ITEK forsøger feberredning i kartelsag

ITEK og Dansk Management Råd (DMR) vil på målstregen forsøge at undgå lovgivning mod jobkarteller. Dermed forsøger ITEK en feberredning med et såkaldt kodeks, mener fagforening.

Nu får den voldsomme blæst om jobkarteller ITEK og DMR til at udsende et kodeks på otte punkter, som virksomhederne fremover skal overholde.

- Vi mener branchen skal ordne problemerne selv. Og nu får alle virksomheder nogle klare retningslinier de kan forholde sig til, siger formand Anders Chr. Andersen fra ITEK.

Blandt de otte punkter er, at aftalerne ikke må være hemmelige for medarbejderne. De skal være tidsmæssigt afgrænset, og må kun omfatte medarbejdere som har været involveret i konkrete projekter.

Til gengæld må virksomhederne gerne lave aftaler om ikke aktivt at headhunte hinandens medarbejdere.

- Vi er tilhænger af mobilitet, men der er situationer, hvor man som virksomhed må sikre sig, at andre virksomheder ikke uhæmmet headhunter alle ens medarbejdere, siger Anders Chr. Andersen.

Hvis virksomhederne overtræder de opstillede reglerne får det ikke umiddelbart nogle konsekvenser.
– Det har vi ikke taget stilling til, men vi har ikke tradition for at smide medlemsvirksomheder ud, siger Anders Chr. Andersen.

Feberredning

Derfor tager fagforeningen udspillet køligt.
- Det ligner en feberredning. De kan se, at der samler sig et poltisk flertal for lovindgreb, så nu udsender de et moralsk kodeks, her på målstregen, siger faglig leder Carlo Søndergaard fra HK/Privat

Han tror ikke på at det hjælper.
- Med alt det der er kommet frem i denne sag, ser vi fortsat lovgivning som løsningen på problemerne. Der bliver virksomhederen straffet, hvis de overtræder reglerne, siger han.

Kodeks:

1. Aftalerne må ikke være hemmelige. Medarbejdere, som kan blive berørt af medarbejderklausuler, skal orienteres herom.

2. Aftalerne skal være tidsmæssigt begrænset. Ingen tidsbegrænsning bør udstrækkes til mere end 12 måneder efter et projekts afslutning.

3. Aftalerne må kun omfatte forbud mod aktiv rekruttering. Hvis rekruttering ske på foranledning af medarbejderen bør klausulen ikke være en hindring for ansættelse af medarbejderen.

4. Medarbejderklausuler må ikke være et standardvilkår. Aftalerne skal være knyttet op på et aktuelt samarbejdsforhold/situation og kun anvendes efter en konkret vurdering.

5. Aftalerne må kun omfatte medarbejdere, som er eller har været direkte eller indirekte involveret i det konkrete projekt/samarbejdesforhold/situation. Antallet af medarbejdere, som berøres, bør begrænses mest muligt.

6. Aftalerne må alene have til hensigt at begrænse medarbejderen mod at tage tilsvarende arbejde, i form af ansættelse, hos en kunde/partner som medarbejderen konkret udfører eller har udført arbejde for som leverandør/konsulent.

7. Medarbejdere skal forud for ansættelse orietneres om virksomhedens praksis på området.

8. Funktionærlovnes bestemmelser om konkurrence/kundeklausuler skal efterleves.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere