Det går kanon! Masser af penge! Arh, det er spin!!

Klumme: Alt her i verden er ikke lykke og gammen, selv om spin-folkene gerne vil have det til at se sådan ud. "Great job. Having fun. Big money". Hvorfor er det lige, at vi ikke må lære af de andres fejl?

I det politiske liv har vi kendt dem så længe, at de nu udgør en helt integreret del af selve spillet:

Spindoktorerne.

Alle politikere med reel magt (eller ambitioner om at få det) har en. Sidste år kom det så vidt, at man i medierne mere diskuterede oppositions­lederens spindoktor end hendes egen politik.

Men spin vinder også indpas uden for det politiske miljø. Spin bliver i højere grad en del af den måde mange organisationer opererer.

Great job, big money
Vi ønsker at iscenesætte vores egen præstation, vores afdeling eller vores virksomhed i forhold til omverdenen.

Da jeg for mange år siden startede i konsulentbranchen, var jeg på kursus i USA.

Her fik vi at vide, at når vi møder en bekendt, der spørger, hvordan det går, skal vi svare: “Great job. Big money. Having Fun.”

Den ærkeamerikanske opfattelse er, at hvis man opfører sig som en succes og bliver opfattet som en succes – ja, så er man en succes.

Branding- og PR-rådgivere tjener gode penge på at hjælpe virksomheder med at sikre den rigtige eksponering af medarbejdere, projekter og strategier.

“Great company. Lots of success. Having Fun.”

Det er nok kun den halve historie
Tag til en vilkårlig konference, og dygtige medarbejdere vil holde velforberedte indlæg om succesfulde projekter, som vi alle kan lære af.

Problemet er blot, at vi alt for ofte præsenteres for den halve historie.

Historien om alt det, der gik godt. Vi får en spin-version, der ikke udstiller det beskidte vasketøj.

Vi hører alt for sjældent: “Her stoppede projektet på grund af en fuldstændig irrationel diskussion i styregruppen mellem salgsdirektøren og produktionsdirektøren. Jeg burde have set det, men overså alle advarselssignalerne og vadede lige ind i minefeltet. Det kostede os to måneder”.

Hvorfor må vi ikke høre det?

Det er den slags problemer, alle løber ind i. Det er netop den slags tilsyneladende enkeltstående problemer, der viser, hvad der kan få projekter af sporet.

Det er ikke min skyld
Det har været en udfordring at sikre spinfri indlæg til den nordiske eGovernment-konference i København, som Gartner holder om to uger.

Traditionen er blevet, at man beskriver den tilsyneladende lige vej til succesen. Problemer på vejen er som regel ikke selvforskyldte.

Holder man et indlæg på en konference, er det altid værd at tænke på, at de fleste af tilhørerne er travle personer.

De har valgt at investere en time af deres sparsomme tid på at høre på en. De er formentlig ikke interesseret i at få reklame, skønmaleri eller spin.

Vi lærer, når de dygtige fortæller om deres succeser.

Men vi lærer endnu mere, når de også fortæller om de ting, der gik galt, om de problemer, de stødte ind i, og om de fejl, de selv og andre begik.

Den pletfrie fremstilling giver et fuldstændig urealistisk billede af mennesker og virksomheder, der aldrig begår fejl.

Alle ved jo, at det ikke er sådan i virkelighedens verden.

Jeg tror, vi alle har mødt en bullshitter, der kan få selv det ringeste projekt til at fremstå som en succes og sine egne præstationer til at ligne den rene åbenbaring af indsigt, visdom og talent.

Det er jo at vise respekt
Kun ved at fortælle den fulde historie viser man andre respekt. Så når du bliver bedt om at fortælle om et projekt, der gik godt – så husk også at fortælle om problemerne:

Og lov mig i øvrigt en ting. Stil et spørgsmål, når en oplægsholder i fremtiden præsenterer dig for et konferenceindlæg, der har bare en svag hørm af spin:
“Hvilke fejl begik I, og hvad kan vi lære af dem?”

Henrik Zangenberg, managing partner for Gartner Danmark.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.