ICANN har kig på lukrative tastefejl

Det er ikke masseregistreringer af domænenavne, men derimod et såkaldt wildcard, der ligger bag Camerouns misbrug af fejlstavninger af .com-domænet.

Det vestafrikanske land Cameroun udnytter, at tusinder af internetbrugere ved en fejl skriver .cm i stedet for .com.

Misbruget sker ikke ved at masseregistrere domænenavne, som Computerworld skrev i går, men ved hjælp af et såkaldt wildcard, der dirigerer trafik til ikke-registerede domæner til et bestemt site.

Administratorerne af .cm kan dermed selv bestemme, hvilket site brugerne bliver sendt videre til.

- Grunden til det er selvfølgelig, at Cameroun tjener massivt på fejltast af domænenavne ved at sende brugerne via den søgemaskine de har på deres wildcard-site, oplyser danske Tina Dam, der er direktør ICANN til Computerworld.

480 fupdomæner

Herhjemme blev 480 danske fup-domæner i december 2004 registreret hos DK-Hostmaster.

Alle havde adresser, der lå tæt op ad eksisterende danske websites.

Stavede brugeren forkert, blev han ledt ind på en amerikansk side, der installerede spyware, pornohenvisninger eller et stykke software, som sørgede for, at computeren ringede op til et dyrt nummer i udlandet.

Konsekvensen af et besøg på en fup-side varierer. Er man heldig, slipper man med at se reklamerne på siden.

Nyt regelsæt

For at forebygge lignende svindel med internationale domæner under eksempelvis .com, .org og .net tog ICANN allerede sidste år det danske eksempel op i arbejdet med at formulere et nyt regelsæt.

Det skal gøre det sværere at registrere domæner, som udnytter tastefejl – det såkaldte typo-squatting.

- Vi prøver at reagere så hurtigt som muligt, når vi ser problemer, der kan vedrøre mange mennesker. Og det gør sager som denne, har Tina Dam fra ICANN tidligere fortalt Computerworld.

Sidste år fik vi herhjemme en ny lov, der skal hindre fup og svindel og kræver, at administration og drift af danske domæner skal i udbud.

Skal blive sværere

Tina Dam deltager i forskellige arbejdsgrupper, der fokuserer på at udvikle internettets infrastruktur og gøre svindel mere besværligt.

ICANNs opgave er at komme med anbefalinger og at koordinere regelændringer i dialog med en række virksomheder, der både repræsenterer slutbrugerne og de virksomheder, som står for at håndtere de internationale domæner.

ICANN-komitéen SSAC - Security and Stability Advisory Committee for DNS/Internettet har begået en rapport, der beskriver problematikken omkring dns wildcards:

Relevante links

Link til SSAC-rapporten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere