Investorer sagsøger Dell for regnskabssvindel

En række investorer trækker i Dell i retten med omfattende beskyldninger om bestikkelse, sminkning af regnskabstal og topchefers misbrug af insider-viden.

Kort tid efter at Dells administrerende direktør gennem to år, Kevin Rollins, blev fyret, lægger en række investorer sag an mod selskabet med beskyldninger om omfattende regnskabssvindel.

Investorerne mener, at Dell Computers har anvendt ulovlige regnskabs-metoder til at skjule en række betalinger fra Intel.

Betalingerne fra Intel havde ifølge sagsanlæggets akter især til formål at fungere som en forsikring for, at Dell alene anvendte Intel-processorer i selskabets computere.

Pumpet kunstigt op

Det har ifølge de utilfredse investorer betydet, at Dells indtjening blev pumpet kunstigt op med mere end en milliard kroner.

Intel benægter blankt anklagerne, mens Dell ikke vil kommentere kommende retssager.

Dell meddelte i maj 2006, at selskabet ville begynde at producere computere og servere baseret på chips fra Intel-konkurrenten Advanced Micro Devices.

Det pågældende søgsmål er blot det seneste i en hel række mod Hewlett Packard - der fornylig vippede Dell af tronen som verdens største pc-producent - og Dell.

Sidstnævnte er siden i sommer blevet efterforsket af det amerikanske finanstilsyn, der på samme måde har kig på selskabets regnskabs-principper.

Trues med afnotering

Efterforskningen har betydet, at Dell har misset offentliggørelsen af hele to kvartals-regnskaber, hvilket nu har fået teknologibørsen Nasdaq - hvor Dell er noteret - til at true med afnotering, medmindre der bliver udsendt regnskabs-meddelelse senest i midten af marts.

Ifølge de vrede investorer har 15 direktør i selskabet samtidig tjent store summer ved at købe aktier og dernæst bevidst medvirke til at pumpe kurserne op - ikke mindst i kraft af Intel-pengene.

Investorerne mener, at der er tale om misbrug af insider-viden.

De 15 direktører opkøbte aktier i februar 2003 til 22,50 dollar per aktie og solgte i september til 42,57 dollar per aktie. Tilsammen solgte de aktier for 19 milliarder kroner.

- Hvorfor ville disse medarbejdere sælge så mange aktier, hvis det gik så fantastisk godt for Dell, som de sagsøgte påstår?, lyder det i anklageskriftet, der betegner den anvendte procedure som "pump and dump".

Svaret i anklageskriftet er, at Dell alene kunne rapportere flotte resultater på grund af de hemmelige penge fra Intel, som Dell skulle have modtaget mod slutningen af hvert kvartal.

Anklageskriftet nævner en række af Dells absolutte topfolk, der blandt andre tæller topcheferne Michael Dell og Kevin Rollins, tidligere informationschef Randall Mott, tidligere finansdirektør James Schneider, tidligere regnskabschef Robert Davis samt finansdirektør Donald Carty.

Michael Dell tjente selv mere end 16 milliarder kroner, da han solgte sin aktieportion i 2006, mens Kevin Rolins tjente 435 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere