Holbak Espersen.
Han opfordrer til, at adgangen til de erhvervsrelevante it-uddannelser prioriteres langt højere.
"Vi har simpelthen ikke råd til at afvise dem, der vil være med til at bygge Danmarks digitale fremtid. Det er politisk selvmål i en tid, hvor Danmark skriger på it-kompetencer," siger Andreas Holbak Espersen.
Man kan læse en pressemeddelelse fra ministeriet om optagelsestallene her.
Den 28. juli udsender Uddannelses- og Forskningsministeriet tilbud om optagelse på de videregående uddannelser.