Datalogi kan ikke holde på de studerende

Alt for mange studerende dropper ud af datalogi-studierne, samtidig med at uddannelserne får stadig færre ansøgere. Videnskabsministeriet vil have universiteterne til at finde en løsning.

Samtidig med, at ansøgertallet falder dramatisk kæmper de danske datalogiuddannelser med et alt for stort frafald blandt de studerende.

På Københavns Universitet falder syv ud af ti datalogi-studerende fra i løbet af de første fire år.

På Aarhus Universitet smækker seks ud af 10 bøgerne i og forlader universitetet før tid.

Det viser en analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut, der evaluerer kvaliteten af de danske uddannelser.

Markant højere end andre steder

- Uddannelsernes mest presserende udfordring er at reducere frafaldet, der er markant højere end på andre naturvidenskabelige uddannelser, skriver Danmarks Evalueringsinstitut i rapporten om frafald på datalogi.

Rapporten om det alt for store frafald er med til at understrege den alvorlige situation på datalogi-studierne, som Computerworld beskrev tidligere på ugen.

I forvejen kæmper universiteterne nemlig med et faldende antal ansøgere til datalogi.

Universiteterne i København, Odense og Århus har således oplevet et gennemsnitligt fald på omkring 20 procent i forhold til sidste år.

Erkender frafalds-problem

Det store frafald forklares med, at en del studerende oplever, at studiet ikke er, som de havde forventet, og at studiemiljøet er for dårligt.

En del af frafaldet skyldes også, at de studerende bliver headhuntet af it-virksomhederne, allerede inden de har færdiggjort studiet.

På Aarhus Universitet, der oplever et frafald på 62 procent, erkender studieleder Sven Skyum fra det naturvidenskabelige fakultet, at for mange studerende falder fra.

- Der vil nok altid være et vist frafald, men det er klart, at et frafald i den størrelsesorden er for stort, siger han.

Sven Skyum nikker genkendende til frafalds-forklaringerne i rapporten fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Han mener dog, at tallene allerede nu er en del lavere, fordi man i rapporten ikke har målt frafaldet på de årgange, der startede efter, at universitet foretog en række ændringer på datalogi i 2003.

Skal overveje løsning

Rapporten om frafald, der blev offentliggjort i sidste måned, anbefaler, at alle uddannelserne formulerer og implementerer en strategi for, hvordan frafaldet kan mindskes.

Universitets- og Bygningsstyrelsen under Videnskabsministeriet oplyser, at styrelsen har bedt universiiteterne om at komme med bud på, hvordan de vil forholde sig til problemerne.

På Københavns Universitet erkender institutlederen på DIKU, Stig Skelboe, at der er behov for se nærmere på, hvordan man kan mindske fraværet.

- Men der er stort set lige så mange årsager til frafald, som der er studerende, der falder fra, siger han.

Blandt de mest hyppige årsager er dog, at mange finder studiet for svært i begyndelsen, samt at mange aldrig når at skrive specialet færdigt, fordi de allerede har fået et godt job.

- Vi overvejer at gå mere aktivt ind og tage kontakt til den sidste gruppe af studerende. Det må være muligt at lave en ordning, hvor de både kan få skrevet specialet færdigt og arbejde på samme tid, mener Stig Skelboe fra DIKU.

Aalborg i spidsen

Et af de steder, hvor universiteterne måske kan få inspiration til en løsning på det høje frafald, er i Aalborg.

Aalborg Universitet bliver fremhævet i analysen fra Danmarks Evalueringsinstitut, fordi det er i Nordjylland, man har det laveste frafald.

- …studiets projektorienterede fundament imødekommer en række af de problemstillinger, som studerende på KU og AU beskriver, herunder arbejdspresset, sammenhængen mellem praksis og teori og forholdet mellem undervisere og studerende, hedder det i rapporten.

Frafaldet på Aalborg Universitet er kun på 20 procent, men det tal indeholder ikke frafaldet på basisuddannelserne på universitetet.

Læs rapporten om frafald




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Computerworld giver dig hver måned 30 minutter med de nyeste cybertrusler, konkrete angreb og brugbare råd. Få indsigt i AI og sikkerhed, compliance, risikovurdering og forsvarsstrategier. Tilmeld dig næste Cyber Briefing nu.

14. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere