Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Det går kanon! Masser af penge! Arh, det er spin!!

Klumme: Alt her i verden er ikke lykke og gammen, selv om spin-folkene gerne vil have det til at se sådan ud. "Great job. Having fun. Big money". Hvorfor er det lige, at vi ikke må lære af de andres fejl?

I det politiske liv har vi kendt dem så længe, at de nu udgør en helt integreret del af selve spillet:

Spindoktorerne.

Alle politikere med reel magt (eller ambitioner om at få det) har en. Sidste år kom det så vidt, at man i medierne mere diskuterede oppositions­lederens spindoktor end hendes egen politik.

Men spin vinder også indpas uden for det politiske miljø. Spin bliver i højere grad en del af den måde mange organisationer opererer.

Great job, big money

Vi ønsker at iscenesætte vores egen præstation, vores afdeling eller vores virksomhed i forhold til omverdenen.

Da jeg for mange år siden startede i konsulentbranchen, var jeg på kursus i USA.

Her fik vi at vide, at når vi møder en bekendt, der spørger, hvordan det går, skal vi svare: “Great job. Big money. Having Fun.”

Den ærkeamerikanske opfattelse er, at hvis man opfører sig som en succes og bliver opfattet som en succes – ja, så er man en succes.

Branding- og PR-rådgivere tjener gode penge på at hjælpe virksomheder med at sikre den rigtige eksponering af medarbejdere, projekter og strategier.

“Great company. Lots of success. Having Fun.”

Det er nok kun den halve historie

Tag til en vilkårlig konference, og dygtige medarbejdere vil holde velforberedte indlæg om succesfulde projekter, som vi alle kan lære af.

Problemet er blot, at vi alt for ofte præsenteres for den halve historie.

Historien om alt det, der gik godt. Vi får en spin-version, der ikke udstiller det beskidte vasketøj.

Vi hører alt for sjældent: “Her stoppede projektet på grund af en fuldstændig irrationel diskussion i styregruppen mellem salgsdirektøren og produktionsdirektøren. Jeg burde have set det, men overså alle advarselssignalerne og vadede lige ind i minefeltet. Det kostede os to måneder”.

Hvorfor må vi ikke høre det?

Det er den slags problemer, alle løber ind i. Det er netop den slags tilsyneladende enkeltstående problemer, der viser, hvad der kan få projekter af sporet.

Det er ikke min skyld

Det har været en udfordring at sikre spinfri indlæg til den nordiske eGovernment-konference i København, som Gartner holder om to uger.

Traditionen er blevet, at man beskriver den tilsyneladende lige vej til succesen. Problemer på vejen er som regel ikke selvforskyldte.

Holder man et indlæg på en konference, er det altid værd at tænke på, at de fleste af tilhørerne er travle personer.

De har valgt at investere en time af deres sparsomme tid på at høre på en. De er formentlig ikke interesseret i at få reklame, skønmaleri eller spin.

Vi lærer, når de dygtige fortæller om deres succeser.

Men vi lærer endnu mere, når de også fortæller om de ting, der gik galt, om de problemer, de stødte ind i, og om de fejl, de selv og andre begik.

Den pletfrie fremstilling giver et fuldstændig urealistisk billede af mennesker og virksomheder, der aldrig begår fejl.

Alle ved jo, at det ikke er sådan i virkelighedens verden.

Jeg tror, vi alle har mødt en bullshitter, der kan få selv det ringeste projekt til at fremstå som en succes og sine egne præstationer til at ligne den rene åbenbaring af indsigt, visdom og talent.

Det er jo at vise respekt

Kun ved at fortælle den fulde historie viser man andre respekt. Så når du bliver bedt om at fortælle om et projekt, der gik godt – så husk også at fortælle om problemerne:

Og lov mig i øvrigt en ting. Stil et spørgsmål, når en oplægsholder i fremtiden præsenterer dig for et konferenceindlæg, der har bare en svag hørm af spin:
“Hvilke fejl begik I, og hvad kan vi lære af dem?”

Henrik Zangenberg, managing partner for Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere